Šerloka Holmsa aktiera dēlu tiesā par slepkavību
Slavenības
2009. gada 9. jūlijs, 10:23

Šerloka Holmsa aktiera dēlu tiesā par slepkavību

Jauns.lv

Slavenā Šerloka Holmsa — aktiera Vasilija Ļivanova (73) — dēls Boriss apsūdzēts nežēlīgā slepkavībā, ko viņš, greizsirdības mākts, izdarījis jaunā gada pirmajā dienā.

Pēc Krievijas preses ziņām, vainojama Borisa Ļivanova (34) atkarība no alkohola un slimīgā greizsirdība pret ikvienu, kas paskatās viņa sievas virzienā. Ļivanovam junioram izvirzīta apsūdzība pēc Krievijas Kriminālkodeksa 1. daļas 105. panta, vēstī Krievijas portāls interfax.ru. Viņam draud brīvības atņemšana no sešiem līdz piecpadsmit gadiem.

Līdz bezsamaņai piekāvis kaimiņu

Borisu vaino viņa paziņas Igora Hromova slepkavībā. Pēc izmeklēšanas rīcībā esošās informācijas, Boriss Ļivanovs ar sievu Jekaterinu un duci paziņu sagaidījuši jauno gadu draudzenes Jeļenas Gorohovas (38) dzīvoklī. Sadzīviska strīda rezultātā Ļivanovs piekāvis Hromovu līdz bezsamaņai, bet pēc tam sadūris ar virtuves nazi. Cietušais notikuma vietā miris, bet Ļivanovs nekavējoties aizturēts.

Traģēdija notika deviņos no rīta, kad draugi devās uz veikalu pēc jauniem alkohola papildinājumiem. Kāpņu telpā strīds izvērties kautiņā, Ļivanovs meties virsū Hromovam. Kaimiņi apliecina, ka aizdomās turētais slepkava turpinājis sist upuri arī tad, kad tas jau nekustīgi gulējis uz grīdas. Ļivanovs jaunākais centies piesliet viņu kājās, kliedzis „celies, zaldāt!” un sitis viņa galvu pret lifta kabīnes dzelzs stūri. Izrēķināšanās aina bija baisa. Viss kāpņu telpas laukums bija notašķīts asinīm, bet sakropļotais vīrieša līķis palika guļam līdzās atkritumvadam.

Kāds no kaimiņiem, kas redzēja notiekošo, centies iejaukties mežonīgajā strīdā. Taču sieva to ievilkusi atpakaļ dzīvoklī, jo sirmajam kungam acīmredzami nebija pa spēkam apturēt brašu jaunu vīrieti. Jautājums, kur tobrīd bija daudzie draugi, kas kopā ar Ļivanoviem sagaidīja jauno gadu. Kāpēc neviens no viņiem neiejaucās?

Slepkavības ieroci milicija neatrada. Apsūdzētā noziedznieka sieva — Jekaterina Ļivanova — liecinājusi, ka pati personīgi nazi izmetusi pa logu, lai glābtu vīru un atbrīvotos no lietiskajiem pierādījumiem. Izmeklējot tuvējo apkārtni ar metāla detektoru, meklēto priekšmetu tā arī nebija iespējams atrast.

Iedzimts alkoholisms trešajā paaudzē

No grādīgo dzērienu pārliekas lietošanas cietuši daudzi Ļivanovu dzimtas cilvēki. Jau Borisa vectēvs aktieris Boriss Nikolajevičs Ļivanovs mīlēja „iemest”, bet tajā pašā laikā viņam bija dzelzs veselība, un arī veselo saprātu viņš nekad nezaudēja, — raksta kāds izdevums. Lai kādā kondīcijā būtu Ļivanovs seniors, viņš vienmēr ieradās darbā un spēja to veikt.

Taču citi informācijas avoti liecina, ka tieši nespēja pretoties grādīgajiem un viņa lielā mute bijusi par iemeslu, kāpēc aktieris nekļuva par Maskavas Dailes teātra māksliniecisko vadītāju. Kāda teātra leģenda vēstī, ka par Ļivanova piemērotību šim amatam iestājusies pat toreizējā kultūras ministre Jekaterina Furceva. Savukārt Boriss Nikolajevičs jau laikus brīdināts, lai izšķirošajā sēdē sēdētu kluss un lieki nesprēgātu.

Viņš jau gandrīz bija ievēlēts jaunajā amatā, un kolēģi teju bija gatavi sveikt, kad viens no komisijas ieminējās liktenīgo frāzi: „Jums dzert vajadzētu mazāk!” Uz to Ļivanovs seniors nespēja palikt vienaldzīgs un klusēt. „Mazāk par kuru?” — viņš tūlīt pat skaļi apvaicājies visiem klātesošajiem. Tā vārds pa vārdam iesācies dedzīgs strīds, kura rezultātā, protams, kārotais amats aktierim gājis secen. Tika vīram, kurš dzer mazāk — Oļegam Jefremovam.

Arī slavenajam Šerlokam Holmsam — Borisa Nikolajeviča dēlam un apsūdzētā Borisa Ļivanova tēvam — aktierim Vasilijam Ļivanovam nav svešas problēmas ar alkoholu. Režisori pat savulaik vairījušies dot viņam galvenās lomās tieši šā iemesla dēļ. Savukārt izcilā detektīva lomu gribējuši uzticēt Oļegam Jankovskim vai Aleksandram Kaidanovskim. „Vasju Ļivanovu es pirms tam filmēju lentē „Jaroslavna — Francijas karaliene”, un man viņš šķita perfekts Holmss,” atceras režisors Igors Masļeņņikovs. „Viņa smago raksturu es cietu veselus astoņus gadus, jo biju trāpījis desmitniekā ar viņa izvēli Holmsa lomai.”

Pēdējā laikā talantīgais aktieris vairs nav pieprasīts ne teātrī, ne kino. Taču viņš par to nebēdājās, ieskaņo animācijas filmas, sacer stāstus un pasakas bērniem un tāpēc aizvien ir radošs un optimistiski noskaņots.

Ļivanovam jaunākajam liktenis nav bijis tik vēlīgs. Daudzi uzskata, ka pie tā vainojams arī fakts, ka puisis iemīlējis nepareizo meiteni. Jekaterina allaž dievinājusi jautras ballītes un alkoholu.

Nelaimes sākās, kad iepazinās ar Katju

Jau kopš iepazīšanās pirmās dienas Boriss Ļivanovs jaunākais bija greizsirdīgs uz ikvienu, kurš iedrošinājās izrādīt uzmanību viņa Jekaterinai. Viņš varēja sākt kautiņu tikai tāpēc, ka cits vīrietis pārāk cieši uzlūko viņa mīļoto.

Viens no Borisa bijušajiem augstskolas pasniedzējiem domā, ka visās nelaimēs vainojama Borisa sieva, jo viņš kā cilvēks bijis labsirdīgs, kā arī talantīgs un daudzsološs topošais aktieris.

„Viņa nākamā sieva Katja sākotnēji bija jauka meitene — mīlīga un laba,” atceras pasniedzējs. „Taču viņai patika iedzert. Līdz ar šo iepazīšanos sākās visas nelaimes. Kopā ar Katju dzert sāka arī Boriss.”

Pēc pasniedzēja teiktā, attiecības ar vecākiem arī Borisam nebija labas. Dēls pat bija pacēlis roku pret tēvu. „Ļivanovs vecākais reiz pat atnāca pie manis un lūdza, lai parakstu dokumentu, ka Boriss viņu sit,” stāsta augstskolas pasniedzējs. „Viņš gribēja dēlu iesūdzēt tiesā. Bet es atteicos parakstīt, jo tomēr nepārzinu, kas notiek šajā ģimenē.”

Vai pasniedzējs te pats nenonāk pretrunā ar sevis teikto: labsirdīgs puisis, bet tāds, kurš sit savus vecākus?

Ļivanovs vecākais ar Borisu pats saviem spēkiem vairs nespēja tikt galā, jo dēls pēc miesasbūves bija kā vectēvs — liels un būdīgs. Arī mācības Boriss sāka kavēt vai ieradās uz lekcijām iereibis.

„Es jau tad paredzēju, ka kopā ar šo meiteni (Katju) Boriss drīz vien pazudīs,” turpina pasniedzējs. „Viņš Katjas dēļ sakāvās ar citu puisi. Abi nonāca milicijas iecirknī.” Boriss un Jekaterina aizvien retāk sāka apmeklēt mācības, un beigu beigās abus atskaitīja par nesekmību un regulāru dzeršanu.

Arī Borisa vecāki bija kategoriski pret šādas meitenes ievešanu ģimenē. Bet dēls, protams, neklausīja. „Viņam ar tēvu bija saspīlētas attiecības,” atceras kāds kursabiedrs. „Tēvs centās mācīt viņu, kā dzīvot, bet dēls visu darīja pēc sava prāta.”

Kad Borisam un Katjai piedzima meitiņa Eva, pāris cerēja, ka ar mazulītes nākšanu pasaulē viņiem sāksies jauna, patstāvīga un ne no viena neatkarīga dzīve.

Borisam par katru cenu gribējās pierādīt, ka ir neatkarīgs no vecākiem un uz visiem laikiem. Kādā intervijā viņš reiz atklāja, ka pirms kāzām ar Katju vecāki likuši priekšā savdabīgu darījumu: „Viņi man teica, ka maksās par dzīvokļa īri un katru mēnesi atdos tēva pensiju (1200 rubļu — 18,84 latu), ja vien es neprecēšos ar Katju.”

Piesien radiatoram, lai nepamestu

Boriss sāka aizvien vairāk attālināties no realitātes un it kā sajuta, ka liktenis viņam ir lēmis ko biedējoši baisu. „Agrāk es zīmēju ilustrācijas tēva rakstītajām pasakām,” pirms vairāk nekā gada kādā intervijā sacīja Boriss. „Mani cienīja un godāja, kaut arī tad jau biju alkoholiķis. Bet tagad man ir atlicis vien dzert, dzert un dzert...”

Pēc mazulītes Evas piedzimšanas Borisa māte pat grasījās atņemt jaunajam pārim vecāku tiesības un noformēt aizbildnību pār mazmeitiņu.

2003. gadā avīzes rakstīja, ka iesniegumu par pašas miesīgo dēlu uzrakstījusi viņa māte, kurai Boriss esot draudējis ar izrēķināšanos. Mamma nelaikā apciemojusi dēla ģimeni un ieraudzījusi baisu ainu. Nepilnu gadu vecā Eva raudājusi, Boriss bijis piedzēries, bet viņa sieva Katja — ar roku dzelžiem pieķēdēta pie radiatoriem. Vīrs baidījies, ka citādi Jekaterina aizies un viņu pametīs.

Taču iesākto tiesas lietu apturēja — Borisa mamma pati atsauca prasību.

Vasilijs Ļivanovs pašlaik smagi pārdzīvo notiekošo slepkavības lietu, taču ir kategoriski atteicies sniegt jebkādus komentārus vai intervijas šajā sakarā. Viņš vienīgi uzrakstījis atklātu vēstuli, ka nav pareizi saukt vainīgos vārdā, kamēr vēl notiek izmeklēšana. Galu galā pirmajās jaunā gada dienās, kad parādījās šokējošā ziņa par slepkavību, vēl pat milicijas darbinieki nebija apzinājuši un aptaujājuši lieciniekus.

Gundega Oliņa / Foto: AFP, ITAR–TASS