Bobs Dilans noliedz, ka viņa koncerti Ķīnā tikuši cenzēti
Slavenības
2011. gada 16. maijā, 17:00

Bobs Dilans noliedz, ka viņa koncerti Ķīnā tikuši cenzēti

Jauns.lv

Amerikāņu mūzikas leģenda Bobs Dilans noliedzis runas, ka viņš pakļāvies jebkādai savu dziesmu cenzēšanai pagājušajā mēnesī Ķīnā notikušajā koncertā.

Bobs Dilans noliedz, ka viņa koncerti Ķīnā tikuši ...

Pēc viesošanās Ķīnā Dilanu plaši kritizēja gan Rietumu mediji, gan starptautiskā cilvēktiesību aizsardzības organizācija "Human Rights Watch" (HRW), jo viņš koncertējot nebija izpildījis dažas no viņa zināmākajām protesta dziesmām.

Savā interneta vietnē mūziķis noliedza jebkādu cenzūru, pavēstot, ka pirms koncerta Ķīnas varas iestādes palūdza iesniegt sarakstu ar dziesmām, kuras viņš izpildīs, un viņš aizsūtījis tādu pašu dziesmu sarakstu, kādas izpildījis visos koncertos iepriekšējo trīs mēnešu garumā.

"Ja tur bija cenzētas kādas dziesmas, panti vai rindas, neviens man par to neko neteica un mēs izpildījām visas dziesmas, kuras bijām iecerējuši," sacīja Dilans.

Par pierādījumu cenzūras esamībai mediji minēja slaveno skaņdarbu "The Times They Are A-Changin'" un "Blowin' in the Wind" trūkumu izpildīto dziesmu sarakstā. Tomēr 69.gadus vecais mūziķis norādīja, ka Ķīnas koncertu auditorija labprātāk par viņa sešdesmito gadu skaņdarbiem vēlējās dzirdēt kompozīcijas no pēdējiem četriem vai pieciem izdotajiem albumiem.

Martā Ķīnas Kultūras ministrija deva atļauju Dilanam koncertēt valstī, tikai stingri pieturoties pie apstiprinātas programmas.

Ķīnas varas iestādes tiek uzskatītas par pārāk noliedzošām pret Rietumu rokmūziku un dziesmu tekstu atsaucēm uz politiku un seksu. Tiek vēstīts, ka 2006.gadā Kultūras ministrija izsvītroja no grupas "Rolling Stones" Šanhajas koncerta programmas viņu slaveno seksam un narkotikām veltīto himnu "Brown Sugar".

Savukārt īslandiešu dziedātāja Bjorka 2008.gada koncertā dziesmas "Declare Independence" laikā vairākas reizes iebļāvās "Tibet". Pēc šī atgadījuma komunistiskā valsts, kas kopš 1951.gada pārvalda Tibetu, apņēmās ieviest daudz stingrākus noteikumus un ierobežojumus mūziķiem.

No 13 000 biļetēm, kas bija pieejamas uz Pekinas koncertu tika pārdotas 12 000 biļetes, savukārt atlikušās tika izdalītas bāreņu namiem.

Pats Dilans agrāk ir saskāries ar apsūdzībām par to, ka ir "pārdevies", jo 2004.gadā viņš piedalījās ASV apakšveļas zīmola "Victoria's Secret" reklāmā, savukārt 1996.gadā atļāva kādai kanādiešu bankai savā reklāmā izmantot dziesmu "The Times They Are A-Changin".


LETA REUTERS/Foto: AFP/LETA