Bizness un ekonomika
2014. gada 12. augusts, 19:38

Bijušie premjeri Straujumai piedāvās savu redzējumu saistībā ar Krievijas sankcijām

Jauns.lv

Bijušie valdības vadītāji rīt, 13.augustā, vēlas tikties ar Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu (V), lai piedāvātu viņai savu redzējumu saistībā ar Krievijas noteikto pārtikas produktu embargo, informēja Premjeru klubā.

Ar Straujumu tikties plāno Valdis Birkavs, Ivars Godmanis, Aigars Kalvītis, Vilis Krištopāns un Māris Gailis. Bijušie premjeri ir izstrādājuši stratēģisko pasākumu kopumu, kā mazināt Krievijas noteikto sankciju ietekmi uz Latvijas ekonomiku.

Tikšanās laikā ekspremjeri piedāvās Straujumas vadītajai valdībai izvērtēt vairākus iespējamās rīcības modeļus. Viņuprāt, tikai nekavējošs ekonomisko pasākumu loks spēs mazināt potenciālo krīzi, saglabāt ekonomikas izaugsmi, darbvietas un stabilu valsts budžetu.

Godmanis uzskata, ka situācija ar Krievijas pasludināto embargo sāk atgādināt situāciju 1998.-1999.gadā, kad dziļa krīze saistībā ar strauju Krievijas rubļa devalvāciju ietekmēja Latvijas uzņēmumus visās tautsaimniecības jomās. "Jau šodien krīze skar ne vien piena un gaļas produktu pārstrādātājus, bet arī ražotājus. Nākamie - pārvadātāji," prognozē Godmanis.

Savukārt Kalvītis piemin arī Āfrikas cūku mēri, kas kompleksi ar Krievijas noteiktajām sankcijām var pilnībā iznīcināt Latvijas cūkgaļas audzēšanas nozari. "Tikai izšķirīga rīcība, veicot diversificētus pasākumus tirgus aizsardzības, papildu stimulēšanas un Eiropas garantiju piesaistē var palīdzēt Latvijas ražotājiem," brīdina bijušais valdības vadītājs.

Kā ziņots, Krievija noteikusi pilnīgu embargo liellopu gaļai, cūkgaļai, augļiem, dārzeņiem, mājputniem, zivīm, sieram, pienam un piena produktiem, kas tiek importēti no ES, ASV un citām rietumvalstīm, kuras ieviesušas sankcijas pret Maskavu. Šajā sarakstā gan nav iekļautas šprotes, tāpat arī saldējums.

LETA