Vairāk nekā puse Latvijas iedzīvotāju ir pārliecināti, ka spētu atrast jaunu darbu
foto: Shutterstock
Ilustratīvs foto.
Bizness un ekonomika
2024. gada 28. augustā, 12:11

Vairāk nekā puse Latvijas iedzīvotāju ir pārliecināti, ka spētu atrast jaunu darbu

Biznesa nodaļa

Jauns.lv

62% Latvijas iedzīvotāju ir pārliecināti, ka četru mēnešu laikā varētu atrast darbu, kas ir līdzvērtīgs viņu pašreizējam amatam. Rūpniecības un ražošanas speciālistu vidū šī pārliecība sasniedz pat 70%. Šo optimismu papildina augsta darba meklēšanas aktivitāte, jo 92% aptaujas dalībnieku ir atvērti jaunām darba iespējām, un vairāk nekā puse pēdējo sešu mēnešu laikā ir saņēmuši darba piedāvājumus.

Kā liecina jaunākā CVMarket.lv veiktā aptauja, pārliecība par labām izredzēm darba tirgū saglabājas spēcīga.

Aptaujas ietvaros Latvijas iedzīvotājiem tika jautāts, cik pārliecināti viņi jūtas par iespēju atrast jaunu darbu, kas būtu līdzvērtīgs viņu pašreizējam amatam. Lielāka daļa jeb 62% aptaujas dalībnieku uzskata, ka līdzīgu darbu spētu atrast četru mēnešu laikā, un 17% ir pārliecināti, ka varētu to izdarīt viena mēneša laikā.

Pārliecība par spēju ātri atrast jaunu darbu nedaudz atšķiras dažādās jomās. Piemēram, rūpniecības un ražošanas jomā strādājošie izrāda visaugstāko pārliecību – 70% uzskata, ka četru mēnešu laikā varētu atrast līdzvērtīgu darbu. Savukārt, būvniecības un elektrotehnikas jomā pārliecības līmenis ir nedaudz zemāks – 67% respondentu uzskata, ka spētu atrast līdzīgu darbu tajā pašā laika posmā. Viszemākā pārliecība ir izglītības un apmācību (53%) un informācijas tehnoloģiju jomās (51%).

Saskaņā ar aptaujas rezultātiem, 92% aptaujas dalībnieku norādīja, ka viņi ir atvērti darba vietas maiņai, un 29% aktīvi meklē darbu, izmantojot dažādus kanālus. Šis augstais aktivitātes līmenis ir novērojams vairākās nozīmīgās jomās, tostarp informācijas tehnoloģiju, mārketinga, reklāmas un PR, viesmīlības un ēdināšanas, kā arī tirdzniecības, iepirkumu un pārdošanas jomās, kur vairāk nekā 90% aptaujas dalībnieku vai nu aktīvi meklē jaunas darba iespējas, vai ir atvērti piedāvājumiem.

Īpaši jāatzīmē būvniecības un elektrotehnikas joma, kurā 96% aptaujas dalībnieki atbildēja, ka šobrīd aktīvi vai pasīvi ir iesaistīti darba meklēšanas procesā. Savukārt, izglītības un apmācības jomā strādājošie izrāda zemāku interesi: vairs tikai 85% aptaujas dalībnieku ir atvērti jaunām darba iespējām.

Paralēli proaktīviem darba meklējumiem 52% aptaujas dalībnieku pēdējo sešu mēnešu laikā ir saņēmuši arī piedāvājumus pieteikties darbam citās organizācijās. Šādi piedāvājumi nāca no darba devējiem, no atlases aģentūrām vai paziņām. Tas norāda uz veselīgu pieprasījumu pēc kvalificētiem darbiniekiem dažādās nozarēs.

Tēmas