TV
2020. gada 15. janvāris, 08:24

Lai slavēts raganis – cilvēces labākais draugs! Seriāla "The Witcher" recenzija

Alvis Gļeba

Žurnāls "Rīgas Viļņi"

Straumēšanas milzis «Netflix» turpina iekarot pasauli, nepārtraukti radot populārus un aizraujošus seriālus. Jaunākais no tiem ir «Raganis», kura pamatā ir pasaulslavenu poļu fantāzijas romānu sērija.

Tā kā aizvadītajā gadā esam piedzīvojuši «Troņu spēles» sāgas beigas un izskaņai lēnām tuvojas «Vikingi», šķiet tikai loģiski meklēt labu aizstājēju tiem. Izrādās, «Netflix» jaunākā fantāzijas sāga nemaz necenšas to darīt, bet gan sniegt skatītājiem ko pavisam citu.

Pazīstams varonis citādā vidē

«Ragaņa» pamatā ir poļu rakstnieka Andžeja Sapkovska grāmatu sērija, kas sastāv no astoņiem romāniem un īsajiem stāstiem. Šie darbi publicēti deviņdesmitajos gados un, gūdami popularitāti jau autora dzimtenē, turpat saņēma vietējās adaptācijas kino un televīzijā. Iespējams, «Ragaņa» sāga vislabāk ir pazīstama, pateicoties poļu izstrādātajai videospēļu sērijai, kas guvusi milzu peļņu un atzinību visā pasaulē.

Gluži kā grāmatās un videospēlēs, arī seriāls piedāvā iepazīties ar ragaņiem jeb īpaši spēcīgiem un ar burvestībām apveltītiem kareivjiem. Viņi darbojas izdomātā Rivijas zemē un par pienācīgu samaksu medī briesmoņus, glābjot no tiem vienkāršos ļaudis – gandrīz kā supervaroņi. Tikai atšķirībā no lielajos ekrānos redzamajiem kases grāvējiem ragaņiem trūkst emociju un harismas, tādējādi sabiedrībā radot bailes un naidu pret tiem.

Stāsta galvenais varonis ir Geralts, viens no retajiem dzīvi palikušajiem ragaņiem. Viņš ir izgājis cauri vairāk pārbaudījumiem un fiziskām pārmaiņām, nekā ragaņiem ierasts, tādējādi kļūstot par spēcīgāko un zināmāko no saviem amata brāļiem. Geralta attēlojums seriālā ir pārsteidzoši līdzīgs videospēlē redzamajam varonim – gan pēc izskata ar gariem baltiem matiem, gan arī lielo miesas būvi un zemo balss tembru. Geralts kā varonis stipri atgādina kādu no deviņdesmito gadu spriedzes filmu varoņiem.

Ja seriāls tiešām tiktu veidots pirms divdesmit gadiem, šo lomu, visticamāk, arī atveidotu Arnolds Švarcenegers, Silvestrs Stalone vai kāds cits no līdzīga ranga aktieriem. «Netflix» seriālā Geralta lomu spēlē Henrijs Kavils, kurš līdz šim kinoskatītājiem vislabāk bijis zināms kā Supermens. Kavils, būdams liels videospēļu cienītājs, uz Geralta lomu tēmēja kaislīgi un seriālā acīmredzami izbauda to no visas sirds.

Raganis un viņa lieliskie draugi

Teju katrā no astoņām sērijām, kurā katra balstās uz kādu no «Ragaņa» īsajiem stāstiem, Geralts uzņemas noslaktēt citu briesmoni, kurš kārtējo reizi terorizē Rivijas zemes ļaudis. Līdzīgi kā videospēlē, liels uzsvars tiek likts uz darba samaksu. Fakts, par kuru, šķiet, pasmejas arī seriāla veidotāji – seriālā ne vienu reizi vien skan ļoti jestra un lipīga dziesma «Pamet monētu savam raganim», liekot domāt, ka Geraltam prātā ir tikai materiālas vērtības.

Savos varoņdarbos Geralts bieži vien saskaras ar morālām situācijām, kuras ar zobenu un maģiju tik vienkārši nevar atrisināt. Tādā veidā pamazām tiek atšķetināta Geralta varonība un iejūtība pret citiem, jo īpaši vājākajiem un tiem, kam tiek darīts pāri. Lieki teikt, ka šāda stāsta uzbūve seriālā nedaudz atgādina klasisko televīzijas žanru, kur katrā iknedēļas sērijā galvenie varoņi atrisina kādu jaunu noziegumu vai cīnās ar kārtējo ļaundari, bet kaut kur fonā attīstās daudz lielāki notikumi.

Geralta stāstā ļoti svarīgi ir citi varoņi, kuru piedzīvojumi norit paralēli viņa piedzīvojumiem, turklāt vēl citos laika periodos. Tieši šāds stāsta attēlojums kļūst par seriāla interesantāko daļu. Par vienu no Geralta līdzgaitniekiem kļūst Anjas Šalotras atveidotā ragana Jenefera. Pirms satikt ragani, Jenefera iziet neparastu burvju skolu un tiek pāri daudzām grūtībām, kas saistās ar viņas ārieni. Īpaša saikne Geraltam rodas ar princesi, vārdā Sirī, kuru spēlē jauna aktrise Freija Alana. Viņas karaļvalsti negaidot piemeklē briesmas, un, kļūdama par dzimtas vienīgo izdzīvotāju, Sirī bēguļo cauri pasaulei, iepazīstot dažnedažādus personāžus un radījumus, pretī vienam mērķim – atrast kādu vīru, vārdā Geralts, un atklāt pārsteidzošo iemeslu, ar kādu abi ir saistīti. Tīri humora devai Geraltam kompāniju sastāda dziesminieks Jaskīrs, kuram, lai arī labs talants, bet ļoti viegli izdodas raganim pakrist uz nerviem.

Visos šajos varoņos var saskatīt tāda vai citāda veida atstumtību no sabiedrības, kas nemaz neliek brīnīties par to, kādēļ viņi visi agri vai vēlu sastopas un sadzīvo cits ar citu. Tas gan nenotiek uzreiz un pat ne ātri, tomēr, varoņiem beidzot satiekoties, jūtamais efekts ir visai spēcīgs.

Pasaka un izklaide pieaugušajiem

Seriālu īsumā var raksturot kā pasaku pieaugušajiem. Tā ir vistīrākā fantāzija ar gandrīz visiem žanrā piederošajiem elementiem. Te var redzēt elfus, burvjus, raganas, dažādus neparasta dizaina monstrus, bet pilnam ēdienam pietrūkst tikai pūķi. Netrūkst arī galma lietu ar karaļiem, princesēm un bruņiniekiem. Visi šie fantāzijas elementi līdz šim jau ir labi pazīstami, tomēr seriālā tiek apgriezti kājām gaisā, ar interesantiem pavērsieniem pa vidu, lai pievērstu uzmanību arī tiem skatītājiem, kam fantāzijas žanrs nav tik tuvs.

Pastāv arī jaunas idejas, tai skaitā pašu ragaņu mitoloģija, kā arī «Pārsteiguma likums», kas nedaudz dziļāk stāstā parādās kā interesanta ideja un spēlē nozīmīgu lomu. Par spīti tajā dzīvojošajām fantāzijām seriāls cenšas izrādīt briedumu. Rivijas zeme ir skarba un drūma, atstājot pavisam maz vietas skaistajam un labajam. Šur tur laukā izspraucas mīlestības tēma, dažādas vienkāršas atklāsmes par cilvēka dabu un savstarpējām attiecībām. Ir burtiski redzams, cik ļoti seriāla veidotāji ir centušies šo pasauli attēlot ne tikai emocionāli, bet arī vizuāli. «Raganis» lielākoties ir filmēts Ungārijā, tai skaitā vairākas ainas, kuras norit mežos, purvos, tīrumos un ciematos. Tas viss izskatās ārkārtīgi dabiski, un dažkārt seriāla aktieri saplūst kopā ar savu vidi – par to var pateikties talantīgajiem kostīmu māksliniekiem. Kā jau fantāzijā ierasts, trūkst arī lielāku vai mazāku zobencīņu – no plašām kaujas ainām līdz spraigiem un koncentrētiem dueļiem. Abi izskatās gana aizraujoši, jo īpaši mazākās zobenu cīņas, kuru horeogrāfija paceļas Holivudas līmenī.

Salīdzinot ar žanra līdziniekiem, «Raganis» netuvojas nedz «Troņu spēļu» dziļumam un episkumam, nedz arī «Vikingu» vēsturiskajam reālismam un mākslinieciskumam. Seriāla veidotājiem krietni svarīgāk ir bijis pienācīgi adaptēt Sapkovska romānus un kārtīgi izklaidēt fanus un skatītājus. Pateicoties aizkustinošam stāstam un spilgtiem varoņiem, tīra un patīkama izklaide seriāla skatītājiem ir garantēta. Jau kādu laiku pirms tā iznākšanas «Raganim» tika pasūtīta jau otrā sezona, kas nozīmē tikai vienu, – šī nebeidzamā fantāzija ir uz palikšanu, un labi, ka tā.