foto: AFP/Scanpix
ASV izsolē par 6 miljoniem dolāru pārdota dinozaura galva
"Sothebys" darbiniece apskata T-Rex galvaskausu, kura aptuvenā vērtība ir 15 000 000–20 000 000 ASV dolāri. Galvaskauss tika piedāvāts klātienes izsolē Ņujorkā 2022. gada 9. decembrī. Tas tika pārdots par 6 miljoniem ASV dolāru.
Trakā pasaule
2022. gada 17. decembris, 21:03

ASV izsolē par 6 miljoniem dolāru pārdota dinozaura galva

Jauns.lv

"Sotheby's" izsoļu nams Ņujorkas luksusa preču nedēļas izsolē piedāvāja iegādāties, ko patiešām neparastu.

Šajā izpārdošanas sērijā tika demonstrētas dažādas preces, sākot no juvelierizstrādājumiem un automašīnām līdz vīnam un rokassomiņām, taču šoreiz retākā un ekskluzīvākā lieta bija galvaskauss.

Nosaukts par "Maximus", tas ir viens no vispilnīgākajiem Tiranozaura (Tyrannosaurus rex) galvaskausiem, kāds jebkad atklāts.

Pirmā šāda veida kolekcija, kas parādījās publiskā izsolē, tika pārdota par 6 069 500 ASV dolāru vienam no jauna veida mākslas kolekcionāriem, kuri uzskata dinozaurus par kolekcionējamiem priekšmetiem.

Šīs fosilās produkcijas pārdošanas apjoms jau kādu laiku ir palielinājies.

Novembrī no Christie’s izsoles tika izņemts T-reksa skelets ar nosaukumu "Shen", kura aptuvenā vērtība ir 25 miljoni ASV dolāru.

Pirms "Maximus" "Sotheby’s" izsoļu nams pagājušajā vasarā pārdeva gorgosaurus par 6,1 miljonu ASV dolāru — vienu no tikai 20 esošajām šīs sugas fosilijām.

Dinozauru skeleti tiek rādīti arī mākslas gadatirgos. Šogad Apvienotajā Karalistē Deivida Ārona galerija pārdeva 154 miljonus gadus vecu kamptozauru Londonas Frieze un triceratops galvaskausu mākslas gadatirgū Masterpiece jūlijā.

Galerija "ArtAncient" bija pirmā, kas atveda fosilijas uz Londonu, 2019. gadā pārdodot 50 miljonus gadus vecu krokodilu. 

"Agrāk fosilijas iegādājās specializēti kolekcionāri, bet dinozaurus savāca kolekcionāri, kuri parasti būtu vairāk ieinteresēti mākslā," saka profesors Pols Barets, Londonas Dabas vēstures muzeja vecākais dinozauru speciālists.

"Dinozauri ir reti sastopami, un tiem ir estētiska vērtība. Viņi var arī atspoguļot sava īpašnieka personību tādā veidā, kā Rembrants nevar. T-rekss ir baismīgs plēsējs, un kolekcionārs varētu būt ar to saistīts.