foto: Mārtiņš Ziders
Leģendāro režisoru Kalniņu sumina filmas "Četri balti krekli" goda seansā
Grāmatas "Rolanda Kalniņa telpa" atvēršanas svētki.
Slavenības
2018. gada 24. maijs, 11:22

Leģendāro režisoru Kalniņu sumina filmas "Četri balti krekli" goda seansā

Kasjauns.lv

Trešdien, 23. maijā, "Spelndid Palace" notika leģendārās filmas "Četri balti krekli" goda seanss un grāmatas “Rolanda Kalniņa telpa” atvēršanas svētki.

Grāmatas atvēršanas svētkos tika sumināts tās galvenais varonis - filmas "Četri balti krekli" režisors Rolands Kalniņš. Nesen viņa filma taču arī piedzīvoja pasaules pirmizrādi Kannu kinofestivālā. Tā nu Kalniņam nācās gan saņemt sveicēju sniegtos ziedus, gan pašam dāļāt autogrāfus.

Grāmatas "Rolanda Kalniņa telpa" atvēršanas svētki

Grāmatas "Rolanda Kalniņa telpa" atvēršanas svētki.

gallery icon

Grāmatai “Rolanda Kalniņa telpa”, kas ir astoņu autoru kolektīva veidots darbs, dots apakšvirsraksts “Deviņas šķautnes izcila kinorežisora radošajā mūžā".

Katrs no autoriem savā nodaļā izpētījis atsevišķu rakursu Rolanda Kalniņa radošajā mūžā. Tā, piemēram, pirmās nodaļas autore, kinozinātņu doktore Dita Rietuma attīsta nupat Kannu kinofestivālā uzskatāmi pierādīto tēzi, ka Rolanda Kalniņa filmas lieliski iederas pasaules kinovēstures kontekstā, kur tās perfekti atbilst sava laika jaunajiem viļņiem – autorkino uzplaukumam un modernisma tendencēm.

Bet kinokritiķe Daira Āboliņa pēta Rolanda Kalniņa režisorisko prasmi strādāt ar aktieri un izseko dažādiem aktierdarbiem visā režisora filmogrāfijā.

Savukārt fotomākslinieces Agneses Zeltiņas meklējumu rezultātā grāmata papildināta ar iepriekš neapzinātiem, bet ļoti nozīmīgiem materiāliem no vairākiem arhīviem – gan fotoliecības par filmas Piejūras klimats (1974) iznīcināto kinomateriālu, gan fotogrāfijas no aktiermēģinājumiem tā arī neuzņemtai filmai Jahtu sauca “Žanna”.