Bizness un ekonomika
2014. gada 4. marts, 23:47

Aktīvākie patentmaksas maksātāji joprojām fotogrāfi

Jauns.lv

Latvijā joprojām visbiežāk patentmaksu izvēlas maksāt fotogrāfi, kam seko frizieri, aukles, nagu kopšanas speciālisti un masieri, liecina Valsts ieņēmumu dienesta (VID) apkopotā informācija par patentmaksas maksātājiem marta sākumā.

Latvijā šā gada marta sākumā reģistrēti 480 patentmaksas maksātāji. Tostarp visvairāk jeb 247 patentmaksātāju  ir Rīgas reģionā, seko Vidzeme (67), Kurzeme (40), Zemgale (51) un Latgale (astoņi).

Atbilstoši VID datiem kopumā 154 patenti izsniegti fotogrāfiem, 64 – frizieriem, 58 – auklēm, 27 – nagu kopšanas speciālistiem un masieriem -17.

Visbiežāk kā patenta darbības vietu patentmaksātāji ir norādījuši Rīgu (247 gadījumos), Ķekavas novadu (30 gadījumos), Ventspili (15 gadījumos), kā arī Valmieru (14 gadījumos).

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka no 2010.gada 1.janvāra ir ieviestas patentmaksas, kas ir orientētas uz individuālajiem uzņēmumiem, piemēram, amatniekiem, frizieriem utt.

Patentmaksas ir nodokļu maksājums, kas apvieno iedzīvotāju ienākuma nodokli un valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas. Patentmaksas ikmēneša apmērs piemērojams atkarībā no saimnieciskās darbības jomas.

BNS