foto: Tom Hanley / Alamy/ Vida Press
Cīņas par dimantu; Lielbritānijas bijušās kolonijas pieprasa atdot dimantu no karalienes kroņa
Karalienes kronis ar "Koh-i-noor" dimantu.
Trakā pasaule
2022. gada 11. septembris, 16:53

Cīņas par dimantu; Lielbritānijas bijušās kolonijas pieprasa atdot dimantu no karalienes kroņa

Jauns.lv

Karaliene Elizabete II, visilgāk valdījušais britu monarhs, kura valdīšana ilga septiņus gadu desmitus, 8. septembrī mira 96 gadu vecumā. Taču daudzi no viņas bijušajām kolonijām nesēro.


Tiklīdz parādījās ziņas par karalienes aiziešanu, dienvidāzijas iedzīvotāji visā pasaulē sāka lūgt atpakaļ dimantu no karalienes kroņa. 

109 karātu “Koh-i-Noor”, kas tiek uzskatīts par pasaulē dārgāko dimantu, ir bijis īpašumtiesību strīda krustugunīs starp Lielbritāniju un dažām tās bijušajām kolonijām. 

Strīds par dimantu, kura vērtība lēšama 400 miljonu ASV dolāru vērtībā, simbolizē protestu pret britiem par viņu 200 gadu valdīšanas brutalitātes un laupījuma mērogiem. 

Tiek uzskatīts, ka “Koh-i-Noor” nes neveiksmi vīriešiem, bet veiksmi sievietēm, un to ir nēsājušas vairākas britu karalienes. 

Karaliene Elizabete II savā Skotijas rezidencē Balmorālā

gallery icon

Karalienes Elizabetes II māte Elizabete to nēsāja savā kronī. Tagad tas tiek uzskatīts par karalisko īpašumu un ir izstādīts Londonas tauerī. 

Tiek ziņots, ka kronis ar dimantu tiks nodots karaļa Čārlza sievai Kamillai.

Kamēr Lielbritānija sēro par Elizabeti II, daži cilvēki no viņas bijušajām kolonijām ir koncentrējušies uz to, ko britu impērija ir radījusi lielai daļai pasaules.

Elizabete II un Edinburgas hercogs no kāzām līdz 73. gadadienai

gallery icon

Indijas ekonomists Utsa Patnaiks, kurš pētīja Lielbritānijas ekonomikas vēsturi, teica, ka briti no 1765. līdz 1938. gadam no subkontinenta izvilka vismaz 45 triljonus dolāru. Tas ir 17 reizes vairāk nekā kopējais Apvienotās Karalistes iekšzemes kopprodukts šodien.

Lielbritānija apgalvo, ka “Koh-i-Noor” bija dāvana, lai gan vismaz četras valstis - Indija, Pakistāna, Afganistāna un Irāna - apgalvo, ka tas ir izlaupīts priekšmets, un tas tām ir jāatdod.

"Lielbritānija mums ir parādā," rakstīja Indijas parlamenta deputāts Šaši Tarūrs, kurš iestājas par “Koh-i-Noor” dimanta atgriešanos. 

"Bet, tā vietā, lai atgrieztu pierādījumus par savu niknumu saviem likumīgajiem īpašniekiem, briti vicina dimantu uz karalienes mātes vainaga Londonas tornī." Grāmatas “Jewel In the Crown” autors, kas dokumentē, kā britu karaliskās personas ieguva dimantu, piebilda: "tas ir spilgts atgādinājums par to, kas patiesībā bija koloniālisms: nekaunīga pakļaušana, piespiešana un nelikumīga piesavināšanās."