Kāmim beidzies derīguma termiņš? Veikalā tirgo "nocenotus dzīvniekus"
Veikalos parasti noceno pārtiku, kuras derīguma termiņš iet uz galu. Izrādās, šādu pašu praksi piekopj attiecībā uz dzīvām radībām, proti, zooveikalu dzīvnieciņiem.
Bizness un ekonomika

Kāmim beidzies derīguma termiņš? Veikalā tirgo "nocenotus dzīvniekus"

Jauns.lv

Nevienam nav pārsteigums, ja veikalā ieraugām uz pusi nocenotu ēdienu, kuram teju pēc vienas dienas beidzas derīguma termiņš. Izrādās, nocenot var ne tikai „vecu” pārtiku, bet arī dzīvu būtni. Zoo veikalā pie kāmja ieraugot uzrakstu – „nocenots dzīvnieks” noteikti radīsies aizdomas, kāpēc gan zvēriņam uzlikts šāds „zīmogs”.

Veikalā „Depo” Krasta ielā šāda prakse ir normāla parādība. Zvēriņiem, kuri savus saimniekus gaida jau krietnu laiku, nodzīvojot teju pusi mūža, vienkārši pazemina cenu, pieliekot norādi – „nocenots dzīvnieks”.

„Ir bēdīgi, ja dzīvnieciņu nosauc „nocenots”. Tādejādi viņš tiek padarīts par pitonu barību – nocenots un nevienam nevajadzīgs, bet kāmis optimistiski smaida un tic, ka varbūt kāds bērns pierunās mammu un viņam būs mājas, bet visdrīzāk, tās ir tikai kāmja ilūzijas, un pēc pāris dienām viņš jau būs pārstrādāts čūskas kuņģī,” par nocenoto dzīvnieku situāciju izsakās fotogrāfs Aleksandrs Sokolovs, kurš pēc pamanītā veikalā aiz žēluma iegādājies visus nocenotos kāmjus.

Sokolovs portālam Kasjauns.lv stāsta, ka veikalā paskaidrots – dzīvnieki nocenoti, jo tur nodzīvojuši jau vairāk nekā gadu, bet kopējais dzīves ilgums šiem dzīvniekiem ir tikai divi līdz četri gadi. Lai dzīvniekus izpirktu, tie nocenoti. Sazvanot konkrēto veikalu „Depo”, tā pārdevēja tiešām apstiprina, ka šāda prakse tiek piekopta, un dzīvnieki, kuri nodzīvojuši daļu mūža tik tiešām tiek nocenoti, lai cilvēks tā teikt „vecu” dzīvnieku varētu nopirkt par lētāku naudu. Jautājot, vai cilvēki tiešām šādus dzīvniekus pērk vairāk, pārdevēja komentārus nesniedza, vien atzina, ka tā veikalā tiek darīts.

Tomēr, sabiedrības domas par šādu praksi – nocenot dzīvu radību, nav visai pozitīvas. Vieni teic – tas ir necilvēcīgi, citi savukārt piebilst, ka redzēti vēl trakāki gadījumi, piemēram, dzīvnieks nocenots, ar piebildi – brāķis, jo tam neesot bijusi viena kāja.

Uzliekot zooveikalā nopērkamajam mazajam grauzējam birku „nocenots dzīvnieks”, veikals cer ātrāk atbrīvoties no padzīvojušā dzīvnieciņa.
Uzliekot zooveikalā nopērkamajam mazajam grauzējam birku „nocenots dzīvnieks”, veikals cer ātrāk atbrīvoties no padzīvojušā dzīvnieciņa.

Nocenot dzīvu radību - amorāli

Ja reiz šāda prakse ir „normāla”, apstaigājām arī citus zooveikalus, secinājums viens – citur dzīvniekus gan nenoceno. Kā stāsta Rīgas zooveikala „Fauna” pārdevēja Olga, veikalā bieži neesot tādas situācijas, ka dzīvniekus neizpērk, bet arī, ja dzīvnieciņš pusi mūža nodzīvojis veikalā, tā cena netiek samazināta. „Nekad neesam piekopuši šādu praksi, man tas neliekas normāli, ja tiek nocenota dzīva radība, tad uzreiz rodas aizdomas, ka dzīvnieciņš ir slims, un es tādu nepirktu. Nesaprotu, kā vispār dzīvniekam var uzlikt šādu birku,” teic veikala „Fauna” pārdevēja.

Savukārt, Rīgas zooveikala „Zoo salons” pārdevēja Irīna stāsta, ka arī pie viņiem tā nenotiekot. Dzīvu radību nocenošana šķietot amorāla, tāpēc arī jau padzīvojušiem dzīvnieciņiem cena nesamazinās. Taču, veikalā gan lielas problēmas ar to neesot, jo zvēriņi tiekot izpirkti pāris nedēļu laikā.

Arī Dobeles zooveikala pārdevējas apgalvo, ka nekad veikala pastāvēšanas laikā neesot bijuši tādi gadījumi, vienmēr dzīvnieciņi tiek izpirkti. „Pārsvarā zvēriņi ilgi veikalā nestāv, maksimums pie mums dzīvnieciņi veikalā dzīvo kādus trīs mēnešus, un šajā laikā jau atrod saimniekus. Dzīvniekus nenocenojam, ja tie nodzīvojuši lielāko daļu sava mūža, tad arī pie mums veikalā dzīvo līdz mūža galam,” teic Dobeles Veterinārās klīnikas zooveikala pārdevēja Anita.

Šis trusis ir vien divas nedēļas vecs, veikala pārdevēja stāsta, ka trušus izķer ātri, tāpēc birka „nocenots” dzīvniekam nedraudot.
Šis trusis ir vien divas nedēļas vecs, veikala pārdevēja stāsta, ka trušus izķer ātri, tāpēc birka „nocenots” dzīvniekam nedraudot.

Visvairāk pērk kāmjus, arī dārgie dzīvnieki saimniekus ilgi negaida

Kā noskaidrojām dažādos zooveikalos, gan Rīgā, gan mazpilsētā Dobelē, pirktākie dzīvnieki vienmēr bijuši kāmji un Degu peles, jo to cena ir salīdzinoši maza, interesi pircēji izrādot arī par trušiem. Mazāk pirktie esot putni, taču zooveikala „Fauna” pārdevēja stāsta, ka burtiski pirms pāris nedēļām veikalā nopirkts papagailis par 600 eiro, tāpēc neesot gluži tā, ka dārgākie dzīvnieki zooveikalā pavadītu visu savu dzīvi, jo neviens tos neizpērk.

Rīgā gan konkurence lielāka, tāpēc arī dzīvnieciņus tik ātri kā mazpilsētā neizpērk, taču, visas aptaujāto zooveikalu pārdevējas atzina, ka labāk, lai dzīvnieciņš dzīvo zooveikalā visu savu dzīvi, nevis tiek nocenots.

Citās valstīs gan pieredze ir atšķirīga. Lielbritānijas zooveikalos jau padzīvojušus dzīvniekus cilvēki var adoptēt - savā aprūpē paņemt vienkārši bez maksas, apgalvo Lielbritānijas latviete Dace. Līdzīgi esot arī Īrijā un Dānijā.


Kasjauns.lv/Foto: No Aleksandra Sokolova personiskā arhīva, Ieva Čīka, Evija Trifanova/LETA