Olga Dreģe uztur sevi formā

Olga Dreģe uztur sevi formā arī pandēmijas laikā.

gallery icon
24
Slavenības
2020. gada 6. maijs, 06:19

Olga Dreģe: "Es māku izdzīvot jebkādos apstākļos"

Marta Martinsone

Žurnāls "Kas Jauns"

Leģendārā Dailes teātra aktrise Olga Dreģe (82), lai arī atzīst pasaulē valdošās pandēmijas un situācijas nopietnību, grūtsirdībai neļaujas un dīkstāves laiku pavada kustībā. "Ik dienu trīs kilometrus nūjoju un pieveicu 700 pakāpienu pa Dzegužkalna parka kāpnēm,” savas nodarbes žurnālam "Kas Jauns" atklājusi tautā iemīļotā aktrise.

Aizņemta ar sevi

Šo laiku Olga izmanto lietderīgi. "Esmu ar sevi aizņemta. Gan kārtoju mājvietu un tīrīju logus, gan pārkārtoju dažnedažādas atvilktnītes, pārcilāju, pārlūkoju dažādas fotogrāfijas, sazinos ar kolēģim, sekoju līdzi aktualitātēm Latvijā un pasaulē, kā arī uzmanīgi sekoju visiem notikumiem un norādījumiem Dailes teātrī,” stāsta aktrise.

Dreģe atzīst, ka ļoti neierasti ir bez mīļotās vides Dailes teātrī. „Agrāk smējos: kad mēs, aktieri vienaudži, kļūsim vecāki, staigāsim cits pie cita ciemos ar sunīšiem, taču izrādās citādi – jo vecāki kļūstam, jo vairāk esam noslogoti. Līdz šim biju teātrī no rīta līdz vakaram. Mēģinājumi, izrādes... Bija uzdevums iemācīties dziesmiņu angļu valodā. Zinot, ka angļu mēlē nerunāju, Žagars man vēl noteica: „Izdarīsi, iemācīsies…” Bet pēkšņi tas viss aprāvās. Nu teātrī ir dīkstāve, bet es šobrīd baudu šo laiku kā atvaļinājumu. Baudu pavasari, vēroju, kā daba mostas, kā lapas plaukst. Priecājos par katru dzīvību, kas mostas. Nododos sportiskām aktivitātēm. Citādi palikšu resna,” joko aktrise.

Dzīvo šim brīdim

Taujāta, kā uztver esošo koronavīrusa pandēmiju, Dreģe saka: „Savā dzīvē esmu piedzīvojusi daudz. Arī smagus brīžus. Karu piedzīvoju, bēgļu gaitas, lielu trūkumu. Es māku izdzīvot jebkādos apstākļos. Taču par šobrīd notiekošo pasaulē es varu pateikt droši – tas apdraud cilvēci.”

Aktrise uzsver, ka šis laiks atklāj daudzas lietas, kuras līdz šim sabiedrība necentās atzīt: „Cilvēki bija aizmaldījušies par tālu. Ar milzu pārmērībām, ar negausību un steigu.

Viss pārāk tālu bija aizgājis, jo kaut kādas cilvēciskās vērtības bija sākušas izzust.

Izrādās, nu sāk domāt, kā ģimenēm saprasties... Tad kā līdz šim esam dzīvojuši? Tie, kas stāsta, ka viņus nomoka neziņa. Neziņa – tas vēl ir nieks. Arī pēc kara mēs neko nezinājām. Nezinājām, kā dzīvosim turpmāk. Pat Tēvreizē ir teikts: „Dievišķo maizi dod mums šodien.” Dzīvojiet šim brīdim. Vairāk šai dienai. Vajag mazāk satraukties par tālo nākotni, bet dzīvot šodienai,” iesaka tautā iemīļotā un dzīves gudrā aktrise, kas ir pateicīga Dievam par skaisto un garo radošo mūžu un atzīst, ka cenšas uzturēt sevi formā – gan fiziski, gan garīgi: "Jālikvidē ļaunums un negācijas. Jāatrod veids, kā sevi saglabāt, kā nesabrukt un noturēties šajā laikā.”

foto: Mārtiņš Ziders
„Vecumā katru vakaru un arī katru rītu ar sevi ir jāstrādā,” uzskata Dreģe, kas vēl nesenā pagātnē ārpus skatuves aktivitātēm kādā sporta klubā pasniedza vingrošanas nodarbības senioriem.

Citas ziņas lūkojiet žurnāla "Kas Jauns" dubultnumurā!