foto: no Raiskuma peoniju dārza "Treasure Garden" arhīva
Sācies peoniju laiks! Puķkopes padomi peoniju audzēšanā
Peonijas lieliski der gan krāšņiem apstādījumiem, gan teicamu griezto ziedu ieguvei.
Noderīgi ikdienā
2017. gada 15. jūnijs, 06:38

Sācies peoniju laiks! Puķkopes padomi peoniju audzēšanā

Kasjauns.lv

Par vasaras saulgriežu tuvošanos vēsta peoniju jeb tautā saukto pujeņu uzziedēšana. Šogad, vēsās vasaras dēļ, tās zied vēlāk, taču skaistu ziedu aplūkošanai netrūkst arī Vidzemes pusē, kur šajā un nākamajā svētdienā norisināsies peoniju svētki.

Peoniju krāšņums Raiskuma pagasta Jaunrūjās

Par vasaras saulgriežu tuvošanos vēsta peoniju jeb tautā saukto pujeņu uzziedēšana. Šogad, vēsās vasaras dēļ, tās zied vēlāk, taču skaistu ...

gallery icon
31

Peonijas ir vienas no krāšņākajām dārza puķēm, kuras ar savu košumu un ziedu bagātību mūs priecē sākot ar maiju un raisa ziedus turpat vai visu jūniju. Peonijas lieliski der gan krāšņiem apstādījumiem, gan teicamu griezto ziedu ieguvei. Peoniju kopšanai nav jāpatērē daudz darba, nav gadu pēc gada jāiegādājas jauni stādi, nav katru rudeni jārok ārā un jāgādā par to pārziemošanu, nav jābaidās par izsalšanu ziemā un nav nemitīgi jāmiglo pret slimībām un kaitēkļiem. Turklāt peonijas ir ne tikai daudzgadīgi, bet arī ilgmūžīgi augi. Šīs puķes lepojas ar ievērojamu vēsturi - ģeoloģiskie atradumi un pētījumi vēsta, ka peonijas uz zemes mīt jau vairāk kā simts tūkstošus gadu.

foto: no Raiskuma peoniju dārza "Treasure Garden" arhīva
Peoniju lauks ziedēšanas laikā.

Peonijas ir gundegu dzimtas peoniju ģints augs ar gandrīz 50 sugām un vairākiem tūkstošiem šķirņu. Tās dalās lakstveida un krūmveida, jeb kokveida peonijās. Vidzemes pusē lielākajā peoniju audzētavā “Jaunrūjas”, kurā saimnieko puķkopes Guna Rukšāne un Līga Popova, tiek audzētas aptuveni 200 šo skaisto ziedu šķirņu.

foto: no Raiskuma peoniju dārza "Treasure Garden" arhīva
“Jaunrūju” peoniju saimniece Līga Popova

Padomi peoniju audzēšanai:

•    Lai peonijas labi augtu un ziedētu, tās jāstāda saulainā un atklātā vietā. Var būt arī maza pusēna, bet nekādā gadījumā pilnīga ēnaina un mitra vieta.

•    Ja plānots veidot peoniju rindu, tad atstatums starp ceriem jāatstāj līdz 1 m.

•    Vietu jāizvēlas pārdomāti un arī augsni jāgatavo ļoti rūpīgi, jo tā būs galvenā barības krātuve un stāds vienā vietā augs ilgus gadus, turklāt vislabāk to darīt jau vasarā, jo līdz ar peoniju stādīšanu ( septembra vidus) augsne būs kārtīgi nosēdusies.

•    Stādāmbedri ieteicams veidot 60x60x60 cm lielu. Daļu tās piepilda ar kūtsmēsliem atjauktiem ar dārza zemi (var aizstāt ar kompostu, kam pievieno līdz 400 g granulēto pilnmēslojumu ar mikroelementiem).

•    Augsnes skābuma neitralizēšanai pievieno pelnus, krītu vai dolomītmiltus. To visu rūpīgi sajauc. Pa virsu uzber 20 cm izrakto augsni, jo sākuma periodā stādam nav ieteicams tieši saskarties ar mēslojumu.

foto: no Raiskuma peoniju dārza "Treasure Garden" arhīva

•    Peonijas stāda, ievērojot stādīšanas dziļumu - stāda pumpuri nedrīkst atrasties dziļāk kā 5 cm no augsnes virsmas. Iestādot dziļāk peonijas labi aug, bet slikti zied.

•    Pirmajos gados pēc iestādīšanas peoniju stādījums ir daudz jālaista, turklāt laistīšanu derīgi apvienot ar papildmēslošanu. Īpaši svarīgi ir laistīt laikā, kad veidojas atjaunošanās pumpuri. Peoniju papildmēslošanā der minerālmēsli un raudzēti putnu un liellopu mēsli.

•    Ja stādi aug vieglā augsnē, mēslojums nepieciešams vairāk. Pirmo papildmēslojumu dod agrā pavasarī, kad peonijas sākušas tikko augt (amonija nitrāts 30-40 g uz ceru), otro -  ziedpumpuru veidošanās fāzē (ieteicams labi šķīstošs papildmēslojums), trešais papildmēslojums jādod ziedēšanas sākumā (tāds pats kā pirmais), bet ceturtais un pēdējais 2-3 nedēļas pēc noziedēšanas.

•    Ja vēlaties, lai šķirne visā pilnībā parāda savu ziedu varenību, ir ieteicams regulāri izkniebt padušu pumpurus - un jo ātrāk, jo labāk.

•    Lai pildīto peoniju lielie ziedi nelīktu pie zemes, jāveido balsti.
•    Vislabāk var sadalīt trīsgadīgus cerus. Tāpēc, ja vēlies iegūt mīļotās peonijas stādus negaidi, kamēr vecās saknes saaug krustu šķērsu.

foto: no Raiskuma peoniju dārza "Treasure Garden" arhīva
Šai koši dzeltenajai peonijas šķirnei dots vārds Garden Treasure jeb Dārza Dārgums.

Lai peoniju stādījums pavasarī neizskatītos pliks, ieteicams apkārt peonijām iestādīt krokusus, sniedzītes, muskares, cīrulīšus un citas mazās pavasara puķes. Kad peonijas sāks nosegt pavasara ziedētājus, to sīpoli jau būs nobrieduši. Jāņem vērā arī peoniju ilgais ziedēšanas laiks, tāpēc veidojot peoniju apstādījumu der iegādāties šķirnes ar dažādu ziedēšanas laiku, lai paildzinātu prieku par šīm košajām puķēm. Pēc noziedēšanas vieta dārzā nepaliek plika, jo to rotā peoniju izteiksmīgās koši zaļās lapas.

Jau šo sestdien, 18.jūnijā, no plkst. 10:00 līdz 16:00,  Raiskuma pagasta “Jaunrūjās” norisināsies peoniju svētki. Tā kā šogad Vidzemes pusē peoniju sezona sākusies vēlāk, ziedu mīļotāji būs gaidīti “Jaunrūjās” arī 25.jūnijā. Plašāka informācija facebook.com/treasuregarden.lv