Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
FOTO: Kā golfa kultūra veicina tūrisma nozares attīstību Latvijā?
foto: Publicitātes foto
Festivāli

FOTO: Kā golfa kultūra veicina tūrisma nozares attīstību Latvijā?

Sadarbības projekts

Eiropas tūrisma nozare vēl joprojām nav atguvusies līdz pirmspandēmijas līmenim. Lai sasniegtu 2019. gada rādītājus, Latvija tikai tagad sāk uzņemt apgriezienus. Kā stāsta “Jurmala Golf Club & Hotel” vadītājs Kārlis Lūsis, šobrīd īpaši svarīgi ir pēc iespējas aktīvāk izmantot valsts potenciālu tūristu plūsmas piesaistīšanai. Līdzās bagātīgajam kultūras mantojumam un skaistajai dabai nepieciešams iekļaut arī nestandarta variantus, kas varētu ieinteresēt gan Latvijas iedzīvotājus, gan viesus no ārvalstīm.

FOTO: Kā golfa kultūra veicina tūrisma nozares att...
foto: Publicitātes foto
“Jurmala Golf Club & Hotel” vadītājs Kārlis Lūsis
“Jurmala Golf Club & Hotel” vadītājs Kārlis Lūsis

Īpaši portālam Jauns.lv Kārlis pastāsta par golfa tūrisma perspektīvām un skaidro, kāpēc šī spēle var veicināt gan ārējās, gan iekšējās tūristu plūsmas.

Lai valsts kļūtu par iekārojamu galamērķi, ir nepieciešams izmantot visas iespējas. Sporta tūrisms ir pozitīvs ne tikai pats par sevi – tas ļauj apvienot ceļotāju iecienīto hobiju un iepazīt citas pilsētas vai valsts apskates vietas. Šāda veida atvaļinājumiem golfs ir ļoti piemērots sporta veids.

Lai attīstītu industriju tūrisma kontekstā, ir jāņem vērā tās nianses. Cilvēki visbiežāk dod priekšroku individuālu golfa tūru organizēšanai. Dažkārt nelielās grupās – vidēji līdz 20 cilvēkiem. Parasti tie ir 2-3 dienu braucieni. Lielākajā daļā gadījumu golfa tūristu mērķis ir novadīt spēli golfa laukumā un apskatīt Rīgu un Jūrmalu. Esam novērojuši, ka ceļotājiem būtu interese uzzināt par Latviju vairāk, taču viņiem ir nepieciešama palīdzība – organizēt nepieciešamo “infrastruktūru” pilnvērtīgam ceļojumam. Risinājumu es redzu sadarbībās ar mūsu tūrisma operatoriem vispusīgu tūru izstrādē, lai līdzās golfa spēlēm ietvertu arī citas kultūras aktivitātes.

Golfa industrijas popularizēšanai būtu efektīvi, ja šādas tūres tiktu veidotas ne tikai “darba” sezonas ietvaros – no aprīļa līdz oktobrim, bet arī vasarā. Sezonalitāte ir liela problēma šajā sporta veidā. Klubi ir jāuztur un jāapsaimnieko visu gadu. Ne visiem un ne vienmēr izdodas 6-7 mēnešu periodā nopelnīt tik daudz, lai uzturētu augsta līmeņa golfa kompleksu. Protams, tā nav vienīgā nozares problēma. Trūkst valdības atbalsta un īpašu programmu golfa popularizēšanai tūrismā. Starp aktuālām problēmām var izcelt klubu nepietiekamās teritorijas. 18 bedrīšu laukums aizņem 60 hektārus. Ja runājam par 9 bedrīšu laukumiem, šādiem klubiem pietrūkst vēl 30 hektāru, kas kaut kā ir jāiegūst. Dažreiz problēma nav tikai finansiāla. Šāda iespēja fiziski var nebūt iespējama – tuvumā nav pietiekami daudz brīvas zemes. Tuvākajā apkārtnē var būt dažas ēkas vai nekustamais īpašums, kas netiek pārdots.

Pašlaik tūristiem ir 7 vietas, no kurām divas, ieskaitot mūsējo, pilnībā atbilst standartiem. Atlikušajos klubos ir tikai 9 bedrīšu laukumi un daudziem golfa spēlētājiem tas varētu nebūt īpaši interesanti.

Kas piesaista tūristus?

Golfam ir visas iespējas kļūt par veiksmīgu tūristu piesaistes līdzekli. Pēdējā laikā tas ir kļuvis par dzīvesveida trendu – tā ir vesela kultūra, kas sevī apvieno īpašu estētiku, psiholoģisko atslodzi un fizisko aktivitāti. 

Cilvēkiem, kuri spēlē golfu, nepatīk to regulāri darīt vienā un tajā pašā vietā, tāpēc pastāv jēdziens “golfa tūrisms”. Golfa spēlētājiem vietas maiņa ir ļoti svarīga. Jaunas vietas sniedz lielāku dažādu emociju gammu. Un tieši tāpēc mums ir nedaudz jārosina interese, jāparāda, ka noteikti ir vērts braukt pie mums. 

Lai spēlētu golfu, nav nepieciešama īpaša fiziskā sagatavotība, nav arī īpašu fizisko ierobežojumu. Turklāt pastāv arī tā sauktais adaptīvais golfs, kas ir piemērots cilvēkiem ar kustību traucējumiem. Pie mums, piemēram, spēlē arī spēlētāji ar vienu roku. Ja cilvēkam ir kustību ierobežojumi, spēlēšanai būs nepieciešams īpašs aprīkojums. Latvijā ir organizācija, kas  atbalsta cilvēkus ar ierobežotām iespējam un periodiski viņiem mūsu klubā rīko turnīrus.

Trenēties var arī bērni: golfa laukumā viņus pavadīt var jau no 5-6 gadu vecuma. Mūsu bāzē ir Junioru akadēmija, kurā ir jau vairāk nekā 100 bērnu. Mēs sadalām akadēmijas dalībniekus grupās, atkarībā no vecuma un spējām. Treniņi notiek 3 reizes nedēļā.

Cilvēkiem, kuri pieņem lēmumu doties atvaļinājumā, iekļaujot golfa tūri, ir svarīgi, lai galamērķī būtu ērta un pieejama pavadošā infrastruktūra. Mūsu klubā ir gan viesnīca, gan restorāns, kas ir liela priekšrocība. Vēl viens būtisks faktors: kluba teritorijā viesiem ir iespēja iegādāties vai iznomāt visu inventāru.

Argumenti par labu golfa tūrēm

Lai izprastu būtību un izlemtu, cik ļoti golfs ir piemērots konkrētajam cilvēkam, ar vienu spēli ir par maz. Uzskatu, ka jāspēlē vismaz 3-5 reizes. Noteikti ar treneri. Un intervālos starp treniņiem vajag patrenēties arī patstāvīgi. Pirmajā reizē treneris nodrošinās nepieciešamo bāzi un pēc tam jau būs iespējams izmēģināt spēkus noteiktās zonās individuāli.

Galvenie pozitīvie argumenti, kāpēc golfs var nākt cilvēkam par labu:

  • Jebkurš golfa klubs ir vieta, kur satikt interesantus cilvēkus, paplašināt savu sociālo loku un iegūt noderīgus kontaktus.
  • Šo aktivitāti var ērti apvienot ar jebkādiem citiem atvaļinājuma plāniem. Pēc spēles nebūs smaga fiziska noguruma, tieši otrādi – būs izteikta možuma un morāla gandarījuma sajūta.
  • Izmaksas. Bieži vien cilvēki domā, ka golfs ir dārgs, taču tā nav. Patiesībā šis sporta veids nav dārgāks par alternatīviem aktīvās atpūtas veidiem: tenisu, slēpošanu, u.tml.
  • Ja vēl neesat mēģinājuši spēlēt – golfs ir iespēja izjust jaunu slodzes veidu. Var šķist, ka golfs nav fiziski noslogojošs, taču spēles laikā tiek aktivizēti muskuļi, kas netiek izmantoti, nodarbojoties ar citiem sporta veidiem.
  • Psiholoģiskā atslodze. Pilna spēle aizņem 4 stundas. Uz laukuma cilvēks atslēdzas no visām domām un domā tikai par golfu.
  • Jebkurš golfa laukums ir unikāls. Katrs no tiem izraisa dažādas emocijas.
  • Aprīkojums nav jāņem līdzi – to ir iespējams iznomāt. Nav jāņem līdzi arī īpašs apģērbs – spēlei piemērots ir arī ikdienas apģērbs.

Kopumā nav tik svarīgi, kādā formātā golfs tiek integrēts ceļojumos un atvaļinājumā. Jebkurā gadījumā tā ir ļoti pozitīva, patīkama un “skaista” pieredze.

Jurmala Golf Club

Tēmas