foto: Mārtiņš Ziders
Narkotikas, alkohols, braukšana reibumā - par to visu Liene Greifāne stāsta savā pirmajā filmā
Draugi jaunajai režisorei Lienei Greifānei (attēlā kopā ar operatoru Ivo Skanstiņu) filmas pirmizrādē sadāvināja pilnu klēpi ziedu.
Slavenības
2018. gada 10. augusts, 16:20

Narkotikas, alkohols, braukšana reibumā - par to visu Liene Greifāne stāsta savā pirmajā filmā

Jauns.lv

Īpašā seansā draugiem pirmizrādi Latvijā piedzīvoja režijas mākslu Krievijā studējušās mūziķes Liernes Greifānes debijas īsfilma "Kto ya?" - stāsts, kurā daļēji iekļautas arī pašas Lienas piedzīvotais agrā jaunībā.

Lienes Greifānes pirmās filmas seanss draugiem

Lienes Greifānes pirmās filmas seanss draugiem.

gallery icon

Filmā, kurā nav ne monologu, ne dialoga, bet skan mūzika, un visu var noprast pēc sejas izteiksmes, ir divas darbojošās personas – sieviete, kas lieto alkoholu un narkotikas, sēžas pie stūres un cieš avārijā, un vīrietis, kas dzīvo lepnā savrupnamā un sievieti lentes noslēgumā samīļo un mierina.

Uz seansu kinoteātrī “K.Suns” ieradās vairāki desmiti Lienes draugu, tostarp dejošanas šovā iepazītā Anna Krimele (ex Lieckalniņa), Viola Abramova-Mailīte un Lienes deju partneris Viktors Haritonovs, viesnīcas “Hotel Roma” vadītāja, bijusī iekšlietu ministre Linda Mūrniece, kolēģe dziedātāja Samanta Tīna Poļakova un daudzi citi.

Liene uz pirmizrādi ieradās teju vai pa taisno no Maskavas. Viņa braukusi ar vilcienu. “Visu ceļu domāju, ko jums teikt. Nezināju jau, cik jūsu būs sanākuši, jo nekādus lepnos ielūgumus jau nebiju sūtījusi, tik informējusi, ka varēs noskatīties filmu. Tāpēc man bija sagatavotas vairākas runas – ja būs pilna zāle..., ja nebūs ieradies neviens,” uzrunu iesāka topošā režisore.

Liene atzina, ka filma būtībā ir atskats uz Maskavā divos gados apgūto. Pati filmēšana gan ilgusi tikai trīs dienas, kad uz Latviju ieradās abi filmas aktieri – uzlecošā kino zvaigzne Jūlija Hliņina un Sergejs Čerņikovs. Visu pārējo laiku aizņēmusi gatavošanās filmai, visa organizēšana, kā arī darbs pie montāžas.

“Īpaši jāpasakās visai manai komandai un atbalstītājiem, kas bija lieliski, un  jo sevišķi operatoram Ivo Skanstiņam, ar kuru bijām uz viena viļņa,” pirms paziņojuma, ka var sākt skatīties kino, vēstīja Liene. 17 minūtes ilgā filma tika novērtēta atzinīgi un saņēma arī aplausus. 

Pati Liene gan pēc filmas atzina, ka pamanījusi pāris vietiņas, kas vēl būs jāpārfilmē pirms īsfilma sāks savu ceļu pa dažādiem kinofestivāliem. Tāpat viņa atzina, ka īsfilma jau skolā vērtēta un atzīme bijusi pieci, turklāt piecu ballu sistēmā.