Apprecējies kukuļošanas lietā apsūdzētā uzņēmēja Māra Martinsona dēls Mārcis
foto: Mārtiņš Ziders
Uzņēmējs Māris Martinsons ar sievu Mariku un bērniem Monu un Mārci (pa labi) 2016. gadā Edgara Jaunupa un Katrīnas Leiškalnes kāzās.
Slavenības

Apprecējies kukuļošanas lietā apsūdzētā uzņēmēja Māra Martinsona dēls Mārcis

Paula Ivanova

Žurnāls "Kas Jauns"

Laulības līgumu ar savu pavasarī apņemto sievu Anastasiju noslēdzis savulaik viens no Latvijas pelnošākajiem uzņēmējiem Mārcis Martinsons, raksta žurnāls "Kas Jauns".

Apprecējies kukuļošanas lietā apsūdzētā uzņēmēja M...

Kā liecina "Lursoft" pieejamā informācija, Mārcis un Anastasija apprecējās 22. februārī Rīgas Sv. Marijas Magdalēnas Romas katoļu draudzē un jau trīs dienas pirms tam tika noslēgts pāra laulāto mantisko attiecību līgums. Bet oficiāli reģistrēts tas tikai šomēnes - 7. augustā.

Pēc līguma datiem, Martinsona īpašumā ir “visa vīram piederošā kustamā un nekustamā manta, visa manta, kas reģistrēta uz vīra vārda jebkuras valsts publiskos reģistros, t.sk. nekustamie īpašumi un uzņēmumu kapitāla daļas un visi citi īpašumi, kas tiks reģistrēti jebkuras valsts publiskos reģistros pēc šī līguma noslēgšanas”. Līdzīgi ir arī ar sievai piederošajiem un iespējami turpmāk gūtajiem īpašumiem. Tāpat, savstarpēji vienojoties, laulātie nosaka, ka vīram un sievai “kā atsevišķā manta pieder visa kustamā manta, kas atrodas viņam piederošajos īpašumos”.

foto: Mārtiņš Ziders
Uzņēmējs Māris Martinsons ar sievu Mariku un bērniem Monu un Mārci (pa labi) 2016.   gadā Edgara Jaunupa un Katrīnas Leiškalnes kāzās.
Uzņēmējs Māris Martinsons ar sievu Mariku un bērniem Monu un Mārci (pa labi) 2016. gadā Edgara Jaunupa un Katrīnas Leiškalnes kāzās.

Tēva neražas

31 gadu vecais Mārcis Martinsons ir odiozā būvniecības uzņēmēja Māra Martinsona dēls. Medijos jau plaši atspoguļota informācija par miljonāra Māra Martinsona nedienām ar tiesībsargājošajām iestādēm. Pirmo reizi plašsaziņas līdzekļos tas izskanēja saistībā ar tā saukto “būvnieku lietu”. Laikā, kad ap Martinsonu sariesās mākoņi šīs lietas sakarā, viņš pēkšņi “atslēgas” kompāniju SIA "MM investīcijas" pārrakstīja uz tolaik 19 gadu vecā dēla Mārča Martinsona vārda. Šis solis ļāva Mārcim gozēties lielāko pelnītāju sarakstos, gāžot no troņa pat baņķierus. Savulaik Mārcis Martinsons arī ieņēma pirmo vietu starp bagātākajiem jauniešiem līdz 30 gadiem, jo 2017. gadā spēja nopelnīt 17,3 miljonus eiro. Saskaņā ar publiskajiem datiem tieši SIA "MM investīcijas" peļņa togad bija 17,3 miljoni eiro. Savukārt tiesībsargājošās iestādes šo procesu, jaušams, tikai novēroja, liegumus vērtīgajai kompānijai nepiemērojot.

Tāpat Martinsons, kā zināms, 2023. gadā tika atzīts par vainīgu kukuļņemšanas lietā, kurā sēdās uz apsūdzēto sola blakus bijušajam Latvijas Bankas prezidentam Ilmāram Rimšēvičam. Viņam piesprieda cietumsodu uz sešiem gadiem, bet Martinsonam – uz pieciem, kā arī lēma piedzīt no viņa naudu vairāk nekā 150 000 eiro apmērā.

Apsūdzētie - Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs (no kreisās) un uzņēmējs Māris Martinsons pirms tiesas sēdes Rīgas rajona tiesā Jūrmalā, kurā izskatīs krimināllietu par korupciju.

Uz pirmo tiesas sēdi ierodas apsūdzētie Ilmārs Rimšēvičs un Māris Martinsons

Martinsonam piederošajam uzņēmumam "MM investīcijas" tika piemērots piespiedu ietekmēšanas līdzeklis 3,1 miljona eiro apmērā. Iepriekš Rimšēvičs un Martinsons norādīja, ka savu vainu neatzīst un ka lietas iztiesāšanas gaitā viņu vaina nav tikusi pierādīta. Aprīlī spriedumu abi pārsūdzēja, un Rīgas apgabaltiesa lietu apelācijas kārtībā plāno sākt skatīt 4. decembrī.

Aizturētais uzņēmējs Māris Martinsons tiek konvojēts uz tiesas sēdi Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā, kur lems par drošības līdzekļa piemērošanu.

Martinsons tiek konvojēts uz tiesas sēdi, kur lems par drošības līdzekli

Pelna krietni

Tas, ka Mārcis Martinsons noslēdzis laulības līgumu, nav nekāds pārsteigums, galu galā viņš ir bijis viens no Latvijā pelnošākajiem uzņēmējiem un joprojām ir patiesā labuma guvējs 17 firmās. Oficiāli viņam pieder 100 procenti uzņēmuma "MM investīcijas" un "BE Projekts", 4,5 procenti no SIA "Solfegio", 6,86 procenti no SIA "Mūkusalas biznesa centrs" un 47 procenti no SIA "Profs Real Estate". Bet patiesā labuma guvējs viņš vēl ir arī SIA "Katrīnas dārzi", SIA "Mammola", SIA "BHD sports", SIA "Jaunatnes hokeja centrs", SIA "NM 2", SIA "NM 3", SIA "MN Invest", SIA "Villatek BE", SIA "Dzintaru parks", SIA "Dzintara rezidence", SIA "Priežceļi", SIA "Profs nekustamie īpašumi", SIA "Kalnciema 27".

SIA "MM investīcijas" peļņa, piemēram, pērn bijusi 1,44 miljoni eiro, SIA "Dzintara rezidence" nopelnījusi 356 tūkstošus eiro, SIA "Priežceļi" – 435 tūkstošus eiro, SIA "Mammola" – gandrīz 200 tūkstošus eiro. Ne visiem Martinsona uzņēmumiem gan pērn klājies tik spoži. SIA "Dzintaru parks" strādājis ar 1,26 miljonu eiro lieliem zaudējumiem, SIA "Jaunatnes hokeja centrs" nesis 185 tūkstošus eiro zaudējumus. Tāpat pēc "Lursoft" datiem lūkojams, ka Mārcis Martinsons kā savu “pastāvīgās dzīvesvietas valsti” uzrāda Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienoto Karalisti.

Uzņēmēja jaunā sieva Anastasija, pirms kāzām uzvārdā Gellera, vairākus gadus bija SIA "Solo La Famiglia", kas nodarbojās ar “interneta portālu darbību”, īpašniece. 2023. gada pavasarī viņa no šī uzņēmuma šķīrās, un "Lursoft" dati rāda, ka neko ienesīga šī firma nav bijusi – 2021. gadā, piemēram, nopelnīti vien 827 eiro.