foto: EPA/Scanpix
Dziedātājas Billijas Ailišas jaunais albums pievēršas vides ilgtspējas tēmai
Amerikāņu dziedātāja Billija Ailiša ar savu jauno albumu “Hit Me Hard and Soft” pievērsusi uzmanību zaļākai mūzikas industrijai.
Mūzika
2024. gada 21. maijs, 17:01

Dziedātājas Billijas Ailišas jaunais albums pievēršas vides ilgtspējas tēmai

Izklaides nodaļa

Jauns.lv/BBC

Amerikāņu dziedātāja Billija Ailiša ar savu jauno albumu “Hit Me Hard and Soft” pievērsusi uzmanību zaļākai mūzikas industrijai – jaunā albuma vinila ieraksti tiks izgatavoti no videi draudzīga materiāla, arī to iepakojums būšot pārstrādājams.

Kā vēsta BBC, albuma “Hit Me Hard and Soft” vinila plates tiks presētas uz pārstrādāta materiāla vai ekovinila, arī to iepakojums tikšot izgatavots no pārstrādāta materiāla.

Lai arī pastāv šaubas par to, cik lielu atšķirību tas patiešām var radīt, Billija Ailiša tiek slavēta par uzmanības pievēršanu ilgtspējai arī mūzikas industrijā. 

Pati dziedātāja ne reizi vien norādījusi, ka nevar ignorēt pasaulē notiekošo un vienkārši neko nedarīt vides labā. Pēc Ailišas teiktā, viņa un viņas komanda dara visu iespējamo, lai samazinātu atkritumus visos iespējamajos aspektos.

"Mani vecāki mani vienmēr ir mācījuši, ka katrai mūsu izvēlei un darbībai ir ietekme – laba vai slikta, un arī es to labi esmu apguvusi,” izteikusies Ailiša. 

Mūsdienās arvien vairāk vinilas ierakstu tiek izgatavoti no polivinilhlorīda, kas ir termoplastisks plastmasas materiāls, kas ir ļoti izturīgs pret ārējiem agresīviem faktoriem. Šis plastmasas veids sadalās gadsimtiem ilgi. Tā galvenā sastāvdaļa ir nafta – fosilais kurināmais.

Billija Ailiša uz sarkanā paklāja

gallery icon
23

Tādās rūpnīcās kā “Sonic Wax” fosilo kurināmo aizstāj ar biodegvielu, ražojot plastmasas granulas, kas tiek uzskatītas par ierakstu pamatelementiem. Tā kā biodegviela tiek ražota no atjaunīgajiem resursiem, tā var būtiski samazināt oglekļa emisijas – līdz pat 90%.

Mūzikas industrija pēdējo gadu laikā šajā jomā ir piedzīvojusi daudzas pozitīvas pārmaiņas un pieprasījums pēc videi draudzīgām vinila platēm tikai un vienīgi pieaug.