Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Trakā pasaule

VIDEO: kurš kuru? Britus sajūsmina dramatiska lapsas un žurkas cīņa

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Londonas iedzīvotājus sajūsminājusi kāda dramatiska cīņa starp diviem pilsētā mītošiem kaitēkļiem - žurku un lapsu. Cīņa izcēlās pirmdien, 3. jūnijā, un dramatiskie kadri mikroblogošanas vietnē "X" skatīti jau vairāk nekā miljons reižu.

VIDEO: kurš kuru? Britus sajūsmina dramatiska laps...

Iemūžinātajos video kadros manāms, ka ziņkārīga lapsa šosejas malā nostājas līdzās branga izmēra žurkai. Grauzējs, iespējams jūtoties iebiedēts, pēc brīža uzlec gaisā un uzbrūk savam sāncensim, liekot lapsai apmest kūleni. Pēc tam žurka ar sprintera cienīgu ātrumu metas bēgt, tomēr lapsa izrādas ātrāka un drīz vien aizšķērso žiperīgā grauzēja ceļu.

Tomēr žurka nav gatava tik ātri padoties un ar "Troņu spēles" cienīgu manevru vēlreiz pāriet ofensīvā, radot savā sāncensī pamatīgu apjukumu. Kadri nobeidzas ar brīdi, kad lapsa satver drosmīgo žurku zobos, tomēr nav zināms, vai tās ir cīņas beigas, jo pēc šī brīža video tiek aprauts.

"Oho, ko mēs skatāmies!" kādā brīdī iesaucas apjukušais vīrietis, kuram izdevās iemūžināt notikumu.

Video guvis plašu atsaucību mikroblogošanas vietnē "X", kur tas guvis jau vairāk nekā miljons skatījumu. "Ja lapsa zaudēja, tad viņa nekad nevarēs ieskatīties saviem biedriem sejā," vēsta kāds pilsonis. Kāds cits iedzīvotājs ironizējot cīņu nodēvējis par "London Geographic", norādot, ka arī betona mūros dabu nevar iesprostot.

Jānorāda, ka Londona jau ilgstoši cīnās ar žurku un lapsu invāziju pilsētā, jo to skaits pēdējos gados ievērojami pieaudzis. Saskaņā ar London Wildlife Trust datiem Londonā ir aptuveni 10 tūkstoši lapsu, kas regulāri novērotas pilsētas teritorijā. Tikmēr arī žurku populācija Lielbritānijā pēdējo mēnešu laikā ir pieaugusi, un vairāki iedzīvotāji ziņo, ka netālu no atkritumu tvertnēm manījuši milzīgus sugas īpatņus. Lielbritānijas kaitēkļu kontroles asociācija (BPCA) norāda, ka gada pēdējos trīs mēnešos par 115 procentiem pieaudzis to cilvēku skaits, kuri interneta vietnēs meklē padomus žurku apkarošanai.