Bizness un ekonomika
2024. gada 6. marts, 18:42

VIDEO. Ēdolē iedzīvotāji aktīvi pretojas vēja parka būvniecībai. Kādēļ?

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Pēdējā laikā visai bieži dzirdam par biznesmeņu vēlmi būvēt vēja ģeneratoru parkus elektrības ražošanai. Kurzemes pusē, Kuldīgas novadā vien šobrīd saskaņošanu gaida astoņi dažādi projekti, un lielākais no tiem - Ēdolē. Un ļaudis jau aktīvi pretojas šai iecerei. Ģeneratorus pie sevis nevēlas.

Kāpēc tā, atbildi meklē “360TV ZIŅneši”. Vispirms gan jautājums - kāds būtu ēdolnieku vai pašvaldības tiešais labums no šādiem vēja ģeneratoriem?

Pagaidām nekāda tiešā labuma nav. Ne vietējiem darbavietas, ne pašvaldībai regulāri ienākumi kādu nodevu veidā. Un Ēdoles iedzīvotāji nesaprot, kāpēc viņiem būtu jāpiecieš neērtības no vēja parkiem - to skats padarot ainavu neglītāku, turklāt pretī nesaņemot nekādu labumu. Vēja parka būvniecības pretinieki pat apvienojušies biedrībā “Mēs Ēdolei”. Viņi ir savākuši gandrīz tūkstoti parakstu zem protesta vēstules, kas ir nosūtīta prezidentam, valdībai, Saeimai un tiesībsargam.

Lai iedzīvotāji un pašvaldības būtu piekāpīgākas, Klimata un enerģētikas ministrija rosina ieviest tā saucamās diskomforta kompensācijas. Tas būtu ikgadējs fiksēts maksājums par katru investora ģenerētu megavatstundu, ko saņemtu pašvaldība un tās iedzīvotāji. Šis izmaiņas likumā plāno virzīt uz Saeimu jau šajā pusgadā.

Kas par to sakāms pašiem ēdolniekiem, skaties video!