Vai Latvijā jāmaksā nodoklis par pensiju, ko saņemu no ASV?
Latvijā pensijas neatkarīgi no to izmaksas avota ir apliekamas ar iedzīvotāju ienākuma nodokli, skaidro Valsts ieņēmumu dienests. Arī tad, ja pensija tiek saņemta no ASV. Tomēr jāņem vērā, ka Latvijā nodoklis jāmaksā tikai gadījumā, ja tas nav jāmaksā ASV.
Likums un taisnība
2016. gada 16. jūnijs, 06:30

Vai Latvijā jāmaksā nodoklis par pensiju, ko saņemu no ASV?

Jauns.lv

„Mana māsa (Latvijas pilsone) saņem sava mirušā vīra (ASV pilsonis) apgādnieka zaudējuma pensiju. To pārsūta uz Latviju. Vai viņai Latvijā ir jāmaksā ienākuma nodoklis no šīs saņemtās pensijas?”, jautā žurnāla „Likums un Taisnība” lasītājs Juris.

Atbild Valsts ieņēmumu dienesta  Stratēģiskās vadības lietu un sabiedrisko attiecību pārvaldes Sabiedrisko attiecību daļa:

„Latvijā pensijas neatkarīgi no to izmaksas avota ir apliekamas ar iedzīvotāju ienākuma nodokli. No ārvalstīm saņemtās pensijas ir Latvijā jādeklarē Gada ienākumu deklarācijā.

Atbilstoši Latvijas Republikas un Amerikas Savienoto Valstu konvencijas par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu attiecībā uz ienākuma nodokļiem (turpmāk – Konvencija) 18. pantam pensija un cita līdzīga atlīdzība, ko saņem Latvijas Republikas rezidents, neatkarīgi no tā, vai tās izmaksa ir periodiska vai vienreizēja, tiks aplikta ar nodokļiem tikai tajā valstī, kuras rezidents ir pensijas vai atlīdzības saņēmējs.

Tā kā jautājumā netiek sniegta informācija par to, no kādiem līdzekļu avotiem tiek izmaksāta pensija, nevaram sniegt viedokli, vai konkrētajā tiesiskajā situācijā uz šo apgādnieka zaudējuma pensiju ir attiecināms kāds no Konvencijas noteiktajiem atbrīvojumiem. Ievērojot Konvencijas nosacījumus, tas, vai konkrētā pensija ir pakļauta apliekšanai ar nodokli tikai  Latvijā vai tikai ASV, ir atkarīgs no pensijas veida un izmaksu avota.

Ja jautājumā minētajā situācijā māsas saņemtā apgādnieka zaudējuma pensija, ir atbrīvota no aplikšanas ar nodokli ASV, tā ir jādeklarē, iesniedzot Gada ienākumu deklarāciju Latvijā, kā apliekamu ienākumu un jāsamaksā nodoklis 23% apmērā.

Savukārt, ja māsas saņemtajai apgādnieka zaudējuma pensijai piemērojams Konvencijā noteiktais atbrīvojums un saņemtā pensija Latvijas Republikā nav apliekama ar iedzīvotāju ienākuma nodokli, māsa Gada ienākumu deklarācijā deklarē to kā ar nodokli neapliekamu ienākumu un pievieno ASV kompetentās iestādes izsniegtu apliecinājumu par to, ka konkrētā pensija ir pakļauta aplikšanai ar nodokli tikai ASV”.

Kasjauns.lv/Foto: Vida Press