Bizness un ekonomika

FKTK atļauj Polijas apdrošinātājam pārņemt "Baltu"

Jauns.lv

Latvijas Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) devusi atļauju Polijas apdrošināšanas uzņēmuma PZU darījumam iegādāties Latvijas apdrošināšanas tirgus līdera AAS "Balta" akcijas. Tas ir vēl viens Polijas lielākās apdrošināšanas kompānijas solis, lai paplašinātos starptautiskā mērogā, informē PZU.

FKTK pārstāve pārstāve Marija Makareviča biznesa portālam "Nozare.lv" apstiprināja, ka šāda atļauja ir dota.

FKTK sniegtā atļauja ir viens no nosacījumiem, kas jāizpilda pirms "Baltas" akciju iegādes. Lai iegādātos Latvijas tirgus līdera akcijas, nepieciešams saņemt piekrišanu no trim regulējošajām institūcijām - Konkurences padomes, FKTK un Ukrainas pretmonopola iestādes. PZU vēl aizvien gaida Ukrainas pretmonopola iestādes atļauju un citu procedūru pabeigšanu, ko paredz līgums par akciju iegādi.

2014.gada 17.aprīļa līgums paredz, ka PZU iegādāsies arī Lietuvas tirgus līderi – "Lietuvos Draudimas AB", kā arī "Codan Forsikring AS" Igaunijas filiāli. "Lietuvos Draudimas AB" akciju iegādei nepieciešama Lietuvas Bankas, Lietuvas pretmonopola iestādes un Ukrainas pretmonopola iestādes piekrišana.

Kopējā Baltijas valstīs un Polijā strādājošo "Royal&Sun Alliance" grupas uzņēmumu iegādes darījuma vērtība ir aptuveni 360 miljoni eiro. PZU starptautiskā paplašināšanās ir viens no galvenajiem grupas stratēģijas elementiem.

Apvienošanās darījuma rezultātā PZU iegūst izšķirošu ietekmi pār "Baltu". "Baltas" akciju iegāde ir PZU starptautiskas paplašināšanās plāna daļa, ar kuras palīdzību uzņēmums vēlas paplašināt savu darbības teritoriju Baltijas valstīs. Iegādājoties "Baltas" akcijas, PZU paredz kļūt par vienu no lielākajiem apdrošināšanas tirgus dalībniekiem Latvijā, norādīts apvienošanās ziņojumā.

KP lēmumā norāda, ka apdrošināšanas tirgū Latvijā darbojas vairāki citi spēcīgi konkurenti, kā arī patlaban PZU tirgus daļa ir neliela, tāpēc darījuma rezultātā nedzīvības apdrošināšanas pakalpojumu tirgū Latvijas teritorijā koncentrācija mainīsies nebūtiski.

PZU sniedz dzīvības un nedzīvības apdrošināšanas pakalpojumus, pārvalda pensijas, savstarpējos ieguldījumu fondus un uzkrājumu programmas.

PZU iegādājas "Baltas" aktīvus no Anglijā un Velsā reģistrētā uzņēmuma "Royal&Sun Alliance". Vienlaikus ar "Baltas" iegādi PZU no "Royal&Sun Alliance" paredz pārņemt apdrošināšanas pakalpojumu sniedzējus Lietuvā un Igaunijā.

"Royal&Sun Alliance" aprīlī paziņoja par sava Baltijas un Polijas apdrošināšanas biznesa pārdošanu Polijas apdrošināšanas grupai PZU.

Pašlaik Baltijas valstīs "PZU Group" pārvalda divus Lietuvā reģistrētus apdrošināšanas uzņēmumus: "PZU Lietuva" un "PZU Lietuva Gyvybes Draudimas". "PZU Lietuva" filiāle Latvijā tika reģistrēta 2012.gada novembrī, aktīvu darbību tā sāka laikā starp 2013.gada otro un trešo ceturksni.

"Balta" pērn strādāja ar 2,247 miljonu eiro zaudējumiem. "Baltas" parakstīto prēmiju apjoms pērn auga par 12%. "Baltas" bruto parakstīto prēmiju apmērs pērn bija 49,65 miljoni eiro. Šogad pirmajā ceturksnī "Balta" strādāja ar neto peļņu 6395 eiro.

LETA