Viss, kas jāzina par pasaulē populārākajām ogām - vīnogām
Stāsta, ka Noass, pēc lielajiem plūdiem ticis uz sauszemes, vispirms esot iestādījis vīnogu. Kopš tā laika šis augs pavadījis cilvēkus visur un vienmēr, protams, tajos platuma grādos, kur vīnogām bija pietiekami silti, lai tās spētu augt un briedināt ogas.
Arheoloģiskajos izrakumos atrastie pārakmeņojušies kauliņi liecina, ka jau bronzas laikmeta cilvēkiem vīnogas nav bijušas svešas. Arī senie ēģiptieši pirms vairākiem tūkstošiem gadu prata novērtēt vīna labumus, savukārt senie grieķi šo mākslu izkopa līdz vissmalkākajām niansēm. Senajos laikos bijušas pazīstamas apmēram simt piecdesmit vīnogu šķirnes, toties mūsdienās to ir vismaz septiņi tūkstoši.
Visvairāk audzētās ogas pasaulē
Mūsdienās augļu un ogu klāstā pasaulē vīnogas ir visizplatītākās. To raža ir lielāka nekā banānu, apelsīnu un ābolu raža kopā. Taču tikai desmit procenti vīnogu nonāk galdā un šķīvjos; astoņdesmit piecus procentus pārvērš vīnā, bet piecus – rozīnēs.
Mūsdienās galvenais ir radīt tādas vīnogu šķirnes, kurām būtu pēc iespējas mazāk kauliņu.
Daudzas vīnogu šķirnes pat skaitās neēdamas, un visneēdamākās nereti ir tieši tās, no kurām raudzē vislabākos vīnus. Tā dēvētās galda vīnogas audzē un kultivē pēc gluži citiem principiem, tāpēc jau kopš renesanses laikiem ir veidojusies īpaša kultūra. Mūsdienās galvenais princips ir radīt tādas galda vīnogu šķirnes, kurām būtu pēc iespējas mazāk kauliņu un pēc iespējas ilgāks glabāšanas laiks.
Zināšanai par vīnogām
* Vīnogas ir svaigas, ja kātiņi ir zaļi un ogām pie paša kātiņa nav brūnas maliņas.
* Pirms ēšanas vīnogas rūpīgi jānomazgā remdenā ūdenī. Pārgatavojušās ogas uzreiz jānoplūc un vēlreiz jānoskalo aukstā ūdenī. Vēlams arī pārējo ķekaru vēlreiz noskalot, jo citādi bojāšanās process pievilina uzmācīgās augļu mušiņas.
Vīnogas pusstundu pirms ēšanas jāizņem no ledusskapja, citādi nejutīsi ne īstu garšu, ne aromātu.
* Ja ogas uzglabā ledusskapī, tad vismaz pusstundu pirms ēšanas jāizņem no ledusskapja, citādi nejutīsi ne īstu garšu, ne aromātu.
* Zaļas (negatavas) vīnogas pēc novākšanas tālāk nenogatavojas, tāpēc ēšanai tās jānovāc pilnīgi gatavas. Arī veikalā nav vērts pirkt cietas ogas, jo tās tik un tā nekļūs saldākas.
* Ja gatavo pikantus karstos ēdienus ar svaigām vīnogām, ieteicams pievienot nedaudz skābuma – citronu sulu vai etiķi, jo citādi ēdiens var sanākt pārāk salds.
Augļu salāti ar vīnogām
Salātiem labāk izvēlēties vīnogas bez kauliņiem. Piedevās ļoti labi garšo vaniļas saldējums.
4 porcijas
30 minūtes pagatavošanai
400 g vīnogu
200 g ābolu
200 g bumbieru
75 g medus
50 ml saldā krējuma
50 g rupji sakapātu lazdu riekstu
50 g rupji sakapātu valriekstu
5 ēdk. citronu sulas
5 ēdk. apelsīnu sulas
1. Katliņā ielej krējumu, samaisi ar 50 g medus un maisot karsē, līdz izveidojas karamelei līdzīgs krēms. Pievieno riekstus.
2. Alumīnija foliju apzied ar eļļu, virsū uzzied riekstu karameli un ļauj atdzist. Kad tā atdzisusi, salauz mazos gabaliņos.
3. Citronu un apelsīnu sulu sakul ar atlikušo medu.
4. Ābolus un bumbierus nomizo un sagriez šķēlītēs un uzreiz pārslaki ar sulas mērci. Pievieno vīnogas un izcilā.
5. Pārkaisi ar riekstu karameles gabaliņiem.