foto: LETA
Par vecu auto OCTA apdrošinātājs var neizmaksāt pilnu summu
Likums un taisnība
2018. gada 23. maijs, 05:27

Par vecu auto OCTA apdrošinātājs var neizmaksāt pilnu summu

"100 Labi Padomi"

Pērkot OCTA polisi, nodrošinies gadījumam, ja tavas vainas dēļ avārijā cietusi otra iesaistītā mašīna (vai vairākas). Zaudējumi tiek segti no tavas civiltiesiskās atbildības apdrošinātāja naudas. Savukārt, ja cietis tavs auto, zaudējumus sedz vainīgā transporta līdzekļa vadītāja apdrošinātājs.

 Un te ir kāda nianse, ko vērts zināt! Ja brauc ar vecu automašīnu, var gadīties, ka apdrošinātājs neizmaksās pilnu pienākošos apdrošinājuma naudu, pamatojoties uz Sauszemes transporta līdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likumu: var tikt novērtēts, ka remonts ir ekonomiski nepamatots, kaut arī tev pašai vēl ilgi gribētos uzskatīt, ka mašīna ir gana laba braukšanai.

Likumā rakstīts: “Remonts tiek uzskatīts par ekonomiski nepamatotu, ja paredzamās transportlīdzekļa remonta izmaksas pārsniedz summu, kas aprēķināta kā starpība starp transportlīdzekļa vērtību pirms ceļu satiksmes negadījuma un vērtību pēc ceļu satiksmes negadījuma.”

Ja auto īpašnieks piekrīt transportlīdzekļa atzīšanai par bojāgājušu, zaudējumu atlīdzību izmaksā apmērā, kas atbilst transportlīdzekļa vērtībai pirms ceļu satiksmes negadījuma, un sedz citus ar utilizāciju saistītos izdevumus.

Bet, ja nepiekrīt šādam scenārijam, tad zaudējumu atlīdzību izmaksā apmērā, kas atbilst starpībai starp transportlīdzekļa vērtību pirms un pēc ceļu satiksmes negadījuma, un to nosaka eksperts. Piemēram, saduroties diviem auto, tiek bojāts 20 gadu veca vidējās klases auto priekšējais labais spārns.

Remonta izmaksas eksperta vērtējumā būtu 600 EUR, taču apdrošinātājs, novērtējot mašīnu, paziņo, ka izmaksās tikai 475 EUR. Tiesa gan, vadītājs šo lēmumu var apstrīdēt un kaulēties par lielāku summu, pieprasot citu ekspertīzi. Taču daudzus simtus eiro šādā ceļā var arī neizdoties iegūt.

Tēmas