Viņi ir slaveni ar to, ka ir slaveni. Sabiedrības dāmas un kungi
Slavenības
2011. gada 2. februāris, 05:16

Viņi ir slaveni ar to, ka ir slaveni. Sabiedrības dāmas un kungi

Jauns.lv

Sabiedrībā labi zināmas, taču nav ne aktrises, ne dziedātājas, ne mākslinieces. Visbiežāk vārdam līdzās seko apzīmējums „sabiedrības dāma”. Kas tad īsti ir šīs būtnes? Un vai tiešām eksistē arī „sabiedrības kungi”?

Par jaunkundzēm un kundzēm, kuras ārzemēs dēvē par „sabiedrības dāmām”, visbiežāk mēdz teikt, ka viņas ir slavenas ar to, ka ir slavenas. Bagātnieces, kam ir daudz jo daudz brīvā laika. Šīm dāmām nepiemīt kāds konkrēts radošais talants, kas būtu padarījis viņas pasaulē atpazīstamas. Tā īsti ikdienas iztikai viņas nedara neko. Taču savu veiksmi ir izmēģinājušas neskaitāmās jomās. Viņas prezentē jaunas smaržas, izdod apģērbu un aksesuāru līnijas (pie kuru izstrādes, protams, strādā dizaineru komanda), reklamē dzērienus, automašīnas. Kaut vai burgerus! Iedzied albumus, izdod grāmatas, filmējas kino (bieži saņemot par aktierspēli Zelta aveni).Veido savus realitātes šovus...

Ja senāk sabiedrības dāma bija sieviete, kura ir bagāta un nestrādājoša un kuras vienīgās rūpes ir labi pavadīt laiku, tad tagad šī situācija ir nedaudz mainījusies. Mūsdienu sabiedrības dāmām svarīgāka par labu laika pavadīšanu ir mediju uzmanība. Žurnālu lappusēs iespējams apskatīt viņu māju šiko interjeru un neskaitāmās automašīnas. Bulvārpreses slejās — regulāri lasīt par šo dāmu privātās dzīves notikumiem, kuros bieži vien netrūkst arī skaļu skandālu.

Kā radies termins „sabiedrības dāma”?

Jēdzienam „sabiedrības dāma” ir sena vēsture. Tā aizsākumi meklējami jau 18. un 19. gadsimtā. Jaunu vīrieti, kurš daudz laika pavadīja publiskos pasākumos, dēvēja par dendiju, bet jaunu dāmu, kura bieži apmeklēja sabiedriskus pasākumus, balles un pieņemšanas, jau tolaik uzskatīja par sabiedrības dāmu. Terminu „sabiedrības dāma” jeb, kā viņas dēvē angliski runājošās zemēs, „socialite” pirmoreiz ieviesa laikraksts Times. Tas notika 1928. gadā. Reportieri šādi raksturoja tā laika bagātās un nestrādājošās dāmas, kas savu laiku veltīja tikai izklaidēm.

Vispirms termins iemantoja popularitāti ASV, un tikai vēlāk to pārņēma visā pasaulē. Tolaik par sabiedrības dāmām mēdza uzskatīt tās bagātnieces, kas mitinās Parka avēnijā vai prestižajā Piektajā avēnijā vai dzīvoja Longailendā.

Šīs dāmas nedarīja neko ievērības cienīgu. Viņām bija nauda un daudz brīvā laika. Viņas ģērbās pēc jaunākās modes un rotājās dārgakmeņiem. Viņu labāko paziņu vidū bija teātra cilvēki un kinozvaigznes, kas nereti centās kopēt viņu stilu, tiesa, piešķirot tam vairāk šarma un izsmalcinātības.

Līdz ar Hilton impērijas mantinieces Parisas Hiltones parādīšanos sabiedrības uzmanības centrā no jauna aktuāls kļuva iepriekš mazliet piemirstais termins „sabiedrības dāma”. Parisa nenogurusi smaida fotogrāfiem visās dzīves situācijās. Šai dāmai vienmēr seko paparaci duči ik uz soļa. Aizvadītās dekādes laikā ar neko nedarīšanu mis Hiltone nopelnījusi neskaitāmus miljonus. Ja viņa nēsā Gucci vai Prada, ir garantija, ka precei būs noiets. Biznesa cilvēki ir ieinteresēti dāvināt viņai bezmaksas tērpus no jaunākajām kolekcijām, aksesuārus un mobilos telefonus, uzsaukt ceļojumus, izmaksātas viesnīcas. Parisa Hiltone ir kā staigājoša reklāma, kas vislabāk popularizē konkrēto preci, pasākumu vai pakalpojumu. Hiltonei maksā milzu honorāru, ja viņa tikai ar savu klātbūtni pagodina kādu ballīti. Kaut vai uz stundiņu apmeklē kāda kluba atklāšanas pasākumu.

Nekad nav zinājusi, kāds ir viņas mobilā tālruņa rēķins

Pirms pusotra gada Parisai Hiltonei (29) bija nepatikšanas, jo viņu iesūdzēja tiesā, ka nav neko darījusi, lai reklamētu 2006. gada filmu National Lampoon's Pledge This!. Hiltone tolaik bija arī viena no astoņiem filmas izpildproducentiem, taču tiesā atzina, ka nav pārāk kompetenta, ko šis amats vispār nozīmē. „Es īsti nezinu, ko dara producents, — laikam palīdz atrast foršus cilvēkus, kam filmēties projektā,” viņa izteicās.

Parisa tolaik attaisnojās, ka citu producentu zvani nav viņu sasnieguši, jo regulāri mēdz pazaudēt mobilos tālruņus. „Es nekad nevaru uzticēties savam telefonam, jo nepārtraukti to pazaudēju,” komentēja Hiltone. „Es praktiski katru otro nedēļu saņemu jaunu tālruni.” Kad tiesnesis viņai rādīja norunāto sarunu minūšu rēķina kopiju, sabiedrības dāma atzinās, ka „nekad mūžā iepriekš nav redzējusi tālruņa rēķinu”. Viņa norādīja, ka nav ne jausmas, kas nokārto šo darījuma pusi, viņa nekad neuzdodot saviem cilvēkiem šādus jautājumus.

Parisas advokāts Maikls Vainšteins norādīja, ka mis Hiltone esot viena no aizņemtākajām biznesa sievietēm pasaulē. Viņai praktiski ikviens darba dienas rīts sākoties jau sešos no rīta vai pat agrāk, lai pagūtu ieveidot matus un uzklāt meikapu.

Tiesai iesniegtajos lietišķajos pierādījumos arī apstiprinājās, ka 2006. un 2007. gadā Hiltone nopelnījusi vairāk nekā 22 miljonus dolāru. Viņas kontraktu skaitā bija dažādu produktu reklāma. Parisa Japānā reklamējusi Motorola mobilos tālruņus, izdevusi smaržu, kosmētikas un aksesuāru līniju un regulāri viesojusies dažādos naktsklubos kā lūgtā viešņa, un par to honorārā saņēmusi prāvas naudas summas. Tikai par to, ka ir atnākusi!

Firma nevēlas turpināt sadarbību ar „slikto meiteni”

Pīčesa Geldofa (21) ir britu sabiedrības dāma un modele. Vislabāk gan viņa zināma kā leģendārā mūziķim Boba Geldofa meita.

Līdzīgi kā vairumam mūslaiku sabiedrības dāmu, arī Pīčesai ir bijis savs realitātes šovs (Peaches Geldof: Teenage Mind) un nepatikšanas ar narkotikām. Pirms dažiem gadiem viņai vajadzēja doties uz policiju sniegt liecību, jo Geldofa nofilmēta pērkam narkotikas no vīrieša, kuru uzskatīja par dziedātājas Eimijas Vainhausas narkotiku dīleri.

Turklāt tā nebija pirmā reize, kad viņai bija nepatikšanas ar likumu. 2006. gadā jaunieti apsūdzēja zādzībā no veikala, bet divus gadus vēlāk vainoja dārga tērpā nozagšanā no Londonas veikala Victim.

2009. gadā Piksija noslēdza līgumu (summa rakstāma ar sešiem cipariem!) ar apakšveļas ražotājiem Ultimo, kļūstot par līnijas Miss Ultimo reklāmas seju.

Pēc tam kad pērn atklātībā nonāca Piksijas seksa un narkotiku skandāls, kompānija lauza līgumu ar sevis izvēlēto modeli. „Šī apakšveļas līnija ir orientēta uz jaunām sievietēm,” komentēja Ultimo pārstāve. „Mēs jūtamies sociāli atbildīgi par pozitīva tēla reklamēšanu, kam citas jaunas sievietes varētu līdzināties. Tamdēļ nevaram vairs turpināt sadarbību ar Pīčesu.”

Viņas šobrīd ir visur!

Kima Kardašjana veikusi botoksa injekcijas, Kima Kardašjana ielikusi dibena implantus, Kimai Kardašjanai skaistākais augums amerikāņu vīriešu skatījumā... „Pat ja jūs neinteresē Kardašjanu klans, nevar noliegt, ka māsas Kima (30), Kortnija (31) un Hloja (26) šobrīd ir visur, kur vien paskatīsieties,” raksturo daži ASV plašsaziņas līdzekļi. Māsu Kardašjanu ikdienas gaitām paparaci seko tikpat neatlaidīgi kā Parisai Hiltonei.

Aizvadītā gada nogalē Kima, Hloja un Kortnija izdevušas biogrāfijas grāmatu Kardashian Konfidental. Tajā viņas stāsta par bērnību, attiecībām un dalās savos skaistuma noslēpumos. „Mēs neesam aktrises vai mākslinieces,” komentē māsas Kardašjanas. „Mēs esam biznesa sievietes, māsas, mamma, sieva, uzņēmējas, modes dizaineres... Mūsu mērķis nebija kļūt slavenām. Mēs tikai dzīvojam savu dzīvi. Vienīgi mēs to darām kameru priekšā un cilvēkiem patīk to vērot.”

Savos šovos viņas ļauj kamerām sekot līdzi pat tik intīmās reizēs kā, kad viņas dodas veikt bikini zonas vaksāciju un injicēt botoksu sejā.

Biogrāfijas grāmatu māsas papildinājušas ar daudzām ar roku rakstītām vēstulītēm, zīmītēm un atklātnītēm. Interesants ir septiņu punktu kontrakts, ko Kima saņēmusi līdz ar BMW automašīnu savā 16. dzimšanas dienā. Tajā vecāki minējuši: ja meita smēķēs cigaretes, marihuānu vai lietos alkoholu, dāvināto mašīnu viņai nekavējoties atsavinās.

Māsas nenoliedz, ka vidusskolas gados visām trim vecāki nopirkuši automašīnas, taču viņi arī centušies meitās ieaudzināt darba mīlestību un pienākuma apziņu. Meitenēm vajadzējis labi mācīties, reizi nedēļā bijis jāmazgā mašīna, jārūpējas par to un no savas kabatas naudas jāmaksā par degvielu, un jāatceras, kad jāmaina eļļa. „Ja kaut kas atgadījās ar auto, jo sliktāk mums pašām,” atceras māsas. „Vecāki mums nepalīdzēja auto labot un, protams, nepirka vecās vietā jaunu.”

Profesija — futbolista sieva

Britu futbolista Veina Rūnija sieva Kolīna Rūnija (24) pērnvasar piedzīvoja īstu murgu. Atklājās, ka vīrs viņu krāpis ar divām prostitūtām. Draugi ir pārliecināti, ka tikai mazā dēla dēļ Kolīna devusi Veinam otru iespēju: „Viņa saviem vecākiem paskaidroja, ka nevēlas, lai Kajs ciestu no esošās situācijas — jo dēlam dzīvē ir vajadzīgs tētis. Veins nav sevi pierādījis kā labs vīrs, taču ir ļoti pieķēries bērnam.”

„Mēs ar Veinu mīlam viens otru jau kopš tīņu gadiem,” Kolīna kavējas atmiņās par romantiskā iepazīšanās laiku un cer, ka vīra sānsoļi nekad vairs neatkārtosies. „Mēs uzaugām līdzās un esam bijuši kopā visos svarīgākajos dzīves brīžos. Es neesmu gatava tā vienkārši aiziet un aizvērt aiz sevis durvis, un atteikties no visa. Veins ir daļa manas dzīves.”

Kolīna piekrita dot vīram otru iespēju tikai nieka pāris nedēļu pēc šokējošā atklājuma par sānsoļiem. Viņa raizējās: ja vilcinātos ar lēmumu, Veins pagūtu pierast pie dzīves vienatnē un secinātu, ka tā jūtas pat labāk. Nedēļu pēc skandāla, pirmajā atkalredzēšanās reizē ar sievu, sportists izplūdis asarās. Teicis, cik ļoti nožēlo, ka visu izpostījis, un dievojies, ka citas sievietes viņam neko nenozīmējot.

Pats dēvē sevi par princi un kandidē uz gubernatora amatu

Ja vārdus „sabiedrības dāma” ir pierasts dzirdēt, tad salikums „sabiedrības kungs” gan daudzos raisa apmulsumu — vai tādi arī ir? Patiešām ir, un kā spilgtākais piemērs te nosaucams Vācijā dzimušais Frederiks Princis fon Anhalts (66). Viņš ir 93 gadus vecās aktrises Ža Ža Gabores pašreizējais vīrs, devītais pēc skaita.

Šis vīrietis pasaulē nāca kā Hanss Lihtenbergs; viņš bija 36 vecs, kad 1980. gadā viņu adoptēja vācu princese Marija Auguste fon Anhalta (1898—1983). Hanss tolaik intervijās stāstīja, ka ir princeses vienīgā, mirušā dēla tuvs draugs un bēdu māktā padzīvojusī kundze vēlējusies viņu adoptēt.

Marijas Augustes radinieki Frederiku neatzīst par piederīgu ģimenei, un vienīgais veids, kā saukt sevi par princi, bija pieņemt uzvārdu Princis. Hansam pašam sevi labpatīk dēvēt ļoti aristokrātiski smalki — par princi Frederiku fon Anhaltu, Saksijas un Vestfālenas hercogu, Askānijas grāfu.

Aizvadītā gada sākumā pašieceltais princis nolēma kandidēt Kalifornijas gubernatora vēlēšanās. Viņš izdomāja savai kampaņai moto: „Atdodiet Kalifornijai labu dzīvi!” un klāstīja, ka uz šo soli viņu pamudinājusi sena tikšanās Baltajā namā ar toreizējo ASV prezidentu Ronaldu Reiganu. „Pats varenākais cilvēks pasaulē atlicināja man piecas minūtes,” atceras Anhalts, kas tovakar uz Balto namu pavadīja savu dzīvesbiedri. „Mēs aprunājāmies par Eiropu un Berlīnes mūri. Reigans norādīja, ka man esot labas zināšanas politikā un vajadzētu kādudien kandidēt uz gubernatora amatu.” Savā priekšvēlēšanu programmā Anhalts solīja ieviest „grēka nodokli” un legalizēt marihuānu. Viņš vēlējās arī atvērt Meksikas robežu, jo, viņaprāt, viesstrādnieku maksātie nodokļi manāmi uzlabotu Kalifornijas štata budžetu. „Mums ir bijuši īru—amerikāņu, armēņu—amerikāņu un austriešu—amerikāņu gubernatori, tagad ir laiks vācu amerikānim vadīt štatu,” pērnā gada pavasarī afišēja Frederiks fon Anhalts. „Es sēdētu mājās un reklamētu Kalifornijā audzētu preci. Mums ir labākie avokado, apelsīni, vīns, laikapstākļi, pludmales un marihuāna.”

Augustā gan viņš savu kandidatūru atsauca, pamatojoties ar dzīvesbiedres slikto veselības stāvokli.

Arī kopā ar savu dzīvesbiedri Anhalts pats ir adoptējis vairākus pieaugušus vīriešus.

„Ir jābūt mazliet dīvainam, lai izdzīvotu Holivudā,” ne reizi vien izteicies Vācijas „princis”.

No veiksmīga dejotāja par apaļīgu vīrieti bez noteiktas nodarbošanās

Vairāki ārzemju plašsaziņas līdzekļi arī Kevinu Federlainu (32) ierindojuši „sabiedrības kungu” kategorijā. Kad viņu nākas pieminēt kādā publikācijā, lielākoties jaunais vīrietis tiek stādīts priekšā kā popdziedātājas Britnijas Spīrsas bijušais vīrs. Viņam tā īsti nav nodarbošanās un algota darba. Reiz viņš bija labs dejotājs. Uzstājās Maikla Džeksona, Džastina Timberleika, Destiny’s Child un Pinkas pavadošās grupas sastāvā. Strādājot pie Britnijas skatuves šoviem, viņam ar dziedātāju izveidojās romantiskās jūtas, un pēc trīs mēnešus ilga romāna pāris apprecējās. Pēcāk Federlains centās uzsākt hiphopa mākslinieka karjeru un laiku pa laikam atgādina par sevi, piedaloties realitātes šovos. Pērn Britnijas bijušais vīrs un abu bērnu tēvs piedalījās tievēšanas šovā. Viņa lielākais svars sasniedza 108 kilogramu atzīmi. Piedaloties TV pārraidē, viņš zaudēja 14 kilogramu, bet nu atkal svars sāk atgriezties. Tolaik Kevins teica, ka stress par šķiršanos un zemais pašvērtējums vainojams pie svara pieauguma, taču kas tagad? No visnotaļ veiksmīga dejotāja viņš pārvērties apaļīgā vīrietī bez noteiktas nodarbošanās.


Gundega Oliņa, Gerda Ansone, Foto: Bulls Press