Trakā pasaule
2023. gada 16. marts, 18:30

VIDEO: pilots nosēdina lidmašīnu uz "Burj Al-Arab" debesskrāpja maziņā helikoptera nolaišanās laukuma

Jauns.lv

39 gadus vecais poļu pilots Lukašs Čepela otrdien paveicis neticamu triku — viņš pirmais pasaulē spējis nosēdināt lidaparātu ar fiksētiem spārniem uz slavenā Dubaijas debesskrāpja “Burj Al Arab” nelielā helikoptera nolaišanās laukuma, kura “skrejceliņa” garums — nieka 27 metri.

“Cub Crafters” izgatavoto STOL (“īsas pacelšanās-nolaišanās”) lidmašīnu viņam izdevās apturēt jau pēc 20,76 metriem. Lieki teikt, ja viņš neiekļautos īsajā distancē, sekas varēja būt visnotaļ bēdīgas — brīvais kritiens no 213 metru augstuma bez izpletņa vai katapultēšanās iespējām.

Šim pārgalvīgajam varoņdarbam Čepela gatavojās kopš 2021. gada, zemes līmenī Polijā, ASV un visbeidzot Apvienotajos Arābu Emirātos veicot 650 treniņlidojumus, cenšoties trāpīt paredzētajā laukumā. Protams, lai varētu paveikt tik grūtu nosēšanos augstu gaisā, lidmašīnas konstrukcijai bija jāveic modifikācijas, piemēram, samazināt tās svaru līdz 425 kilogramiem, pārvietot galveno degvielas tvertni lidmašīnas aizmugurē, lai varētu agresīvāk bremzēt, kā arī vajadzēja nodrošināt papildu jaudas iespējas, lai varētu paveikt ne mazāk riskantu pacelšanos. Un arī tas viņam izdevās — izmantot brīvo kritienu, lai uzņemtu ātrumu un paceltos gaisā!

“Vislielākais izaicinājums bija tas, ka nebija ārējo norāžu punktu, kas parasti sastopami lidostā, kur ir simtiem metru garš skrejceliņš,” pēc vēsturiskā panākuma atzina atvieglotais pilots. “Tuvojoties skrejceliņam, parasti es redzu, cik augstu esmu, un varu vienkārši kontrolēt tuvošanās ceļu. Šodien helikoptera nolaišanās laukums pazuda acu priekšā un perifēriskās redzes iespējas bija samazinātas. Man nācās paļauties uz savu praktisko pieredzi un instinktiem.”