Slavenības
2020. gada 9. janvāris, 06:26

Veselas ēras beigas: par 10 000 eiro pārdots populārais naktsklubs "Četri balti krekli"

Žurnāls "Kas Jauns"

Aizvadītā gada nogalē parādījās sludinājums, ka par 10 000 eiro tiek pārdots vecākais deju un mūzikas klubs Vecrīgā "Četri balti krekli". Turklāt rudenī darbību beidza tā jaunākais brālis – klubs "Jelgavas krekli". Kas noticis ar šīm tik populārajām izklaides vietām, pētījis žurnāls "Kas Jauns".

"Četrus baltus kreklus" pirms 20 gadiem izveidoja vairāki domubiedri, kuru ideja bija radīt pirmo naktsklubu, kurā skanētu tikai latviešu mūzika, uzstātos tikai pašmāju grupas. Klubs strauji iekaroja popularitāti ar savu formātu, koncertiem un interesantiem pasākumiem. Turklāt atšķirībā no citiem naktsklubiem tas spēja pastāvēt 20 gadu, kļūstot par leģendu Latvijas mūzikas un izklaides pasaulē. Bet tieši 13. decembrī – melnajā piektdienā, aizvadītā gada pēdējā pilnmēnesī – parādījās sludinājums par "Četru baltu kreklu" pārdošanu. Kas bija šis sludinājums – pilnmēness murgs, melns jociņš vai reāls bizness?

Jakušonoks: "Vecums uzliek savu slogu"

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
"Četru baltu kreklu" līdzīpašnieki Ainārs Tamisārs un Normunds Jakušonoks kluba sešu gadu jubilejā 2006. gada martā.

„Tas nav nekāds joks. Krekli ir pārdoti, darījums noticis, kluba atslēgas jau nodotas jaunajiem īpašniekiem,” žurnālam "Kas Jauns" saka Normunds Jakušonoks, kurš kopā ar Aināru Tamisāru bija viens no pēdējiem diviem mūzikas kluba "Četri balti krekli" līdzīpašniekiem. Jakušonoks paskaidro, ka ir vairāki iemesli, kāpēc tas noticis. „Šādiem klubiem ir savs mūžs. Martā "Krekliem" paliks 20 gadu, un tas ir ļoti, ļoti daudz. Mēs šajā biznesā bijām vairāk nekā 20 gadu, turklāt mājai, kuras pagrabā atrodas "Krekli", mainījās īpašnieks, beidzās īres līgums, tāpēc parādījās labs iegansts tam visam beidzot pielikt punktu. Mums vienkārši iestājās nogurums, mēs kā saimnieki vairs nejutām ne motivāciju, ne erudīciju, lai savu enerģiju veltītu šim biznesam. Mainījušās ir naktsklubu apmeklēšanas tendences, tradīcijas. Vienkārši laiks mainās, un laiks izdarīja savu!” saka Jakušonoks.

Mūziķis un uzņēmējs atzīst, ka jūtas par vecu, lai darbotos naktsklubu sfērā. „Man šogad paliks 50 gadu, vairs nav tas vecums, lai vazātos pa naktsklubiem. Jāsāk kaut ko darīt atbilstoši vecumam. Kad mēs izveidojām "Kreklus", bijām jauni un pilni ar kāri uz ballēšanos, radījām šo vietu, lai būtu, kur atpūsties tā, kā mēs to paši gribējām. Bet tagad mūs interesē pavisam cita atpūta. Tagad es gribu sēdēt šūpuļkrēslā pie kamīna, kūpināt cigāru, skatīties televīziju... Pat konjaks vairs neinteresē! Nu, kas es par naktskluba īpašnieku, ja man zudusi interese! Visam ir savs laiks – arī darbošanās mūzikas klubu biznesā. Tāpēc izlēmām, ka šī vieta jānodod tālāk tiem, kas gatavi darboties ar sirdi un dvēseli – tā, kā savulaik mēs šo vietu lolojām!” paskaidro Normunds.

Ideja turpina dzīvot

2006.g. martā.

"Četru baltu kreklu" īpašnieki negribēja vienkārši tāpat pārdot savu muzikālo klubu, bet atrast tādu pircēju, kas turpinātu iesākto. „Nekādi negribējās aizlaist vējā ideju par latviešu mūzikas klubu, jo uzskatu, ka tādai vietai vēl ir jādzīvo. Tāpēc ilgstošu pārrunu rezultātā no dažādiem pretendentiem izvēlējāmies atbilstošu „precinieku”. Un tādu atradām jaukas dāmas personā. Interesanti, ka viņai vārds ir Katrīna, tāpat kā manai vecmāmiņai un otra nu jau bijušā līdzīpašnieka Aināra meitai,” atklāj Jakušonoks, piebilstot, ka "Četru baltu kreklu" jaunajai saimniecei līdz šim nav bijusi pieredze šādā biznesā. "Firmas.lv" pieejamā informācija liecina, ka klubs pārdots Katrīnai Priedei.

Vai 10 000 eiro, par kādu pārdots naktsklubs ar visu aparatūru, nav pārāk niecīga summa? Vai "Krekli" netika atdoti par sviestmaizes cenu? „Domāju, ka ne. Raugoties uz vispārējām tendencēm, naktsklubs nepavisam nav tas bizness, kurā var nopelnīt miljonus. Tas ir mazais biznesiņš ar dažiem darbiniekiem, tas vairāk ir dzīvesveids, ne milzīga uzņēmējdarbība,” atbild Jakušonoks, uzsverot, ka būs interesanti pavērot, ar kādām idejām jaunā īpašniece ķersies pie darba. „Katrā ziņā skaidrs ir tas, ka klubs darbosies ar tādu pašu nosaukumu. Un martā tiks svinēta "Četru baltu kreklu" 20. jubileja. Tā ka nav tā, ka "Krekli" tiks likvidēti, šobrīd vienīgā lielākā atšķirība ir tā, ka mēs ar Aināru Tamisāru dodamies mazā pensijā.”

Vaicāts, vai nav žēl šķirties no izlolotā muzikālā kluba, kas ir kļuvis teju vai kā paša bērns, Jakušonoks aizdomājas: „Žēlums, protams, jau ir – kur tad nu bez tā. Bet, ja kāds šo ideju turpina, tad nav tā, ka aiz skumjām mati jāplēš. Būtu žēl, ja Krekli aizvērtos ciet uz mūžu. Tad gan man būtu liels kreņķis. Turklāt es jau vēl kādu laiciņu tāpat būšu atrodams "Kreklos" – jaunajiem īpašniekiem noteikti būs vajadzīga mana tehniskā palīdzība, jo es vienīgais pilnībā pārzinu visas tehniskās lietas, kas ir klubā.”

Sludinājums ss.lv, kas ievietots 2019. gada 13. decembrī

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
„Laikam palieku vecs. Vairs nav tiek gadi, lai vazātos pa naktsklubiem,” atzīst "Kreklu" nu jau bijušais līdzīpašnieks Normunds Jakušonoks ar savu dzīvesbiedri Daigu Petkēviču.

„Tiek pārdots populārs mūzikas klubs Vecrīgā – "Četri balti krekli". Šis ir vecākais mūzikas un deju klubs Vecrīgā. Klubs ir ļoti labi apmeklēts gan ar vietējo publiku, gan ārzemju tūristiem. Strādā visu cauru gadu, taču ziemas sezonā apmeklējums ir lielāks. Kluba gada apgrozījums ir ap 300 000 eiro, peļņa ap 10 000 eiro. Klubam ir savas tradīcijas un liels klientu skaits. Īpašnieki ir noguruši un gatavi klubu pārdot par ātrās realizācijas cenu – 10 000 eiro. Cenā ietilpst viss – gan interjers, gaismas un skaņas aparatūra. Uzņēmums ir ar PVD atļaujām, alkohola un tabakas licencēm. Telpu lielums ir 336 kvadrātmetri. Uzņēmumā ir visi darbinieki. Taču, ja vēlies, vari nākt ar savu komandu. Klubs joprojām ir strādājošs – nāc un turpini iesākto jau rītdien! Piedāvājums spēkā tikai 2019. gada decembrī.”

Citas interesantākās ziņas lasiet žurnāla "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā!