Kāpēc kokosriekstu var aizliegt ņemt lidmašīnā?
foto: Shutterstock
Kokosrieksts.
Tūrisms
2024. gada 11. augustā, 14:43

Kāpēc kokosriekstu var aizliegt ņemt lidmašīnā?

Māris Puķītis

Jauns.lv

Katrs kaut cik pieredzējis ceļotājs zina par šķidrumu ierobežojumiem lidmašīnas rokas bagāžā, bet retais dzirdējis, ka aizliegto priekšmetu sarakstā var būt arī kokosrieksts.

Indijas zemo cenu lidsabiedrība “IndiGo Airlines” platformā X raksta: Sauss kokosrieksts ir viegli uzliesmojošs objekts; līdz ar to tā ņemšana līdzi bagāžā nav atļauta.” Runa ir gan par rokas, gan nododamo bagāžu.

Sausi kokosrieksti satur lielu daudzumu eļļas, kas ir viegli uzliesmojoša, un varot pat izraisīt ugunsgrēku, ja saskaras ar karstumu lidmašīnas iekšienē, vēsta Indijas portāls “NDTV Food”.

“SpiceJet Airlines”, cita Indijas zemo cenu aviokompānija, savā tīmekļa vietnē skaidro: “Kokosriekstu ir atļauts pārvadāt tikai tad, ja tas ir sagriezts mazos gabaliņos. Sauss kokosrieksts vai kopra (baltais kokosrieksta mīkstums – Red.) nav atļauta ne rokas, ne reģistrējamā bagāžā.”

Turklāt šādi noteikumi ir ne tikai Indijā. Arī “Ryanair” un “Easyjet” pieskaita kokosriekstus pie bīstamajiem priekšmetiem.

Starptautiskās Gaisa transporta asociācijas Bīstamo kravu reģistrā kokosrieksti ierindoti pie kā 4. klases riskiem – kā “uzliesmojoša cieta viela, kas var spontāni aizdegties” un saskarē ar ūdeni var “izdalīt uzliesmojošas gāzes”. Izklausās gandrīz vai trakāk par granātu...

Kopra putekļus varot aizdedzināt viena dzirkstele, un kokosriekstu eļļai pastāvot pašsasilšanas risks. Tomēr ir atļauts lidmašīnā pārvadāt iepakotus kokosriekstu produktus, galu galā daudzi ceļotāji eksotiskajās valstīs pērk kokosriekstu eļļu, ko izmanto kosmētikā.  

Latvijas nacionālā lidsabiedrība “airBaltic” nav tik stingra, un atļauj pārvadāt ne tikai kokosriekstus, bet pat duriānu – smirdīgo Āzijas augli, kuru daudzas lidsabiedrības ierakstījušas aizliegto sarakstā.