Kā taupīt elektrību? Neizmanto televizoru kā "fona troksni"!
Arī televizors gaidstāvē tērē elektrību.
Viena Vide Visiem
2016. gada 8. jūnijs, 22:12

Kā taupīt elektrību? Neizmanto televizoru kā "fona troksni"!

Jauns.lv

„Vai taisnība, ka televizors gaidīšanas režīmā tērē tikpat elektrības kā tad, kad es to skatos?” jautā lasītāja Ilona. Atbild vides žurnāliste Anitra Tooma.

Izklausās neticami, bet tā ir taisnība! Esmu iegādājusies elektrības jaudas mērītāju un izmērījusi, ka tad, kad LCD televizors ir ieslēgts, tas tērē no 0,15 kW/h līdz 0,3 kW/h, bet gaidīšanas režīmā – no 0,01 līdz 0,08 kW/h. Vecie kastveida modeļi tērē mazāk gan ieslēgti, gan gaidīšanas režīmā.

Ja televizoru skatāmies piecas stundas dienā: 5 h x 0,3 kW = 1,5 kW/h.

Gaidīšanas režīmā televizors atrodas 19 stundas, tātad – 19 h x 0,08 kW=1,5 kW/h.

Re, tik tiešām televizors, kad to skatās, tērē tikpat, kad neskatās! Bet, ja nemaz tik ilgi neskatās, starpība ir vēl lielāka. Un ja vēl aizbrauc uz vairākām dienām...

Esmu nopirkusi plakano televizoru un esmu gatava piemaksāt par attēla kvalitāti, kad to skatos, bet nekādi negribu vairāk maksāt par to, ka televizors stāv kluss un tumšs. Tāpēc vienmēr televizoru, kā arī dekoderu vai satelīta kastīti izslēdzu no tīkla. Gadā man tā izdodas ietaupīt ap 20 eiro, bet patiesībā es taupu nevis naudu, bet gan importa fosilos resursus, kas netiek lieki kūpināti gaisā.

Turklāt ar to enerģiju, ko tērē televizors gaidīšanas režīmā, izmantojot LED spuldzi, varētu spoži apgaismot istabu. Līdzīgi ir ar veļas mašīnām un visām citām ierīcēm gaidīšanas režīmā, tie ir īsti enerģijas vampīri. Ja iemanās tos vairs lieki nebarot, elektrības rēķinu var samazināt par 30 procentiem. Mans rēķins jau gadiem ir 5–6 eiro mēnesī, un tumšā alā es tik tiešām nedzīvoju.

Daudzi televizoru darbina arī, kad to neskatās. Maini ieradumus un klausies radio – tas tērē 0,005 kW/h. Labā ziņa ir, ka ieradumu maiņa notiek ātri – pēc nedēļas vairs nav pat jāpiedomā, ka televizors un citi „vampīri” jāatvieno no elektrības avota.

Avots: "Kas Jauns Avīze" / Foto: Shutterstock