Padomi austeru baudīšanā. Ceptu un grilētu austeru receptes
foto: no privātā arhīva
Jāņem vērā, ka, baudot svaigu austeri, tā nav jānorij vesela, bet vismaz dažas reizes jāsakož.
Garšīgi

Padomi austeru baudīšanā. Ceptu un grilētu austeru receptes

Una Ulme

Lai arī pārsvarā austeres tiek baudītas svaigas, tās ir garšīgas, arī dažādos veidos gatavotas. Padomus austeru ēšanā un gatavošanā sniedz restorāna Buržujs šefpavārs Mihails Radziņš.

Izvēloties austeri kādā no tirdzniecības vietām, raugies, lai čaula ir cieši noslēgta. Austeres veikalā jātur uz sasmalcināta ledus, un tās vēlams izlietot neilgi pēc iegādes. Pirms atvēršanas austeres ir jānoskalo zem ūdens strūklas un jānoberž, izmantojot asu birstīti.

foto: no privātā arhīva

Ļoti svarīga ir pareiza austeres atvēršana. Ja ne reizi tas nav darīts, labāk lūgt to izdarīt kādam, kuram ir pieredze vai pirms tam apmeklēt austeru meistarklasi. Tā kā austeres vāciņam ir asas malas, tās atverot var savainoties, tādēļ nepieciešams īpašs cimds vai dvielis un speciāls nazis.  Neprofesionāli atvērot austeri, tajā var iekļūt kāda smalka gliemežnīcas šķemba, kas var sabojāt austeru baudīšanas procesu. Atvērtai austerei jāsmaržo pēc sāļa ūdens, ja smaka nav patīkama – austeri labāk neēst.

foto: no privātā arhīva

Jāņem vērā, ka, baudot svaigu austeri, tā nav jānorij vesela, bet vismaz dažas reizes jāsakož. Pirmkārt, tas nepieciešams tādēļ, lai neietekmētu dabiskos rīšanas refleksus, otrkārt – tādā veidā varēsi izjust tās garšas īpašības. Starp citu, austerēm ir atšķirīgas garšu nianses – viena ir saldāka, cita sāļāka, tām ir raksturīgas arī dažādas pēcgaršas, piemēram, riekstaina, sviestaina, pikanta, rūgtena. Ja grūti saņemties košļāšanai, labāk izvēlies mazāka izmēra austeri. Svaigas austeres pasniedz kopā ar citronu un/vai vīna etiķa mērci. Neatvērtas austeres var gatavot grilējot tieši uz oglēm, tad tās atvērsies pašas, gatavošanas procesā.

foto: no privātā arhīva

Uz oglēm grilētas austeres

Aizvērtas austeres liek uz karstām oglēm vai labi sakarsētā gāzes grilā.
Tikko vāciņš atveras, austere uzreiz jāņem nost, izmantojot krāsns cimdu vai dvieli.
Atplēšot augšējo vāku, austere paliek pie tā. To noņem ar karoti un liek apakšējā dziļajā vākā.
Pa virsu klāj ½ karoti ar rabarberu čatnija un uzreiz pasniedz.
Rabarberu čatnijam nepieciešams:
1 ēdamkarote svaigs, rīvēts ingvers
180.g. brūnais cukurs
80g ābolu etiķis
1 tējkarote malts kumīns
½ tējkarote malts kanēlis
½ tējkarote maltas krustnagliņas
1/4 tējkarote kaltēts sarkanais čilli
800 g nomizoti, smalkos kubiņos sagriezti svaigi rabarberi
100 g svaigas rozīnes
100 g smalki sakapāti sīpoli
Sajauc pirmās 7 sastāvdaļas katliņā un vāra uz mērenas uguns, līdz cukurs izkūst. Pievieno rabarberus, sīpolus un rozīnes. Vāra, līdz rabarberi mīksti un čatnijs mazliet iebiezinās. Ja pēc austeru cepšanas čatnijs paliek pāri, tas labi saderas ar grilētu cūkgaļu, cepeti vai vistas krūtiņu. Tā būs arī garda piedeva sieriem, īpaši kazas piena.

foto: no privātā arhīva

Ceptu austeru recepte:

Uz vienu austeri nepieciešams:
1 ēdamkarote rīvmaizes
½ ēdamkarotes rīvēta čedaras sieta
½ šķēlītes sakapāta serrano šķiņķa
1 tējkarote kapātu zaļo lociņu
1 tējkarote sviesta
melnie pipari pēc garšas

foto: no privātā arhīva

Atver austeri un ar nazīti atdala to no vāciņa.
Sajauc rīvmaizi ar sakapāto šķiņķi un lociņiem.
Pievieno maltus piparus un izkausētu sviestu.
Liek pildījumu uz austeres un pa virsu uzber rīvētu sieru.
Liek uz grila restes, tā lai austere neapgāztos (grila temperatūrai jābūt augstai) vai cepeškrāsnī.
Cepj uz grila ar uzliktu vāku vai cepeškrāsnī  3-4 minūtes, līdz siers izkusis un garoziņa ir zeltaini brūna.

foto: no privātā arhīva

Baudīt svaigas un grilētas austeres, kā uzzināt ko vairāk par to audzēšanu, vairošanos, pareizu ēšanu un atvēršanu varēs uzzināt Austeru festivālā, kas norisināsies jau šo sestdien, 20.maijā no plkst.12:00 Berga Bazārā pie Dzirnavu ielas ieejas.

Svaigas un grilētas austeres Austeru festivālā

Lai arī pārsvarā austeres tiek baudītas svaigas, tās ir garšīgas, arī dažādos veidos gatavotas.

Plašāka informācija: Facebook/Buržujs. www.burzujs.lv/pasakumi