foto: Shutterstock
Ceļvedis jaunajiem investoriem – kas jāzina, lai ieguldītu bez bažām?
Bizness un ekonomika
2024. gada 17. jūnijs, 15:00

Ceļvedis jaunajiem investoriem – kas jāzina, lai ieguldītu bez bažām?

Sadarbības projekts

Vai esi aizdomājies, kā tas ir – kļūt par investoru un cik tas vispār ir vienkārši? Ieguldījumi ir viens no “efektīvajiem” ceļiem, kā varam vairot ienākumus, kurus esam guvuši darbā, biznesā vai citviet. Tomēr investoram-iesācējam jautājumu un arī bažu var būt daudz. Tāpēc, lai palīdzētu spert drošus pirmos soļus investīciju pasaulē, šajā rakstā esam apkopojuši ieteikumus jaunajiem investoriem, kas vēlas veidot uzkrājumus nākotnei vai gūt papildu peļņu.

Izpēte un izglītošanās

Kā skaidro Luminor uzkrājumu un ieguldījumu produktu vadītājs Jānis Bebris, jebkādā dzīves situācijā, kad uzsākat ko jaunu un nezināmu, ir būtiski veikt kārtīgu izpēti, lai mazinātu dažādus riskus un kļūdu varbūtību. Investēšana noteikti ir viena no šādām situācijām, jo jaunpienācējam ir svarīgi apgūt galvenos investīciju nozares terminus un nostiprināt zināšanas par ekonomiskajiem procesiem. Šobrīd ir plaši pieejami izglītojoši resursi investīciju pasaules izpētei, piemēram, grāmatas dažādās valodās, intervijas ar jomas profesionāļiem un jau esošu investoru grupas sociālajos medijos. Vienmēr gan būtiski atcerēties izvērtēt informācijas avotus – vai cilvēks, kas sniedz informāciju, ir jomas profesionālis, kam ir tiesības veikt šādas darbības, jo diemžēl arī investīciju pasaule ir krāpnieku spēles laukums.

Savukārt, lai praktiski izmēģinātu ieguldījumu vidi un iepazītos ar tās darbības pamatprincipiem, eksperti iesaka izmēģināt ieguldījumu simulatoru lietotnes. Piemēram, lietotne justETF ir lielisks resurss, kur iegūt informāciju par biržā tirgotajiem fondiem un izmēģināt portfeļa simulatoru. Ja tomēr rodas sajūta, ka pašmācības ceļā iegūtās zināšanas nav pietiekamas, vienmēr ir iespēja vērsties pie bankas vai kāda cita uzticama finanšu konsultanta un lūgt padomu.

Investīciju veidi

Līdzko ir apgūti pamati, ir svarīgi padomāt par sev piemērotāko investīciju veidu. Pastāv dažādas investīciju opcijas – biržā tirgotie fondi jeb ETF, konkrēta uzņēmuma akcijas vai obligācijas, nekustamie īpašumi un citi alternatīvie ieguldījumi, piemēram, tādi kā vērtīgi vīni vai mākslas darbi pazinējiem. Tāpat ir dažādas investīciju stratēģijas, piemēram, izaugsmes/sabalansētā/konservatīvā, kas balstītas uz riska līmeni, kam pakļauts ieguldījumu portfelis. Cik iespējams, izvērtējiet arī pakalpojuma sniedzēja uzticamību – mēģiniet novērtēt, vai platforma ir pietiekami stabila un saņēmusi nepieciešamās licences, lai būtu uzticama, tāpat pievērsiet uzmanību lietotāja ērtībām, finanšu instrumentu pieejamībai, salīdziniet darījumu un komisiju izmaksas. Investīciju iespēju klāsts ir plašs, un katram no ieguldījumu veidiem un stiliem ir savi riski un potenciālie ieguvumi, tāpēc ikviens var izvēlēties sev atbilstošāko investīciju veidu, pamatojoties uz savām vajadzībām, mērķiem un pieejamiem resursiem. Piemēram, sākumā labāk izmantot pārvaldītus risinājumus - tādus kā ETFs, dažādus ieguldījumu fondus. Savukārt jau tad, kad esat iepazinuši finanšu tirgu, kā tas darbojas, kādas svārstības tajā novērojamas, tad var ķerties pie akciju tirgus, jo dažādu akciju izvērtēšana jau prasa ne tikai lielākus laika resursus, bet arī investora zināšanas.

Mērķu un risku apzināšanās

Lai izvēlētos sev labāko investīciju veidu, vispirms, protams, jāsaprot, ko tad īsti vēlaties panākt ar investēšanas palīdzību. Investīciju mērķi var būt dažādi, bet visbiežāk tā ir vēlme iegūt papildu līdzekļus un nodrošināt sev finansiālo stabilitāti un labāku nākotni. Lai investētu pārliecinošāk un apzinīgāk, ieteicams izveidot savu investīciju stratēģiju, kurā apkopot riska toleranci jeb spēju izturēt ieguldījumu tirgus svārstības, izvirzītos mērķus un ieguldīšanas periodiskumu, ieguldīšanas termiņu, kas palīdzēs vieglāk uztvert tirgus svārstības. Šī stratēģija tālākajā investēšanā būs kā “špikeris”, kas palīdzēs izvēlēties, kurus vērtspapīrus pirkt un kurus pārdot savā ieguldījumu portfelī. Ņemiet vērā, ka ieguldījumiem vēlams būt regulāriem un sistemātiskiem, kā arī sākotnēji drošāk ieguldīt tikai mazas summas, kuras sliktākajā gadījumā varat atļauties zaudēt. Atcerieties, ka nevieni ieguldījumi nav 100% droši un negarantē tūlītēju peļņu.

Svarīgs pamatnosacījums investēšanā ir ieguldīt tikai brīvos līdzekļus, lai mazinātu savus finanšu riskus un padarītu savu ikdienu mazāk satraucošu. Izvērtējiet savas naudas rezerves un nodrošiniet pietiekamu uzkrājumu, piemēram, krājkonta rīkā vismaz 3 līdz 6 mēnešalgu apmērā, lai finansiālu grūtību gadījumā justos drošāk un spētu segt minimālos nepieciešamos izdevumus.

Diversificēšana – drošu investīciju pamats

Lai būtiski mazinātu ar investēšanu saistītos riskus, savu portfeli nepieciešams diversificēt. Tas nozīmē, ka nelieli ieguldījumi tiek veikti vairākos uzņēmumos un nozarēs, lai gadījumā, kad daļa no ieguldītā kapitāla zaudē vērtību, citi ieguldījumi turpina nest peļņu. Ieguldīšana vienā uzņēmumā vai nozarē veido augstāku zaudējumu risku, lai gan var šķist tīkama, ja interesējaties vai pārzināt konkrētu nozari vai uzņēmumu loku. Tāpēc eksperti iesaka dažādot ieguldījumu portfeli, investējot atšķirīgos uzņēmumos, nozarēs un reģionos, kā arī izmantot vairākas ieguldījumu iespējas, piemēram, vienlaikus ar akciju un obligāciju tirgus ieguldījumiem, veidot arī uzkrājumus, kas satur alternatīvos ieguldījumus - tādus kā, piemēram, investīcijas, kas saistītas ar nekustamā īpašuma tirgu vai dārgmetāliem.

Nepakļaušanās emocijām

Saskarties ar emociju izpausmi investēšanā ir pavisam normāli, un emocijas ieguldīšanā var ietekmēt rezultātus gan pozitīvi, gan negatīvi. Piemēram, optimisms un uzticēšanās savai pieredzei un veiktajai analīzei, kad finanšu tirgi stagnē un īstermiņa cenas nevirzās uz augšu gaidītajā tempā, palīdzēs efektīvāk sasniegt investora izvirzīto mērķi. Taču bailes var ietekmēt rezultātus negatīvi, piemēram, bailes var likt pamest “pozīcijas” nepareizajā brīdī, kad investors jūt nepatikšanas, un pārdot savas akcijas, bet krīzes brīdis vēl nav pienācis. Ir jāatceras, ka neveiksmes ir dabiska investīciju sastāvdaļa, no kurām ir jāmācās, tajā pašā laikā pievēršoties zināšanu iegūšanai un pieredzes veidošanai, lai emociju ietekme uz pieņemtajiem lēmumiem mazinātos.

Tāpat neaizmirsti - finanšu tirgus tendences pasaulē liecina, ka ar noteiktu regularitāti tirgū atkārtojas gan cenu kāpumi, gan kritumi, arī akciju tirgus nav pasargāts no kritumiem, taču tas sevi ilgtermiņā ir pierādījis kā viens no labākajiem ieguldītājiem.

Atruna

Ieguldījumi ir saistīti ar risku un var radīt gan peļņu, gan zaudējumus. Pirms ieguldījumu lēmuma pieņemšanas iepazīstieties ar visiem dokumentiem. Vēsturiskie rezultāti negarantē līdzvērtīgus rezultātus nākotnē. Šeit sniegtā informācija nav uzskatāma par Luminor piedāvājumu, konsultāciju vai ieteikumu. Luminor neatbild par zaudējumiem, kas radušies šeit norādītās informācijas izmantošanas vai interpretācijas rezultātā.