foto: Facebook
Noskaidrots, kas notika ar lašiem Gaujā
Gatavošanās nārstam novājina lašveidīgo imunitāti, paverot ceļu slimībām.
Viena Vide Visiem
2017. gada 22. decembris, 15:11

Noskaidrots, kas notika ar lašiem Gaujā

Kas Jauns Avīze

Novembra sākumā Siguldā satraukumu raisīja Gaujā redzētie laši, kurus klāja dīvaini baltas krāsas pleķi.

Sarmīte Inberga, Latvijā vienīgā zivju taksidermiste, pie "Facebook" ievietotajiem foto 3. novembrī vēstīja: “Gauja šodien. Un tādu neesot mazums šogad... Un ne tikai šogad.” Teorijas bija  dažādas – daļa sprieda, ka tā ir infekcija, citi, ka šāda zivju saslimšana rodas, ūdens piesārņojumam novājinot imunitāti.

Vietējie iedzīvotāji gādājuši, lai zivju paraugi nonāk izmeklēšanai Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskajā institūtā BIOR. Tagad kļuvuši zināmi pirmie rezultāti.

“BIOR laboratorijās iesūtītajos paraugos tika meklēti vīrusi, baktērijas, mikroskopiskās sēnītes un veikta zivju audu struktūras padziļināta (histoloģiska) izmeklēšana. Jāatzīmē, ka izmeklēšana vēl turpinās, taču šobrīd iegūtie rezultāti liek domāt, ka tā ir dabiska lašu (un taimiņu) mirstība pēc nārsta. Zivis, gatavojoties nārstam, nebarojas, imunitātes spējas samazinās, un tās kļūst uzņēmīgākas pret slimību ierosinātājiem, kuri parastos apstākļos saslimšanu neizsauc,” "Kas Jauns Avīzei" stāsta BIOR pētniece Ruta Medne.

Pēc izmeklējumu beigām tiks sagatavots un publiskots detalizēts ziņojums. Tā kā šogad par līdzīgu situāciju upēs bija satraukti arī kolēģi no Lietuvas un Polijas, BIOR pētnieki ierosinājuši šo situāciju pārrunāt arī ikgadējā Starptautiskās jūras pētniecības padomes (ICES) Jūras dzīvnieku patoloģiju un slimību darba grupā februārī, kad tiksies pasaules vadošie zivju slimību speciālisti.

BIOR izsaka pateicību dabas draugiem un aicina arī turpmāk ziņot par šādiem gadījumiem gan institūta Zivju resursu pētniecības departamentam, gan Valsts vides dienestam un Pārtikas un veterinārajam dienestam.