Donam prātā tikai Buda?
Dons no Indijas pārvedis somu ar drēbēm, tāpēc visu vasaru viņš turpinās pārsteigt ar šādu apģērbu
Slavenības
2009. gada 11. maijs, 16:57

Donam prātā tikai Buda?

Jauns.lv

Atgriezies no Indijas, dziedātājs Dons jeb īstajā vārdā Artūrs Šingirejs (25) tērpjas eksotiskās drānās, smaržo pēc ēteriskām eļļām un priecājas, ka beidzot atradis sevi.

­­Dažas dienas pēc atgriešanās Latvijā Donu Rīgas ielās sastapa arī Kas jauns. Jāteic, ka paskriet garām viņam ir pavisam vienkārši, jo Dons kļuvis netipiski brūns, zaudējis vairākus kilogramus svara un ģērbjas Indijā iegādātā apģērbā, kas kopumā viņu liek uzlūkot kā pilnvērtīgu indieti. Izskatās, ka bezkaislīgā un mierīgā Indijas vide uz Donu atstājusi vērā ņemamu iespaidu, liekot dziedātājam izskatīties starojošam, dzīvespriecīgam un pašpārliecinātam.

Atgriešanos slēpj no Lily

Dons no Indijas atgriezās dienu agrāk, nekā bija solījis draudzenei Lily, tādā veidā cerēdams viņu pārsteigt.

Kā zināms, dziedātājs piedalījās ekspedīcijā 1000 jūdzes Indijā, pēc kuras viņš izlēma eksotiskajā valstī uzkavēties vēl mēnesi. Mākslinieks savu izvēli pamatoja ar klusēšanas meditācijas kursu – vipasanu – Čenajā. Rīgā viņš atgriezās 2. maijā – dienu agrāk, nekā bija izziņojis visiem saviem draugiem, tostarp – dzīvesbiedrei Lily.

Zinātāji stāsta, ka tā Dons vēlējies novērst no sevis lieku uzmanību, kā arī pārsteigt mīļoto. Tāpēc nav brīnums, ka draudzenes un fanu pūļa vietā lidostā viņu sagaidīja tikai 1000 jūdžu ekspedīcijas vadītājs Atis Balodis ar ģimeni.

Ko meklē, to atrod

Pēc indieša, iespējams, Dons izskatīties tik ilgi, kamēr vien Latvijas laika apstākļi ļaus baudīt vasarīgus priekus, jo dziedātājs no tālās zemes pārvedis pilnu somu ar apģērbu – tunikām, platām biksēm, „jēzenēm” un attiecīgiem rotājumiem.

„Nav tā, ka pacelšu rokas un teikšu – Buda ir atbilde uz visu!” vērojot pārsteigumu par viņa jauno imidžu, smej mākslinieks. Jautāts par Indijas gaitām, Dons priecājas, ka 10 dienas, kā solījis, izbaudījis klusēšanas meditāciju vipasanu un nonācis pie svarīgām atziņām, kas ievērojami palīdz sakārtot dzīvi.

Kas tieši nav bijis īsti lāgā ar līdzšinējo dzīvi un no kā visupirms viņš bijis priecīgs atbrīvoties, Dons skaidrot gan neņemas. Par pašsajūtu viņš ļauj nojaust vien pēc metonīmiskiem izteikumiem, kas, visticamāk, viņu nav atstājuši vienaldzīgu pēc kontakta ar meditācijas skolotājiem. „Cilvēks atrod tieši to, ko meklē,” atzīst Dons, kā vienu no saviem meklējumiem uzsvērdams tieksmi pēc piepildījuma un spēju uz grūtībām paskatīties kā vienu no dzīves virzītājspēkiem. „Latvijā ļoti bieži dzirdu no saviem paziņām – esmu ļoti aizņemts; es ienīstu savu darbu… Nav jau svarīgi, ka esi aizņemts, svarīgi, lai tas, ko tu dari, tevi pilnveidotu ceļā uz dzīves mērķi,” uzskata mākslinieks.

Jautāts par dzīves mērķi, Dons neslēpj, ka viņam patiešām tāds ir. Un to skaidri apzinājies meditācijas laikā – „nodzīvot mērķtiecīgu dzīvi”! „Man galvā ir divi folderi – neatbildētiem un atbildētiem jautājumiem. Un trešais folderis, kas visu laiku producē jautājumus. Un meditācija ir tehnika, kā neziņas miglu galvā kliedēt,” tēlains par apziņas tīrīšanas pasākumu Indijā ir Dons.

Pārņem nedomāšana

Kā meditācija notikusi tīri praktiski, Dons iedziļināties atturas. Cēlies četros no rīta, tad (izņemot pusdienu pārtraukumu, kurā bijusi vienīgā pilnvērtīgā ēdienreize dienā) 10 stundas sēdējis uz īpaša spilventiņa meditāciju telpā, iedziļinoties savās domās un klausoties, ko videolekcijās stāsta guru. Vakarā sarunājies ar skolotājiem, kas klusēšanas laikā esot atļauts. Pirmspēdējā meditācijas dienā sagaidījis savu 25. dzimšanas dienu bez īpašām emocijām, jo pēdējos četrus gadus dzimšanas dienu nesvin, vecākam palikšanas faktā nesaskatot nekā īpaša. Bet pēdējās dienās „sakārtojies” tik tālu, ka spējis pat nedomāt…  „Vai tu vari pastāstīt, kā garšo bumbieris, cilvēkam, kurš šo augli nekad nav ēdis? Tu vari pateikt vien to, ka auglis ir graudains, mīksts un sulīgs. Bet – pēc kā tas garšo?” retorisks par „nekā nedomāšanas stāvokli” ir Indijas apceļotājs. Tieši šādu atbildi uz līdzīgu jautājumu pirms došanās uz tālo zemi saņēmis arī pats – pie savas atbildes var nonākt tikai katrs pats, ieskatoties dziļi sevī. Iespējams, ka viņš kļūdās, bet, Donaprāt, tieši tas esot pats interesantākais.

Pēc dziedātāja nākotnes plāniem spriežot, varam būt pārliecināti, ka Dons būs redzams arī uz skatuves – gada otrajā pusē viņš plāno izdot savu albumu, kurā būšot dzirdamas arī trīs Indijā sacerētas dziesmas.

Ieva Valtere / Foto: Inta Mengiša, aculiecinieka un publicitātes foto