Pēdējā „Baltic Beach Party” izskanējusi
Slavenības
2010. gada 26. jūlijs, 10:01

Pēdējā „Baltic Beach Party” izskanējusi

Jauns.lv

Tikai agrā svētdienas rītā izskanēja pēdējie pludmales festivāla „Baltic Beach Party” akordi. Šis jubilejas – 10 – festivāls Liepājā bija pēdējais. Spriežot pēc šogad notikušā – labi, ka tā. Vai festivāls sevi izsmēlis?

Šogad Liepājas pludmalē „Baltic Beach Party” svinēja 10 gadu jubileju. Taču pāris nedēļas pirms festivāla tā rīkotāji brāļi Raivo un Mareks Mediņi paziņoja, ka šis būs pēdējais. Dodoties mājās no Liepājas, iestājās šaubas – vai skumt par to, ka šī pludmales ballīte, kā dēļ katru vasaru ļaužu tūkstoši ar prieku mēroja ceļu uz Liepāju, nu ir beigusies, vai priecāties par to, cerot, ka nu vismaz būs kas citādāks. Ja, protams, vispār kas būs.

Kāpēc šādas pārdomas, vaicāsiet? Vai tiešām „Baltic Beach Party” bija tik slikta? Nē, viss it kā bija labi, taču... Nepamet sajūtas, ka festivāls savi ir izsmēlis. Tieši tā – izsmēlis radoši. Un tas nenozīmē, ka organizatori nebūtu centušies. Viss jau tā kā bija – dažnedažādi mūzikas izpildītāji, dažnedažādas atrakcijas, pludmale un jūra, protams, pat skatuve bija uzbūvēta tik kvalitatīva, ka izturēja spēcīgo negaisu un vētru sestdienas pievakarē, taču...

Kas bija pie vainas, kāpēc trīs dienu laikā tā arī neiestājās festivāla un svētku sajūta? Vai negaiss sestdienas pēcpusdienā, kas pamatīgi papluinīja lielo skatuvi un kā dēļ festivāla programma aizkavējās par pāris stundām. Nē! Tieši pretēji – šis negaiss pasākumam pat piedeva īpašu asumiņu, uzsita asinis... Taču ar to tik un tā bija par maz.

Vismaz mani diemžēl tā arī neaizrāva neviens no izpildītājiem, kas divās dienās kāpa uz „Baltic Beach Party” Lielās skatuves. Pat igauņu šovmeņi „Reigani”, kurus pēc patiešām aizraujošā šova pērn „Positivus” festivālā šogad gaidīju it sevišķi. Gribējās vairāk pašu „Reiganu” mūzikas, nevis pārdesmit minūtes klausīties reiganu dīzdžejprasmē. Toties priecēja kas cits – mūziķi uz otras, „Zelta saulrietu skatuves”. It sevišķi pašmāju grupas. „Pērkons”, „Menuets”, „Dzelzs vilks”, „Sērkociņu fabrikas ansamblis” un citi spēlēja ar tādu enerģijas atdevi, it kā muzicētu pēdējo reizi. Arī deju teltī patīkami izbrīnīja daži mākslinieki, piemēram, Ella, par kuru droši var teikt – viņa var kļūt par pasaules līmeņa zvaigzni deju klubos.

Bet kas traucēja līdz galam izbaudīt šo patiešām lieliskā festivāla gaisotni, lai mājās dotos ar gandarījuma sajūtu. Arī šoreiz nebija atrisināta mūžsenā problēma – tualešu daudzums (tas ir – mazums)... Gribējās arī, lai pa dienu festivāla teritorijā varētu izbaudīt visas atrakcijas, kas bija pieejamas tikai naktīs. Jo, kā teica kāda māmiņa, kas pēc festivāla apmeklējuma nākamajā dienā gribējusi aizvest bērnus uz karuseļiem, taču vīlusies, jo tie nestrādāja: „Žēl, ka festivāls un atrakcijas domātas tikai dzērājiem naktīs, nevis bērniem un pieaugušajiem gaišās dienas laikā”.

Jā un tie dzērāji... Nu neesmu es nekāds skaidrās dzīvas sludinātājs, taču šoreiz patiešām traucēja uzkrītoši daudz piedzērušos, pat pārdzērušos jauniešu. Tajās naktīs uz Liepājas pludmali droši varēja doties kādas Holivudas studijas filmēšanas komanda, lai atlasītu statistus vampīrsāgai vai zombijfilmai. Un pat speciālu grimmu un specefektus nevajadzētu, lai safilmētu vampīru un zombiju sakostus upurus – tādi, bālām sejām, stiklainām acīm un ar trulu skatienu apkārt streipuļojošu tīņu bija simtiem... Diemžēl...

Lai gan no otras puses – tie visi ir sīkumi. Īstam festivāla apmeklētājam būtībā pilnībā ir vienalga, vai spīd saule, vai plosās negaiss, vai uzstājas pasaulē slavenas grupas, vai mazdzirdēti mūziķi – galvenais ir festivāla un svētku sajūta pašam sevī. Turklāt, kā apgalvo festivāla rīkotāji, šogad „Baltic Beach Party” bijusi viena no visapmeklētākajām pludmales ballītēm visā festivālu vēsturē. Un noteikti nav jau tā, ka visi šie vairāki desmiti tūkstoši ļaudis būtu vīlušies.

Man tomēr nepatika. Nē, ne gluži tā, ka nepatika pavisam. Taču dvēseli neparāva. Kā jums? Vai patika? Un, kā dzīvot tālāk? Vai vispār ir iespējama dzīve bez „Baltic Beach Party” Liepājā? Cerams, ka tā vietā notiks cits mūzikas festivāls, jo, kā atceramies, arī „Liepājas Dzintara” vieta tukša nepalika!

Juris Vaidakovs/Foto: Ruslans Šuļga