Slavenības
2021. gada 3. jūlijs, 05:43

Karalienes vēstule, kas pielika punktu laulībai, pamatīgi sadusmojusi princesi Diānu

Jauns.lv

1995. gada novembrī princese Diāna saņēma no karalienes Elizabetes II ar roku rakstītu vēstuli. Tas notika dažas nedēļas pēc viņas atklātās intervijas žurnālistam Martinam Bašīram TV programmā “Panorama”.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Princese Diāna un karaliene Elizabete II

Princese Diāna un karaliene Elizabete II.

gallery icon
19

Vairākas nedēļas pēc skandalozi slavenās intervijas TV programmā “Panorama”, kurā princese Diāna vaļsirdīgi pastāstīja par izirstošo laulību ar princi Čārlzu, viņai tika pasniegta vēstule. Uz tās bija Vindzoru ģerbonis un to pati personīgi ar roku bija rakstījusi karaliene.

foto: CAMERA PRESS/Glenn Harvey/Pool / Vida Press
Princese Diāna un karaliene Elizabete II vienā karietē.

Vēstuli Diāna saņēma 1995. gada novembrī, neilgi pēc publiskās atzīšanās žurnālistam Martinam Bašīram, ka šajā “laulībā viņi vienmēr bijuši trīs”, skaidri norādot uz Čārlza ārlaulības sakariem ar savu seno mīlestību Kamillu Pārkeri-Boulzu.

foto: CAMERA PRESS/Richard Gillard / Vida Press
Karaliene Elizabete II ar vecāko dēlu princi Čārlzu un vedeklu princesi Diānu.

Intervija, kuru noskatījās 22,8 miljoni skatītāju, nesa lielu apkaunojumu britu karaļnamam. Velsas princese arīdzan atzina, ka monarhijai ir ļoti nepieciešama modernizācija, kā arī prinča pusē esošos nodēvēja par “ienaidniekiem”.

Princese Diāna un princis Čārlzs sadrūmuši

Princese Diāna un princis Čārlzs.

gallery icon
15

Karaļnams nonāca neapskaužamā situācijā, jo lielākā daļa sabiedrības nostājās Diānas pusē, kas savukārt pamudināja karalieni uzrakstīt vedeklai vēstuli, kas lēdijai Dī neatstāja ne mazāko šaubu, ka aristokrātiskie radinieki ir ļoti neapmierināti par viņas pateikto intervijā.

Princese Diāna ar dēliem

Princese Diāna ar dēliem princi Viljamu un princi Hariju.

gallery icon
54

Karaliene savā vēstulē rakstīja: “Esmu runājusi ar Kenterberijas arhibīskapu, premjerministru un, protams, ar Čārlzu, un mēs esam nolēmuši, ka jums labākais ceļš būs šķiršanās.”

Princese Diāna. Foto retrospekcija

Princese Diāna. Foto retrospekcija.

gallery icon
117

Šī vēstule sadusmoja Diānu, jo viņa uzskatīja, ka tiek spiesta piekrist šķirties, lai gan pati to nevēlējās.

Viņa savam sulainim Polam Barelam esot teikusi: “Tie ir bagātie! Viņi izlemj, vai man jāšķiras!”

Diānas diadēma ar pērlēm un briljantiem

Diadēma ar pērlēm un briljantiem.

gallery icon
18

Dažas dienas vēlāk Bakingemas pils izplatīja oficiālu paziņojumu par šķiršanos, norādot, ka “ņemot vērā pašreizējo situāciju, karaliene – Edinburgas hercoga atbalstīta – izteica savu viedokli, ka ir vēlama pēc iespējas ātrāka laulības šķiršana.”

Princeses Diānas un prinča Čārlza kāzas 1981. gada 29. jūlijā

1981. gada 29. jūlijā visa Lielbritānija svinēja karaliskās kāzas - princis Čārlzs precējās ar princesi Diānu.

gallery icon
23

Nākamgad – 1996. gada 28. augustā – laulības šķiršana bija juridiski pabeigta. Bija pielikts punkts laulībai, kas aizsākās kā mūsdienīga pasaka ar krāšņu ceremoniju Svētā Pola katedrālē 1981. gada 29. jūlijā.

Princeses Diānas kāzu aizkulises

Princeses Diānas kāzu aizkulises.

gallery icon
9

Čārlzs un Diāna vienojās, ka viņi dalīs kopīgas aizbildnības tiesības pār abiem dēliem – Viljamu un Hariju.

Tiek ziņots, ka Diānai piešķirta vienreizējs pabalsts 17 miljonu sterliņu mārciņu apmērā, kā arī  350 000 sterliņu mārciņu katru gadu, lai viņa varētu vadīt savu privāto biroju. Princesei arīdzan atļauts paturēt savus apartamentus Kensingtonas pilī. Taču Diānai tika atņemts Viņas Karaliskās Augstības tituls. Pēc šķiršanās viņa bija zināma tikai kā Velsas princese Diāna.

Princese Diāna violetas krāsas tērpos

Princese Diāna violetas krāsas tērpos.

gallery icon
15

Zaudētais Viņas Karaliskās Augstības tituls nozīmēja, ka draugiem un personālam nebija vairs jāklanās un jākniksē Diānai. Taču vēl apkaunojošāk bija tas, ka tagad princesei teorētiski vajadzēja kniksēt savam šķirtajam vīram, saviem dēliem un citiem karaļnama pārstāvjiem.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Runā, ka Elizabetei II nebija pretenziju, ka Diāna saglabā Viņas Karaliskās Augstības titulu, jo viņa tomēr ir nākamā karaļa māte. Tā esot bijusi Čārlza ideja to viņai atņemt, lai sarūgtinātu šķirto sievu.

Princeses Diānas dēlu bērnu dienu ģērbšanās stils

Etiķetes eksperti atklāj, ka mazu zēnu ģērbšana šortiņos ir nerakstīts likums, kas norāda uz piederību augstākai klasei. Arī princese Diānas ...

gallery icon
8

Tam sekojusi Diānas saruna ar savu tolaik 14 gadus veco dēlu Viljamu, kas saraudinājusi princesi – norāda viņas sulainis Pols Barels.

Jaunais princis savai saskumušajai mammai teicis: “Neraizējies, mammīt, es tev to atdošu, kad būšu karalis.”

Diemžēl gadu vēlāk princese gāja bojā autoavārijā Parīzē. 1997. gada 31. augustā līdz ar viņu mira arī draugs Dodi al Fajeds.

Princeses Diānas liktenīgais brauciens

gallery icon
9

Savukārt nesen gaismā nākuši jauni fakti par Bašīra interviju. Lorda Daisona vadītajā izmeklēšanā atklāts, ka Bašīrs ar negodīgiem paņēmieniem piespiedis princesi sniegt viņam ekskluzīvo interviju.

Tajā teikts, ka Bašīrs rīkojies neatbilstoši un nopietni pārkāpis telekompānijas BBC noteiktās vadlīnijas.

Noslēgtajā izmeklēšanā secināts, ka žurnālists uzrādījis Diānas brālim grāfam Spenseram viltotu bankas maksājuma uzdevumu, lai ar brāļa palīdzību iemantotu Diānas uzticību un nodibinātu kontaktu. Izdrukā norādīts, ka mediju grupa, kurā ietilpst britu tabloīdi, veikusi maksājumu karaliskās ģimenes pārstāvjiem, liekot radīt iespaidu, ka cilvēki no princeses tuvākā loka pārdod tabloīdiem ziņas par viņas privāto dzīvi, tāpēc būtu labi, ja viņa par to pastāstītu pati nepastarpināti.

Princeses Diānas elegantie tērpi

Tuvojoties 20 gadadienai kopš princeses Diānas nāves, Kensigtonas pilī atklāta izstāde, kas veltīta viņas elegancei.

gallery icon
22

Vēlākās sarunās ar vadību žurnālists noliedzis viltojuma faktu, teikts neatkarīgo izmeklētāju komisijas atskaitē.

Pats Bašīrs tagad atvainojies par dokumentu viltošanu, tomēr paziņojis, ka aizvien lepojas ar šo interviju, kuras laikā princese pateica slaveno frāzi: "Šajā laulībā mēs esam trīs".

"Bankas izdrukām nebija nekāda sakara ar princeses personīgo lēmumu sniegt šo interviju," viņš uzskata, piebilstot, ka šo faktu pierāda Diānas rakstītais dokuments, kas nodots neatkarīgo izmeklētāju rīcībā. Viņš uzsvēris, ka izmeklēšanas vadītāja lorda Daisona rīcībā bija nodoti arī citi būtiski dokumenti, kas to apliecinot.

Cilvēkus tik ļoti mīlošā princese Diāna

Diāna vienmēr gribēja būt princese cilvēku sirdīs, kāda arī bija.

gallery icon
41

BBC izpilddirektors Tims Deivijs izmeklēšanas gaitā secināto komentē tā: "Lai arī atzinumā teikts, ka Velsas princese Diāna vēlējās sniegt interviju BBC, ir skaidrs, ka intervijas organizēšanas process nebija tādā līmenī, kādu no mums sagaida mūsu auditorija. Mums ļoti žēl. Lords Daisons norādīja uz acīmredzamām kļūdām. BBC vajadzēja ieguldīt vairāk pūļu, lai izmeklētu šos notikumus, un demonstrēt lielāku caurspīdīgumu attiecībā uz to, kas tai jau bija zināms. Šodien BBC noteikumi un reglamenti ir kļuvuši pilnīgāki, tomēr arī tolaik spēkā esošie deva tiesības apturēt intervijas iegūšanu šādā veidā."

Savukārt Bašīram intervija ar princesi kļuva par lielāko karjeras sasniegumu, jo pirmo reizi kāds karaliskās ģimenes pārstāvis tik atklāti izteicās par britu monarhu dzīvi. Diāna intervijā neslēpa ne to, ka šī laulība nav laimīga, ne abu neuzticību, ne sirgšanu ar bulīmiju.

Princeses Diānas stils, dodoties sportot

gallery icon
8

Diānas dēls princis Viljams norādījis, ka BBC pievīla mammu

Reaģējot uz izmeklēšanā atklāto, ar videovēstījumu klajā nācis Kembridžas hercogs Viljams, uzsverot, ka BBC rīcība pastiprināja Diānas paranoju un pasliktināja vecāku attiecības.

Viņš pauda skumjas, ka Diāna nekad tā arī neuzzināja, ka tika pievilta. Tāpat viņš norādīja, ka Diānu apmānīja ne tikai viens negodīgs reportieris, bet arī BBC vadība.

Arī princis Harijs atsevišķā paziņojumā nosodīja mediju rīcību, savas mātes nāvē vainojot "toksisku mediju kultūru".

Briti piemin pirms 20 gadiem bojā gājušo tautas princesi Diānu 2017. gadā

31.augustā aprit 20 gadu kopš autoavarijā gāja bojā Velsas princese Diāna. Gadadienā pie Kensingtonas pils briti nolika ziedus, svecītes un ...

gallery icon
52

Viņš pauda bažas, ka šāda prakse aizvien ir izplatīta arī šodien. "Mūsu māte zaudēja savu dzīvību šī [mediju paņēmienu] dēļ, bet nekas nav mainījies," pauda Harijs.

BBC abiem Diānas dēliem nosūtīja rakstisku atvainošanos. Tāpat tādu saņēma Diānas brālis Čārlzs Spensers.