foto: ddp / Vida Press
Karaliene zinājusi, ka no vasaras brīvdienām Balmorālā vairs neatgriezīsies...
1960. gads. Karaliene Elizabete II ar vīru princi Filipu un bērniem princi Čārlzu, princesi Annu un princi Endrū. Balmorālā karaliene jutusies vislaimīgāk, tā bijusi iemīļotākā vieta arī viņas vīram.
Slavenības
2022. gada 14. septembris, 18:22

Karaliene zinājusi, ka no vasaras brīvdienām Balmorālā vairs neatgriezīsies...

Jauns.lv

Karaliene Elizabete II “zinājusi, ka neatgriezīsies” no Balmorālas mājām, kur viņa 96 gadu vecumā devās mūžībā, apgalvo karaļnama eksperte.

Žurnāla “Vanity Fair” karaļnama korespondente Keitija Nikola pirmdien intervijā BBC pastāstīja, ka Lielbritānijas karaliene vēlējusies doties mūžībā savās mīļotajās mājās Skotijā.
Balmorālas pils bijusi vieta, kur viņa jutusi, ka var “atstāt karalienes kroni pie vārtiem” un iejusties “pavisam citā lomā”.

foto: Mirrorpix / Vida Press
2022. gada 6. septembris. Karaliene Balmorālā audiencē sagaida jauno premjerministri Lizu Trasu. Šīs ir pēdējās oficiālās fotogrāfijas. Divas dienas vēlāk Viņas Majestāte devās mūžībā.

Nikola norādīja: “Karaliene zināja, ka viņa neatgriezīsies [Vindzoras pilī vai Bakingemas pilī].”

“Es domāju, ka viņa vēlējās būt tieši Balmorālā un vēlējās doties mūžībā tieši šeit.”

“Viņa uzstāja uz ceļojumu [uz Skotiju]. Es domāju, ka viņa bija skotu karaliene, un es domāju, ka viņa vēlējās, lai šī būtu daļa no viņas atgriešanās mājās, no viņas pēdējās atgriešanās mājās.”

Karaliene Elizabete II savā Skotijas rezidencē Balmorālā

gallery icon

Karaļnama apskatniece atzīst, ka bijis “ļoti aizkustinoši” redzēt svētdien karalienes zārku pametam Balmorālas pili, jo tā bija “vieta, kur viņai ļoti patika pavadīt brīvdienas, kad viņa bija maza meitenīte”.

“Manuprāt, Balmorāla bija vienīgā vieta, kur viņa patiešām varēja atstāt kroni pie vārtiem un uzņemties pavisam citu lomu – būt par māti, vecmāmiņu un vecvecmāmiņu,” uzskata Keitija Nikola.

foto: Mirrorpix / Vida Press
1932. gada 5. septembris. Sešus gadus vecā princese Elizabete kopā ar vecvecākiem karali Džordžu V un karalieni Mēriju ceļā uz Balmorālu pēc dievkalpojuma apmeklējuma baznīcā.

“Es domāju, ka daļa no viņas zināja, ka vairs neatgriezīsies. Es domāju, ka viņa vēlējās būt Balmorālā un gribēja tur doties mūžībā. Un tas, ka viņa aiziešana bija mierpilna, patiesībā ir svētība šajā visā.”

Balmorāla bija arī karalienes nelaiķa vīra prinča Filipa iemīļotākā vieta. Viņš nomira 2021. gada aprīlī, divus mēnešus pirms savas 100. dzimšanas dienas.

foto: ddp / Vida Press
1951. gads. Nākamā Karaliene Māte Balmorālā ar abām savām meitām – Elizabeti un Mārgaretu.

Balmorālas pils bija viena no divām karaliskajām rezidencēm, kas personīgi piederēja karalienei, otra ir Sandringema Norfolkas grāfistē.

Elizabete II ik gadu vasarā mēroja ceļu uz Balmorālu un palika tur līdz oktobrim.

foto: ddp/TopFoto / Avalon / Vida Press
1952. gada 14. novembris. Karaliene Elizabete II Balmorālā ar vecāko dēlu princi Čārlzu viņa ceturtajā dzimšanas dienā.

Galminieki stāsta, ka viņa šeit laiku pavadījusi, līdzsvarojot darbu un atpūtu. Šeit viņa lasījusi arī diplomātiskos dokumentus, sekojusi līdzi ikdienas notikumiem un karaļnama aktualitātēm, kā arī uzņēmusi audiencēs premjerministrus.

Karalienes sabiedrisko attiecību sekretāre Skotijā Luīze Teita sacīja, ka Balmorāla bijusi īstas “mājas”, kur monarhe jutusies “ļoti, ļoti laimīga”.

foto: CAMERA PRESS/ILN / Vida Press
Balmorāla, 1940. gads. 14 gadus vecā princese Elizabete ar māsu, vecākiem un ģimenes četrkājainajiem draugiem.