Lady Gaga šokē ar sirsnību un vienkāršību
Slavenības
2011. gada 10. marts, 06:22

Lady Gaga šokē ar sirsnību un vienkāršību

Jauns.lv

Pēdējo pāris gadu laikā dziedātājas Lady Gaga (24) vārds nepazūd no plašsaziņas līdzekļu uzmanības centra. Viņa atkal izgājusi ielās apakšveļā, uz skatuves kāpusi „asinīm” notraipījusies, šokējusi ar pārlieku pikantu videoklipu.

Taču ārpus sabiedrības uzmanības, viņa ir tik atšķirīga. Vienkārša un sirsnīga jauna sieviete, kam visdārgākā ir pašas ģimene.

Lady Gaga pikantie un ekstravagantie tērpi aizvien šokē daudzus. Interneta komentāros lasītāji viņai velta visnejaukākos komentārus, saucot par cilvēku, kas „nav īsti vesels.” Mēs, protams, nezinām, cik daudz šāda tēla uzturēšanai noteikumus diktē viņas ierakstu kompānija un cik visā ir dīvas pašas vēlmes un radošais gars. Tiesa, solistei jau no bērnības paticis eksperimentēt ar stilu un atšķirties. Taču aiz ārēji šokējošās dīvas slēpjas sirsnīgs cilvēks. Kam rūp, kā klājas ģimenei, nav svešas emocijas un pārdzīvojumi.

Lady Gaga īstais vārds ir Stefānija Džoanna Andželina Džermanota. Skatuves vārdam viņa iedvesmojusies no grupas Queen leģendāra hita Radio Ga Ga. Dziedātāja norāda, ka vecāki aizvien viņu uzrunājot par Stefaniju. Arī draugi un, protams, mīļotais puisis Luks Karls. „Tas būtu vājprāts,” soliste izsaucas, kad aizdomājas, ka pašas vīrietis romantiskas divvientulības laikā varētu viņu uzrunāt par Lady Gaga.

Mīl savus fanus

Lady Gaga ne reizi vien intervijās izteikusies, ka mīl savus fanus „vairāk nekā jebkurš cits mākslinieks, kurš jebkad ir dzīvojis” un pat apgalvojusi, ka viņu dēļ būtu gatava mirt uz skatuves. Iespējams, šie ir pārāk „skaļi” vārdi, taču dziedātājai patiešām rūp viņas talanta pielūdzēji. Pērn vēlā rudenī Lady Gaga uzstājās Īrijas galvaspilsētā Dublinā. Ārā bija stindzinoši auksts, bet pie Four Seasons viesnīcas pulcējās dučiem fanu, kas cerēja ieraudzīt savu iemīļoto solisti. Tovakar grādi nokritās zem nulles atzīmes. Lady Gaga aizsūtīja pārstāvjus no savas komandas, lai viņi saskaita, cik cilvēku stāv salā pie viesnīcas. Kad tas bija darīts, viņa pasūtīja karstus dzērienus un palūdza personālu tos izdalīt nosalušajiem faniem.

Kādā citā reizē, dziedātāja saviem pavadoņiem ierosinājusi iziet no viesnīcas, lai pilsētā papusdienotu. Nekavējoties tika saorganizēta apsardze, piebraukta automašīna. „Es vēlos iziet pa parādes durvīm,” drošības sargiem norādīja Lady Gaga. „Vēlos apsveicināties ar faniem.” Kad apsardzes vīri neticīgi apvaicājās, vai dziedātāja tiešām ir par to pārliecināta, jo ārā gaidīja spiedzošs fanu pūlis, viņa atteica: „Jā, protams, jo viņi taču ir mani gaidījuši. Manuprāt, ir labi ļaut viņiem sajust, ka man viņi rūp.”

„Es gribu, lai cilvēki visā pasaulē, mani fani un citi, izmantotu mani kā glābiņu,” viņa norāda. „Es esmu galma āksts. Es esmu ceļš ārā. Esmu kā attaisnojums, lai katrs pētītu pats savu identitāti. Lai pēcāk varētu būt tieši tāds, kāds ir patiesībā un nejustos par to nobijies. Lai cik smieklīgi tas būtu, es šobrīd esmu uz mode žurnāla Vogue vāka (un neviens par to neuzjautrinās vairāk par mani pašu) – bet skolas gados es biju meitene, kuru koridorā apsaukāja par padauzu, kuci, neglīteni, lieldeguni, zubrīti un lesbieti.”

Skatuves dīva, kurai tagad bieži pārmet visatļautību, skolas gados ir piedalījusies video klipa filmēšanā par to kā tikt galā ar nevēlamu seksuālu aizskaršanu. Vairāk nekā minūti garajā video Lady Gaga redzama kā parasta skolniece. Tērpusies baltā topiņā un svārkos, viņa iznāk no klases un pēkšņi kāds no puišiem viņu apskauj. Tā vietā, lai vienkārši izvairītos no klasesbiedra rokas, jaunā Lady Gaga un viņas draudzene vēršas pie puiša un paskaidro, ka viņa rīcība bijusi aizskaroša un nepatīkama. Puisis pēc sarunas pat šķiet nokaunējies.

Ģimene ir prioritāte numur viens!

2009. gadā Lady Gaga tēvs Džozefs Džermanots pārcieta sirds vārstuļa maiņas operāciju. Dziedātāja vienmēr raizējas par tēta veselības stāvokli, kad pati ir devusies turnejā. „Esmu kā apsēsta ar viņa veselību,” norāda Lady Gaga. „Manī ir ļoti daudz no itālietes. Es nepārtraukti izjautāju mammu vai tētis ir smēķējis. Vecākiem jau ir pāri piecdesmit un viņi abi aizvien dzīvo tajās pat mājās Ņujorkā. Nekas nav mainījies kopš esmu kļuvu par zvaigzni. Es esmu ļoti ģimeniska meitene. Kad runa ir par mīlestību un uzticību, esmu ļoti vecmodīga.” Ģimeni viņa uzskata par prioritāti numur viens.

Pērn rudenī 88 gadu vecumā nomira Lady Gaga vecaistēvs Džozefs „Džuzepe” Džermanota. Divas dienas pirms vectēva nāves dziedātāja viņu apmeklēja aprūpes centrā Ņūdžersijā, kur sirmais vīrs uzturējās. Vēlāk koncertā Helsinkos opapam par godu Lady Gaga veltīja balādi Speechless: „Tētis man lika apsolīt, ka šovakar veltīšu šo dziesmu savam mīļotajam vectēvam, kurš šobrīd ir debesīs.”

Savukārt pērn vecākiem kāzu gadadienā Lady Gaga uzdāvināja dārgu Rolls-Royce automašīnu. Svētku rītā pie Sintijas un Džozefa Džermanotu namdurvīm stāvēja spoži melns auto ar zīmīti – „Mašīna, kas būs mūžīga kā jūsu mīlestība.” Lady Gaga tētis sākotnēji padomājis, ka auto viņiem tikai izīrēts uz vienu dienu un jutās bezgala saviļņots, kad uzzināja, ka meita viņiem to nopirkusi. „Es nopirku vecākiem mašīnu,” intervijā britu laikrakstam atklāja soliste. „Tas ir Rolls-Royce. Tas ir melns. Manā tētī ir daudz no itālieša, tāpēc es gribēju viņam pasniegt īstu Krusttēva mašīnu. Es to viņiem nogādāju kāzu gadadienā.”

Visu sasniegusi pašas spēkiem

Dziedātājas karjeras pirmsākumos Lady Gaga dzīvoja ļoti trūcīgi. Viņa bija pārliecināta, ka viss jāsasniedz pašas spēkiem un no vecākiem neņēma ne centa. „Kad es izlēmu, ka vēlos būt skatuves māksliniece, es zināju, ka tas ir ceļš, kas jābruģē tikai un vienīgi man pašai,” tēlaini salīdzina soliste. „Tā nebija karjera, kādu vecāki būtu man vēlējušies, taču viņi respektēja un atbalstīja manu lēmumu. Es no viņiem naudu neņēmu. No vecāku mājām pārcēlos uz mazītiņu dzīvoklīti Ņujorkā. Es piestrādāju par oficianti, bārmeni, burlesku klubos... Tas bija grūts laiks, bet tajā pat laikā arī aizraujošs. Viss ritēja bez apstājas, tas bija mans ceļš pretī izvēlētajai karjerai. Šis laiks iemācīja darba ētiku, kāda man ir aizvien un deva gandarījuma sajūtu, ka daru to pašas spēkiem, bez materiālā atbalsta no malas. Ja tu patiešām kaut ko ļoti vēlies, tev ir jābūt gatavam iet cauri visam, strādāt un nekad neapstāties!”

Lady Gaga ir jaunāka māsa Natālija, kas jau nofilmējusies dziedātājas videoklipā Telephone. Natālija pērn absolvēja vidusskolu un vēlējās sekot slavenās māsas pēdās – uzsākt dziedātājas karjeru. „Viņa lūdza atļauju doties līdzi māsai kā mācekle un fona vokāliste,” norāda kāds paziņa. Taču vecāki bijuši pret, uzskatot, ka Natālijai jādodas mācīties uz koledžu.

Dziedātājai bieži pārmet popmūzikas karalienes Madonnas stila kopēšanu. „Mūs mēdz salīdzināt, ja esam blondīnes, brunetes, tumšādainas, gaišādainas, heteroseksuālas vai homoseksuālas,” Larija Kinga sarunu šovā komentēja Lady Gaga. „Taču no otras puses ir amizanti, jo mana mamma patiešām mazliet atgādina Madonnu. Bet jo vecāka es kļūstu, jo vairāk līdzinos savai mammai. Tā, ka dažkārt man gribas salīdzinātājiem pateikt, ka nav mana vaina, ka izskatos līdzīga Madonnai.”

Tantes Džoannas gars

Aizvadītajā gadā Lady Gaga kādā koncertā paģība, vēl kādu bija spiesta atcelt. Paklīda dažādas runas par dziedātājas vispārējo veselības stāvokli. Sākotnēji problēmas tika skaidrotas ar to, ka dziedātāja ir pārpūlējusies uzņemoties pārāk lielu slodzi. Taču vēlāk Lady Gaga pati pastāstīja par patiesajiem sliktās pašsajūtas iemeslus: „Man ir paātrināta sirdsdarbība un... vēl šis tas. Es jūtos ļoti saistīta ar savu tanti Džoannu, kas nomira no vilkēdes. Tas ir ļoti personisks stāsts. Nevēlos, ka mani fani raizētos.” Dziedātāja arī norādīja, ka ir veikusi medicīniskus izmeklējumus, jo vilkēde mēdz būt iedzimta. „Šobrīd man nekādu simptomu nav, lai gan analīzes bija pozitīvas,” viņa pastāstīja. Ārsti ieteikuši pret veselību izturēties uzmanīgi un rūpēties par imunitāti. Vilkēde ir hroniska autoimūna saslimšana un iznīcina saslimušā audus. Pateicoties mūsdienu medicīnai, ja atklāta agrīnā stadijā, tā parasti nav nāvējoša. Taču vilkēde spēj izraisīt sirdsdarbības problēmas, elpas trūkumu [Lady Gaga vairākkārt cietusi arī no tā un mediķiem nācies viņai dot skābekļa masku], mazasinību un spēka izsīkumu.

Dziedātāja norāda, ka ģībšana nav saistīta ar pārgurumu nemitīgas ballēšanās dēļ. „Mans dienas režīms ir tik saspringts, ka neatliek laika kā pienākas paēst,” viņa atzīmē. „Taču man nav ēšanas traucējumu. Maza Ecstasy tabletīte laiku pa laikam nevienu nav nogalinājusi. Narkotikas es nelietoju! Vairs neesmu pieskārusies kokaīnam. Es nesmēķēju. Ja nu vienu cigareti kopā ar glāzi viskija, kad strādāju, jo tas palīdz man nedaudz atbrīvot prātu. Taču es rūpējos par savu balsi un rūpējos par veselību.”

Interesanti, ka tieši tante Džoanna iedvesmoja Lady Gaga atmest kokaīna lietošanu. „Es domāju, ka nomiršu,” atceras soliste. „Es vēlējos līdzināties savām autoritātēm Mikam Džegeram, Endijam Vorholam... Man šķita, ka vienīgais veids ir dzīvot viņu dzīvesveidu. Bet tad atskārtu, ka tēva māsa Džoanna, kura nomira 19 gadu vecumā, savu garu ir iedvesusi manī. Viņa bija gleznotāja un dzejniece – man bija garīga vīzija, ka man lemts pārņemt viņas iesākto.”

Lai gan Lady Gaga nekad nav satikusi tanti Džoannu [viņa nomira gadu pirms Lady Gaga dzimšanas], dziedātāja viņu dēvē par vienu no svarīgākajiem cilvēkiem savā dzīvē. Dziedātājas otrais vārds – Džoanna – dots par godu tantei.

Lady Gaga uz rokas ir tetovēts tantes miršanas gads – 1976 –, un viņas drēbju skapī ir rozā kokvilnas šortiņi, kas reiz piederējuši Džoannai. „Tie ir gandrīz 40 gadus veci,” norāda Lady Gaga. „Es tos uzvelku, kad jūtu, ka vēlos, lai tante mani pasargātu.”

Skolniece Lady Gaga videoklipā pret nevēlamu seksuālu aizskaršanu

15 gadus vecā Lady Gaga seriāla „Soprāno ģimene” epizodē

Lady Gaga ģimene fotogrāfijās

Lady Gaga: no bērnības līdz mūsdienām

Gundega Oliņa, Foto: Bulls Press