Kulta seriālā "Chernobyl" spoži uzmirdz arī latviešu aktrise
Populārajā seriālā "Chernobyl" latviešu izcelsmes aktrise Velta Žīgure-Anužiene atveidoja bibliotekāri.
TV
2019. gada 7. jūnijs, 06:11

Kulta seriālā "Chernobyl" spoži uzmirdz arī latviešu aktrise

Jauns.lv

Maijā noslēdzās HBO kulta seriāls “Troņu spēles”, bet teju vienlaikus ar tā beigām piedzīvoja cits ASV TV kanāla šedevrs – “Černobiļa”, kas balstīts notikumos ap lielāko kodolkatastrofu pasaules vēsturē un acumirklī iekaroja skatītāju sirdis un iespaidīgus reitingus. Izrādās, tajā spožu lomu nospēlējusi arī latviete.

Par aktrisi Veltu Žīguri-Anužieni publiskajā telpā informācijas nav pārāk daudz – teikts vien, ka viņa savulaik absolvējusi Maskavas Ščukina teātra augstskolu un vairākus gadus spēlējusi Liepājas teātrī, pēcāk arī pasniedzot aktiermākslu. Šobrīd Velta dzīvo Viļņā, Lietuvā, kur uzņemta arī daļa seriāla ainu. Lietuviešu medijos arī minēts, ka viņa precējusies ar lietuviešu aktieri Vītautu Anuži, ar kuru kopā, spriežot pēc informācijas Liepājas teātra mājaslapā, tapuši vairāki režijas darbi.

Latvietei piespēlēta bibliotekāres loma

HBO lielbudžeta seriālā “Chernobyl” Veltai Žīgurei-Anužienei (titros kā Velta Zygure) uzticēta stingras, stereotipiskas padomju bibliotekāres loma bez vārdiem. Viņa klusējot veic savus pienākumus, kad bibliotēkā ierodas viena no seriāla galvenajām varonēm Ulana Khomjuka (Emīlija Vatsone) un pieprasa aplūkot konkrētus arhīva materiālus. Seriāla titros minēts, ka aina filmēta V. Vernadska Ukrainas Nacionālajā bibliotēkā, taču seriālā tā pasniegta kā M. Lomonosova Maskavas Valsts universitātes bibliotēka.

Latvietes veikumu var aplūkot “Youtube”:

Bez lomas augstvērtīgajā HBO seriālā (IMBD tas novērtēts ar 9,6 atzīmi) Veltai Žīgurei-Anužienei ir arī citas lomas vecākos padomju laika kino darbos, tostarp filmā “Dienesta romāns” (1977. gads), “Siberiāde” (1979. gads) un “Būris Kanārijputniņiem” (1984. gads).

foto: Ekrānuzņēmums no Ivi.ru
Velta ārpus lomas. Spriežot pēc internetā atrodamās informācijas, viņa šobrīd dzīvo Viļņā, Lietuvā un ir apprecējusies ar kaimiņvalsts aktieri.

“Chernobyl” ir britu-amerikāņu kopražojuma miniseriāls (5 sērijas), kurā tiek izstāstīts drausmīgās 1986. gada 26. aprīļa Černobiļas AES stacijas kodolkatastrofas un tās seku likvidācijas stāsts.

Unikāli un vēsturiski kadri - Černobiļa laiku lokos

Černobiļas AES katastrofa bija 1986. gada 26. aprīlī notikusī kodolkatastrofa Černobiļas AES, Ukrainas PSR (tagadējā Ukrainas teritorijā), PSRS. Tā tiek ...

gallery icon
139

Seriāla scenārija autors ir Kreigs Mezins, bet to režisējis Johans Renks. Galvenās lomas atveido tādi plašāk zināmi aktieri kā Stellans Skarsgārds (padomju politiķis Boriss Ščerbina) un Džareds Hariss (ķīmiķis, Černobiļas katastrofas izmeklēšanas komisijas vadītājs).

Seriāla pirmā sērija tika demonstrēta 6. maijā, savukārt pēdējā - 3. jūnijā.

Kā ziņo aģentūra “Reuters” īsā seriāla popularitāte ievērojami veicinājusi tūristu pieplūdumu Černobiļas slēgtajā zonā. Kāda no firmām, kura organizē tūres, apgalvojusi, ka šis galamērķis kļuvis teju par 40% pieprasītāks. Straujais popularitātes kāpums tiek skaidrots ar kārtējo HBO televīzijas grāvēju.

Visas sērijas angļu un latviešu valodā ir skatāmas lietotnē "Shortcut", kas pieejama arī "Helio iTV" lietotājiem.