Siers ar vēsturi - brinza (+ populārā izraēliešu recepte: šakšuka ar brinzu)
Brinza ir siers ar senu jo senu vēsturi, un par tā radītājiem sevi uzskata gan arābi, gan kaukāzieši, gan rumāņi, gan citi Karpatu ļaudis. Lai kāda arī būtu patiesā izcelsme, brinzas gatavošanas tradīcijas joprojām tiek koptas visās šajās teritorijās.
Kaukāzā uzskata, ka brinza tieši ar savu sāļumu ir produkts, kas palīdz nodzīvot ilgu mūžu.
Tradicionāli brinzu gatavo no aitas piena, notur sālījumā, kas arī rada raksturīgo diezgan sāļo garšu. Īsta brinza sanāk blīva un stingra un nav domāta ilgai uzglabāšanai. Tomēr ir arī tādi siera cienītāji, kam patīk pārāk ilgi noturētā siera īpatnējā, spēcīgi pikantā garša. Ir siera ražotāji, kas tagad par brinzu dēvē arī no govs piena gatavotu sieru; tam ir maigāka garša, un tas, iespējams, vairāk ir pa prātam tiem, kam nepatīk aitas piena tipiskais aromāts.
Kur vislabāk izmantot brinzu?
▪ Savas sāļās garšas dēļ brinza lieliski sader ar maigiem dārzeņiem un saldiem augļiem – salātos, uzkodās, kā arī desertos. To labi papildina arī sīpoli, ķiploki un zaļumi.
▪ Viens no piemērotākajiem sieriem, ko sadrupinātu uzkaisīt uz sacepuma pirms tā likšanas cepeškrāsnī. Ar brinzu var pārkaisīt cepšanai krāsnī paredzētus kartupeļus un citus dārzeņus. Šādiem sacepumiem brīnišķīgs papildinājums ir garšaugi: rozmarīns, timiāns, raudene un salvija.
▪ Izmanto sāļo cepumu cepšanai – pievieno mīklai.
▪ Brinzas gabaliņus uzliek uz laša, foreles un citu līdzīgu zivju filejām, pievieno sasmalcinātus dārzeņus un garšaugus, ietin cepamajā papīrā un sautē krāsnī.
▪ Sātīgs ēdiens sanāk no podiņā kārtās saliktām kartupeļu šķēlēm, sēnēm, sīpoliem un brinzas; podiņu liek krāsnī, lai ēdiens sautējas.
▪ Brinzu dažādās variācijās liek uz maizītēm; garšīga ir grauzdēta maizīte, kurai uzziests zaļumu pesto, uzlikta krāsnī cepta paprikas pusīte un uzbērta brinza.
Šakšuka ar brinzu
Šis ēdiens ir ļoti populārs Izraēlā, arābu zemēs un kaimiņos. Piemērota baudīšanai brokastīs, pusdienās vai vakariņās. Sāli atsevišķi gan nevajadzētu pievienot, jo sāļumu piešķirs brinza.
6 porcijas
45 minūtes
6 olas
2 kārbas (pa 400 g) savā sulā konservētu tomātu gabaliņu
glāze sadrupinātas brinzas
dzeltena vai oranža paprikas pāksts
sīpols
3 ķiploka daiviņas
3 ēdamkarotes olīveļļas
tējkarote maltas paprikas
tējkarote harisas vai citas čili piparu pastas (nopērkama lielveikalos)
naža gals pētersīļu sēklu (ja ir)
malti melnie pipari
sakapāti zaļumi
1. Iztīrītu papriku sagriez stienīšos, nomizotu sīpolu – plānās ripiņās, ķiplokus sakapā.
2. Cepeškrāsni sakarsē līdz 190 grādiem.
3. Lielā pannā (piemērotā arī cepeškrāsnij) sakarsē eļļu, ieber sīpolus un papriku un uz lēnas uguns sautē 7–10 minūtes.
4. Pievieno ķiplokus un sautē vēl pāris minūtes.
5. Pievieno malto papriku, harisas pastu, pētersīļus sēklas, maltus piparus un samaisi.
6. Uz lēnas uguns sautē vēl apmēram 5 minūtes. Pieber brinzu un samaisi.
7. Pa vienai glīti iesit olas, lai neizplūst.
8. Liec krāsnī uz 7–10 minūtēm.
9. Pārkaisi ar zaļumiem.