foto: Shutterstock
Ar jaunu projektu sargās mazos ērgļus
Latvijā ligzdo 3000 līdz 5000 mazo ērgļu.
Viena Vide Visiem
2017. gada 10. jūnijs, 15:04

Ar jaunu projektu sargās mazos ērgļus

Kas Jauns Avīze

Mazā ērgļa aizsardzības projektam piešķirti 2 229 719 eiro, no tiem 1 566 496 eiro ir Eiropas Savienības (ES) līdzekļi.

Latvijas Dabas fonda pārstāve Liene Brizga-Kalniņa stāsta, ka Latvijā ligzdo 3000 līdz 5000 mazo ērgļu pāru – gandrīz puse no kopumā Eiropā mītošajiem. Tā ir teju viena piektā daļa no visas pasaules populācijas – 16 000 pāru.

Taču kopš 2000. gada šo aizsargājamo putnu skaits Latvijā sarucis par vismaz 15 procentiem. Galvenie iemesli ir barošanās vietu un dzīvesvietu izzušana, ko sekmē intensīvā lauksaimniecība un mežsaimniecība.

Projekta mērķis ir četru gadu laikā nostiprināt mazā ērgļa aizsardzību Latvijā un veicināt izpratni par sugu aizsardzības nozīmi kopumā. Projekta finansētāji ir ES Life+ programma un Latvijas Vides aizsardzības fonds.

Projekts ilgs līdz 2021. gada rudenim, galvenie virzieni ir ligzdošanas vietu aizsardzība un barošanās vietu apsaimniekošana atsevišķās pilotteritorijās. Barošanās vietu atjaunošana un apsaimniekošana tiks veikta Natura 2000 teritorijās – dabas liegumā Lubāna mitrājs un dabas parkā Kuja. Ligzdošanas vietu aizsardzību īstenos visā Latvijā, arī teritorijās, kas nav saistītas ar Natura 2000 tīklu.

Šobrīd visā Latvijā notiek mazo ērgļu ligzdu uzskaite –Ornitoloģijas biedrības eksperti meklē jaunas ligzdas, un paredzēts, ka līdz šim nezināmas ligzdas tiks uzskaitītas visā projekta gaitā. Eksperti arī veiks ligzdu nostiprināšanu un, ja nepieciešams, veidos mākslīgas platformas.

Projekta laikā tiks rīkoti semināri un praktiskas nodarbības, kas iesaistīs un izglītos zemes un mežu īpašniekus, lai veidotu dziļāku izpratni par dabas aizsardzības nozīmi un iespējām to savienot ar saimniecisko darbību. Tāpat ar sugas aizsardzību iepazīstinās arī plašāku sabiedrību, ikviens varēs sniegt informāciju par novērotām mazā ērgļa ligzdām. Studija ELM Media veidos dokumentālo filmu par mazo ērgli, to paredzēts laist klajā 2020. gadā.