foto: CAMERA PRESS/ED/JL/Design Museum / Vida Press
FOTO: ķīniešu mākslinieks un disidents no 650 tūkstošiem lego izveido Monē "Ūdensrozes"
Aja Veiveja "Lego" glezna "Ūdensrozes #1".
Trakā pasaule
2023. gada 24. marts, 06:04

FOTO: ķīniešu mākslinieks un disidents no 650 tūkstošiem lego izveido Monē "Ūdensrozes"

Jauns.lv

Kad ķīniešu mākslinieks Ajs Veivejs aprīlī atklās savu jauno izstādi, apmeklētāji Londonas Dizaina muzejā sastapsies ar pazīstamu ainu: Kloda Monē slavenajām ūdensrozēm. Taču monumentālais darbs ir veidots nevis no franču gleznotāja impresionisma otas triepieniem, bet gan no 650 tūkstošiem "Lego" kluču 22 dažādās krāsās.

Saskaņā ar muzeja datiem gandrīz 15 metru platais mākslasdarbs ar nosaukumu "Ūdensrozes #1" ir lielākais no lego klučiem veidotais mākslas darbs, ko Veivejs jebkad ir radījis. Ķīniešu mākslinieka versijā ir attēloti idilliskie liliju dīķi Monē mājā Givernijā, taču "Lego" gleznas labajā malā ir "tumšs portāls", kas ir atsauce uz Aja bērnību Ķīnas Sjiņdzjanas reģionā.

foto: CAMERA PRESS/ED/JL/Design Museum / Vida Press
Aja Veiveja "Lego" glezna "Ūdensrozes #1".


Saskaņā ar muzeja paziņojumu presei tumšais "Lego" laukums attēlo durvis uz pazemes zemnīcu, kurā mākslinieks dzīvoja kopā ar savu tēvu trimdā 1960. gados. "Darbā "Ūdensrozes #1" es integrēju Monē impresionisma glezniecību, kas atgādina zenismu austrumos, un mana tēva un manu pieredzi pikseļu valodā," teikts Aja paziņojumā.

Ķīniešu mākslinieka un disidenta Aja Veiveja "Lego" māksla

Ajs Veivejs (dzimis 1957. gada 28. augustā) ir Ķīnas Tautas Republikas mākslinieks un interneta runas brīvības aktīvists. Ajs Veivejs ir ...

gallery icon

"Rotaļlietas gabali kā materiāls ar to stingrības īpašībām un dekonstrukcijas potenciālu atspoguļo valodas atribūtus mūsu strauji augošajā laikmetā, kurā cilvēka apziņa nepārtraukti sadalās," saka mākslinieks.

foto: CAMERA PRESS/ED/JL/Design Museum / Vida Press
Aja Veiveja "Lego" gleznas "Ūdensrozes #1" tuvplāns.

Ajs Veivejs savās instalācijās un konceptuālajos mākslas darbos ir izmantojis dažādus materiālus, sākot no keramikas, koka un porcelāna līdz filmu lentēm, fotogrāfijai un atrastiem priekšmetiem. 2000. gadu beigās mākslinieks un aktīvists papildināja savu repertuāru ar lego klucīšiem. 

foto: AP/Scanpix
Laikmetīgās mākslas universitātes muzejā (MUAC) Mehiko, Meksikā sestdien, 2019. gada 13. aprīlī cilvēki stāv zem 43 koledžas studentu portretiem, kuri 2014. gadā pazuda. To veidojis ķīniešu konceptmākslinieks un valdības kritiķis Ajs Veivejs. Katrs portrets mākslas darbā ar nosaukumu "Atjaunot atmiņas" ir izgatavots no lego klucīšiem.

Šajos krāsainajos, rūpīgajos darbos ir simtiem politieslodzīto un trimdinieku portreti, ko Ajs veidojis 2014. gada izstādei. Nākamajā gadā mākslinieks nokļuva ziņu virsrakstos, kad "Lego" noraidīja viņa lūgumu lielapjoma "Lego" klucīšu jaunajam projektam, ko viņš raksturoja kā "cenzūru". Dānijas uzņēmums gan vēlāk mainīja savu lēmumu. 

foto: ddp / Vida Press
Mākslinieciskais vadītājs Tims Mārlovs un viņa dēls nodod "Lego" lietotā BMW 5. sērijas sedanā Aja Veiveja starptautiskajam mākslas projektam, kas notiek Karaliskās Mākslas akadēmijas pagalmā, 2015. gada 30. oktobris.

Diskusijas laikā Veiveja fani un sabiedrības locekļi viņam nosūtīja savus lego klučus, un šie ziedotie klucīši tiks izstādīti arī viņa jaunajā Londonas izstādē, instalācijā ar nosaukumu "Untitled (Lego Incident)".

Izstādē "Ai Weiwei: Making Sense" būs iekļautas arī citas liela mēroga instalācijas, tostarp 200 000 porcelāna snīpji no Songu dinastijas laikmeta tējkannām un tūkstošiem paša Veiveja skulptūru fragmentu, kas tika iznīcināti, kad viņa Pekinas studiju nojauca pilsētas varas iestādes 2018. gadā.  

Veiveja instalāciju mērogs ir "satraucošs un aizkustinošs", teikts muzeja galvenā kuratora Džastina Makgērka paziņojumā. "Un, mēģinot izprast šos darbus, apmeklētājs tiek aicināts domāt par to, ko mēs vērtējam un ko iznīcinām," viņš norāda.  

Makgērks sacīja: "No vienas puses Veivejs ir to personalizējis, ievietojot savas bērnības mājas durvis, un, no otras puses, viņš tās depersonalizēja, izmantojot moduļu lego kluču industriālo valodu. Šis ir monumentāls, sarežģīts un spēcīgs darbs, un mēs esam lepni, ka esam pirmais muzejs, kas to demonstrē."