foto: Kirby Lee-USA TODAY Sports/ Sipa USA/ Vida Press
Jay-Z kļuvis par pirmo hiphopa mākslinieku - miljardieri
Jay-Z.
Slavenības
2019. gada 5. jūnijs, 06:11

Jay-Z kļuvis par pirmo hiphopa mākslinieku - miljardieri

Jauns.lv

Līdz šim par bagātāko hiphopa mākslinieku tika uzskatīts reperis Dr.Dre, kurš lielu daļa sava 850 miljonu dolāru kapitāla nopelnījis, pateicoties veiksmīgajam mūzikas austiņu biznesam. Taču tagad viņš palicis otrais. Jay-Z kļuvis par pirmo miljardieri hiphopa mākslinieku aprindās.

Kad Jay-Z 2005. gadā piedalījās Kanjes Vesta skaņdarba „Diamonds From Sierra Leone” ierakstā un repoja tādas rindas kā „Es neesmu biznesmenis, es pats esmu bizness, vecīt”, viņš nebija tālu no patiesības.

foto: Frank Micelotta/PictureGroup/REX/ Vida Press
Jay-Z.

Saskaņā ar finanšu žurnāla „Forbes” jaunākajiem apkopotajiem datiem, reperis un mūzikas moguls Jay-Z kļuvis par pirmo hiphopa mākslinieku, kura kapitāls sasniedzis vienu miljardu ASV dolāru. Šo summu viņš nopelnījis ne tikai ar mūziku un savu ierakstu kompāniju, bet arī ar alkoholisko dzērienu biznesu un ieguldot līdzekļus kompānijas „Uber” akcijās. Tāpat ieguldījis neskaitāmus miljonus mākslas darbu iegādē, kā arī nekustamajos īpašumos.

foto: socialmediaservice by ddp images / Vida Press
Reperis Jay-Z ar sievu Bejonsu un vecāko meitu Blū Aiviju.

Kad Jay-Z vēl nebija pievērsies mūzikas biznesam, daļa repera dzimtās Bruklinas iedzīvotāju viņu zināja kā narkotiku tirgoni. 1996. gadā Jay-Z, īstajā vārdā Šons Korijs Kārters, nodibināja ierakstu kompāniju „Roc-A-Fella” un izdeva savu debijas albumu „Reasonable Doubt”. Mūzika ne tikai palīdzēja nostāties uz pareizā ceļa, bet arī padarīja viņu par vienu no ietekmīgākajiem cilvēkiem izklaides industrijā. Reperis kopš tā laika izdevis četrpadsmit numur 1 albumus un saņēmis 22 „Grammy” balvas.

Popdīva Bejonsa un viņas lielākais atbalsts - vīrs Jay-Z

gallery icon

Reperim pieder 100% akciju šampanieša ražotnē „Armand de Brignac”, ko „Forbes” novērtējis 310 miljonu ASV dolāru apmērā. Savukārt konjaka ražotne „D’Usse”, kas ir kopuzņēmums ar zīmolu „Baccardi”, novērtēta 100 miljonu ASV dolāru apmērā.

Skaidrā naudā un investīcijās reperim esot 220 miljoni ASV dolāru, to skaitā daļa noguldīta kompānijas „Uber” akcijās, kas kā zīmols vien šobrīd novērtēts 70 miljonu ASV dolāru apmērā.

Bejonsa un Jay Z

Bejonsa un Jay Z.

gallery icon

Mūzikas straumēšanas kompānija „Tidal”, kuru Jay-Z nodibināja 2015. gadā, pa šiem četriem gadiem piesaistījusi tādus investorus kā savu sievu Bejonsu, reperi Kanje Vestu un dīdžeju Kelvinu Harisu. „Tidal” novērtēta 100 miljonu ASV dolāru apmērā.

Repera kompānija „Roc Nation”, kuru viņš dibināja pirms desmit gadiem kā kopīgu uzņēmumu ar „Live Nation”, lepojas ar tādiem ierakstu māksliniekiem kā Rianna un J. Cole. Šis Jay-Z bizness novērtēts 75 miljonu ASV dolāru apmērā, bet repera paša mūzikas katalogs - vēl 75 miljonu ASV dolāru apmērā.

Bejonsē un Jay-Z meitiņas pirmās fotogrāfijas

gallery icon

Pēdējās gadu dekādes laikā repera īpašumā nonākusi visnotaļ iespaidīga mākslas darbu kolekcija. 2013. gadā viņš par 4,5 miljoniem iegādājis Žana-Mišela Baskiata darbu „Meka”. Finanšu žurnāls „Forbes” mūziķa mākslas darbu kolekciju novērtējis 70 miljonu ASV dolāru apmērā.

Reperim pieder nekustamie īpašumi 50 miljonu dolāru apmērā. Pēc dvīņu Rūmi un Sera nākšanas pasaulē 2017. gada jūnijā, Jay-Z un Bejonsa nopirka divus jaunus īpašumus, vienu 26 miljonu ASV dolāru vērtībā, otru – 88 miljonu ASV dolāru apmērā. Reperim pieder arī „penthouse” apartamenti Tribekas rajonā Ņujorkā, kurus viņš 2004. gadā nopircis par 6.85 miljoniem ASV dolāru.

Bejonsas 25.9 miljonu vērtā māja

Bejonsas 25.9 miljonu vērtā māja.

gallery icon