Dažas idejas, kā garšīgi pagatavot pupiņas
Ņem vērā: pupiņu ēdieni ir vieglāk sagremojami, ja tiem pievieno pupumētru vai ķimenes.
Garšīgi
2016. gada 11. novembris, 14:25

Dažas idejas, kā garšīgi pagatavot pupiņas

Jauns.lv

Līdz šim oficiāli visvecākā pupiņa ir atrasta Peru, un zinātnieki izpētījuši un aprēķinājuši, ka tai ir aptuveni 8000 gadu. Mūsu dārza pupiņas cēlušās no Dienvidamerikas, no tropu vīteņaugiem, bet indiāņi tās padarījuši par savu pamatproduktu – kopā ar kukurūzu, jo šīs abas kultūras lieliski papildina viena otru.

16. gadsimtā, svešās pupiņas, kā tās toreiz mēdza dēvēt, sāka iekarot Eiropu un nostūma malā lauka pupas, kas bija ieceļojušas no Tuvajiem Austrumiem. Tās pat nosaukumā tika noniecinātas un pārtapa par cūku, zirgu, lopu pupām.

Lauka pupas, dārza pupas, daudzziedu, turku, kāršu pupiņas ir tikai daži apzīmējumi; krāsu, lielumu un formu variāciju ir daudz un dažādu, turklāt tiek radītas aizvien jaunas un jaunas šķirnes ar garākām un īsākām, platākām un šaurākām pākstīm, ar vienkrāsainām, raibām, lāsumainām, pat gluži melnām pupiņām. Nosaukumu un šķirņu pupiņām ir daudz, dažkārt pat pētnieki un speciālisti nespēj savā starpā vienoties, kā kuru saukt un pie kuras kategorijas pieskaitīt.

Kā apieties ar pupiņām?

* Ja pupiņu pākstis ir savītušas, var izlīdzēties ar aukstu ūdeni. Pākstis pilnībā iemērc ūdenī un ļauj vismaz 20 minūtes mērcēties.

* Cūku pupas izmanto pēc iespējas jaunākas un nepārbriedušas. Tādas var vārīt un ēst ar visām pākstīm. Tām nogriež galus, pašas sagriež paprāvos gabalos, pēc tam vāra sālsūdenī.

* Lai izlobītas, kaltētas pupiņas nebūtu ilgi jāvāra, tās iepriekš vairākas stundas vai, vislabāk, visu nakti mērcē aukstā ūdenī. Jārēķinās, ka mērcētu pupiņu apjoms palielinās.

* Paņēmiens ātrai pupiņu izmērcēšanai: pupiņas ieber katlā, aplej ar aukstu ūdeni, uzvāra, noņem no uguns un atstāj, lai 1 stundu mirkst. Pēc tam nokāš, pārlej ar aukstu ūdeni un tālāk rīkojas kā ar mērcētām pupiņām.

Ielāgo, ja garšo pupiņu ēdieni

* Ja pupiņu pākstis izskatās it kā stiklainas, caurspīdīgas, iespējams, ka tās dabūjušas pārāk lielu aukstumu, varbūt pat salu, un tas nozīmē, ka ātri sabojāsies.

* Tā kā svaigas pupiņas satur veselībai nelabvēlīgas vielas, tās neēd zaļas, neapstrādātas; šīs vielas zūd karsēšanas laikā, tāpēc ieteicams pupiņas vārīt/cept/sautēt vismaz 10 minūtes.

* Ūdeni, kurā mērcētas kaltētas pupiņu pākstis, nav ieteicams lietot ēdiena gatavošanai, jo tas satur vielas, kas uzpūš vēderu un rada nepatīkamas sajūtas.

* Nav ieteicams vārīt vienā reizē kopā dažādu šķirņu pupiņas, jo tām mēdz atšķirties vārīšanas ilgums.

Kā novērst nepatīkamas sajūtas pēc pupiņu apēšanas?

Pupiņu ēdieni ir vieglāk sagremojami, ja tiem pievieno pupumētru vai ķimenes. Svaigu pupumētru var sasiet buntītē un ielikt katlā, kurā vārās ēdiens, bet beigās izņemt laukā.

Dažas idejas pupiņu pagatavošanai

* Pākšu pupiņas, tāpat kā lobītās, ir piemērotas gan sautēšanai, gan cepšanai, gan salātiem, gan zupām.

* Vārītas pākstis ir laba piedeva gaļas ēdieniem, cepešiem un pat siļķu filejai. Sevišķi garšīgas tās kļūst, ja īsu brīdi pirms pasniegšanas galdā pākstis viegli apcep vai pasautē sviestā.

* No pupiņām gatavo biezenim līdzīgu mērci, ko pasniedz pie svaigiem dārzeņiem, krekeriem, čipsiem. Vārītas pupiņas apcep taukvielās kopā ar sakapātiem sīpoliem, pieber sāli un piparus, ar dakšiņu saspaida, pievieno citronu sulu un caur spiedi izspiestus ķiplokus.

Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Shutterstock

Tēmas