Ar tādu kleitu Aminata uzstāsies Eirovīzijā. Vai būs gana laba? VIDEO. FOTO
Šādā kleitā Latvijas dziedātāja Aminata Savadogo startēs dziesmu konkursā Eirovīzija 2015.
Slavenības
2015. gada 15. maijs, 05:15

Ar tādu kleitu Aminata uzstāsies Eirovīzijā. Vai būs gana laba? VIDEO. FOTO

Jauns.lv

Kļuvis zināms, kādā kleitā Aminata nākamnedēļ startēs Eirovīzijā. Cerams, ka viņa izbēgs citu Latvijas dziedātāju likteni, kuri iepriekšējos gados no Eirovīzijas skatītājiem izpelnījās pamatīgu kritiku par izvēlētajiem skatuves tērpiem.

Jau nākamnedēļ notiks starptautiskā dziesmu konkursa Eirovīzija 2015 pusfināli, un Vīnē aizvadīti to pirmie mēģinājumi. Latvijas pārstāve – dziedātāja Aminata Savadogo, kura uz Eirovīzijas skatuves kāps otrajā pusfinālā 21. maijā, lai izpildītu savu dziesmu “Love Injected” -, uzstāsies spilgti sarkanā, viegla auduma, kuplā kleitā.

Aminata uz Eirovīzijas skatuves

Aminatas kleitas un dziedātājas visa kopējā Eirovīzijas stila autore ir dizainere Līga Banga kopā ar Inesi Valciņu un Gundu Zvirbuli. Mēģinājumos Vīnē, atrādot savu skatuves tērpu, Aminata Eirovīzijas žurnālistiem atklāja, ka šajā kleitā viņa jūtas ērti, jo nebūsšot jāvelk augstpapēžu kurpes. Un, kā izrādās, Aminata kāps uz skatuves savos laimīgajos apavos – kedās!!!

Vai Aminata šādā tērpā izskatīsies pārliecinoši? Jo nevienam nav noslēpums, ka, kaut arī Eirovīzija ir dziesmu konkurss, skatītāji vērtē ne tikai pašu dziesmu, bet visu priekšnesumu kopumā – it sevišķi to, kāds ir izpildītāja skatuves tērps un šovs.

Jāteic, ka Latvijas pārstāvjiem šajā jomā Eirovīzijā klājies diezgan vāji. Izņēmums vien bija Marija Naumova, kura 2002. gada uzvarēja ne tik daudz ar savu dziesmu “I Wanna,” kā ar skatuves tērpu, kas no balta bikškostīma uzstāšanās beigās transformējās seksīgā, sarkanā kleitā. Marija ar savu šovu pārsteidza visu Eiropu un uzvarēja, tikmēr pēdējos gados Latvijas dziedātāji Eirovīzijā ne tikai nav tikuši finālā, bet pat saņēmuši pamatīgu kritiku. Un visvairāk tieši par izvēlētajiem skatuves tērpiem.

Pirmais, kas nekvalificējās finālam, bija Intars Busulis ar dziesmu “Probka” 2009. gadā. Līdzīgs liktenis bija Aishai gadu vēlāk, kura izpildīja patiešām jauku Jāņa Lūsēna dziesmu “What For?”, taču skatītājiem neiepatikās viņas priekšnesums un jo vairāk skatuves tērps. “Veļas mazgātājas rīta svārkos ar bezgaumīgu frizūru” – tā par Aishas un viņas fona dziedātājām toreiz nicīgi izteicās skatītāji, kritizējot arī Aishas dziedāšanas manieri, kas ārvalstu medijos pat tika salīdzināta ar kaķa spīdzināšanu.

Aisha – “What For?” Eirovīzija 2010

Ne mazāka žults deva pār Latvijas pārstāvjiem nolija gadu vēlāk, kad “Musiqq” 2011. gadā startēja ar dziesmu “Angel in Disguise”. Ietekmīgais Vācijas žurnāls „Der Spiegel” pēc Latvijas neveiksmīgās dalības pusfinālā bija skarbs: „Musiqq” gaisā pasistais menedžeris bija puišus ietērpis vakara šausminošākajos kostīmos ar sarkaniem tauriņiem un baltām vestēm, un šādā ietērpā tika prezentēta lipīga, taču absolūti neplūstoša dziesma folkrepa stilā ar nosaukumu „Angel in Disguise”.”

Trīs gadus pēc kārtas neiekļūstot Eirovīzijas finālā, Latvijas konkursa rīkotāji nolēma vairs nekāpt uz tā paša grābekļa, solot, ka šoreiz gan būs īpaši piedomāts pie mūsu pārstāvju izskata uz Eirovīzijas lielās skatuves. Taču atkal tika piedzīvots kauns, kad Baku uzstājās Anmary ar dziesmu “Beautiful song”. Meitene jau nodziedāja labi, bet tā zilā, vulgārā kleita un neizteiksmīgā horeogrāfija… Anmary kritizēja visi, kam nebija slinkums – gan Latvijā, gan arī ārpus tās. Tikmēr dziedātājas un viņas bekvokālistu tērpu autore Indra Salceviča taisnojās, ka, lai gan zilā krāsa nebija tas efektīvākais risinājums Eirovīzijai, viņa to izvēlējusies tāpēc, ka tāda bijusi pašas Anmary vēlme – viņai zilā esot veiksmes krāsa. Diemžēl, kā izrādījās - tikai ne Eirovīzijā.

Anmary - “Beautiful song”, Eirovīzija 2012

Eirovīzijas finālā Latvija neiekļuva arī pēdējos divos gados. Tiesa gan, ne grupa “PeR”, ne “Aarzemnieki” par izvēlēto skatuves tēlu tik nežēlīgi kritizēti netika, taču arī uzslavas nesaņēma. Bet, kā šogad būs ar Aminatu? Kā domājat Jūs?

Aminata Eirovīzijā. Mēģinājuma aizkulises

Marie N – “I Wanna”, Eirovīzija 2002

Kasjauns.lv/Foto: Thomas Hanses (EBU), publicitātes foto, no Izdevniecības Rīgas viļņi arhīva