foto: CAMERA PRESS/ROTA / Vida Press
Karalis Čārlzs brāļa prinča Endrū nozīmīgo posteni atdod sievai Kamillai
Karalis Čārlzs III ar sievu karalieni konsorti Kamillu.
Slavenības
2022. gada 22. decembris, 17:41

Karalis Čārlzs brāļa prinča Endrū nozīmīgo posteni atdod sievai Kamillai

Jauns.lv

Tas noticis pēc tam, kad negodā kritušais Jorkas hercogs princis Endrū bija spiests atkāpties no sava nozīmīgā posteņa un pienākuma.

Karalis Čārlzs brāli Jorkas hercogu aizstās ar savu sievu Kamillu monarha dzimšanas dienas parādē “Trooping The Colour”. Šāds lēmums pieņemts pēc tam, kad negodā kritušais princis Endrū bija spiests atkāpties no sava godpilnā posteņa.

Kamilla Pārkere-Boulza sarīko pilī pasākumu slimu bērnu priekam

Kā ik gadus, prinča Čārlza sieva Kornvolas hercogiene Kamilla Klārensa namā Londonā aicinājusi slimus un nedziedināmi slimus bērnus, lai kopā ...

gallery icon

Nelaiķe karaliene Elizabete II atņēma 62 gadus vecajam princim Endrū Grenadieru gvardes pulkveža titulu pēc tam, kad Viņas Majestātes otro dēlu apsūdzēja jaunībā izdarītos seksuālos noziegumos un draudzībā ar dzimumnoziegumos notiesāto Džefriju Epstīnu. Šobrīd izskanējusi informācija, ka šis godpilnais tituls un pienākums tiks uzticēts jaunā Lielbritānijas karaļa Čārlza III laulātajai draudzenei Kamillai.

Karalienes Elizabetes II dēli Čārlzs un Endrū laiku lokos

gallery icon

Kāds avots izteicies, ka skandāla dēļ Jorkas hercogs ir zaudējis ļoti daudz, to skaitā arī iespēju atgriezties pie sabiedriskajiem pienākumiem, bet šis ir viens no lielākajiem triecieniem Endrū reputācijai.

Zināms, ka Velsas princese Ketrīna jau pilda līdzīgu pienākumu. Viņa oficiāli ir iecelta par īru gvardes pulkvedi. Pēc Čārlza kļūšanas par karali viņa posteni Velsas gvardes pulkveža amatā pārņēmis nākamais troņmantnieks princis Viljams.

Karali Čārlzu vizītes laikā Jorkā protestētājs apmētā ar olām

gallery icon

Kā zināms, princis Endrū zaudēja titulus un militāros goda nosaukumus janvārī, kad tika izbeigta Virdžīnijas Džufres ierosinātā tiesas prāva par seksuālu izmantošanu, un princis apsūdzības cēlājai samaksājis 12 miljonus sterliņu mārciņu. Savu vainu princis noliedza.

“Ar karalienes apstiprinājumu un piekrišanu Jorkas hercoga militārie tituli un karaliskās patronāžas ir atgrieztas karalienei. Jorkas hercogs arī turpmāk neuzņemsies nekādus sabiedriskos pienākumus un aizstāv šo lietu kā privātpersona,” paziņoja Bakingemas pils.

Šāds lēmums pieņems pēc veterānu lūguma.

Kornvolas hercogienes Kamillas 10 gadi karaļnamā

Velsas princis Čārlzs un Kornvolas hercogiene Kamilla 2015. gadā atzīmē kāzu 10. gadadienu. Pa šiem gadiem agrāk tik nīstā Kamilla ...

gallery icon

Kāda pret Endrū noskaņota veterānu grupa rakstīja pašai karalienei: “Lielbritānijas bruņoto spēku virsniekiem ir jāievēro visaugstākie godīguma un godpilnas uzvedības standarti. Tie ir standarti, kas princim Endrū ir ļoti pietrūkuši. Ir grūti neredzēt, kad vecākie virsnieki viņu raksturo kā “toksisku”, jo viņš  ar savu uzvedību ir noniecinājis dienestus, ar kuriem ir saistīts.”

foto: ddp / Vida Press
“Trooping The Colour” parāde 2019. gadā. Karaliene Elizabete II uz Bekingemas pils balkona kopā ar vecāko dēlu princi Čārlzu (tagad karali Čārlzu III) un viņa sievu Kamillu, kā arī otro dēlu princi Endrū.

“Tāpēc mēs lūdzam jūs nekavējoties rīkoties, lai atbrīvotu princi Endrū no visām viņa militārajām dienesta pakāpēm un tituliem, un, ja nepieciešams, lai viņš ar negodu tiek izraidīts.” Vēstulē karalienei, viņi norādīja: “Mēs saprotam, ka viņš ir jūsu dēls, bet mēs jums rakstām kā valsts vadītājai un kā armijas, flotes un gaisa spēku virspavēlniecei. Šos soļus varēja spert jebkurā brīdī pēdējo 11 gadu laikā. Lūdzu, nekavējieties vēl ilgāk.”