foto: Evija Trifanova/LETA
Mazāk vilcienu uz viensliežu ceļiem un rezerves vilcieni - "Vivi" skaidro, kā plāno risināt problēmas ar kavētiem un neizpildītiem reisiem
Pasažieris vilciena stacijā.
Tūrisms
2024. gada 23. janvāris, 16:30

Mazāk vilcienu uz viensliežu ceļiem un rezerves vilcieni - "Vivi" skaidro, kā plāno risināt problēmas ar kavētiem un neizpildītiem reisiem

Jauns.lv

Otrdien, 23. janvārī, no AS "Pasažieru vilciens" ienāca informācija, ka atcelti vairāki vilcienu reisi Tukuma un Skultes līnijās. Tāpat vakardienas, 22. janvāra, vakarā vilcieni kavējās gandrīz visās līnijās. Sabiedrība ir sašutusi un izmisusi. Daļa cilvēku pat neapsver iespēju pārvietoties ar vilcienu.

Pēdējo dienu un nedēļu problēmas pasažieru pārvadājumos radījušas ažiotāžu ne tikai medijos, bet arī sociālajos tīklos. Cilvēki salst stacijās, stundām ilgi gaida stāvošos vilcienos, bet informācija par vilcienu reisiem pieejama tikai mājaslapā un lietotnē. Jauns.lv sazinājās ar "Vivi Latvija", lai noskaidrotu, kā plānots situāciju uzlabot līdz brīdim, kad “Škoda Vagonka” novērsīs defektus un atgriezīs vilcienu pieejamību 95% līmenī.

"Risku mazināšanas plāns paredz: jaunie vilcieni iespējami mazāk kursē pa dzelzceļa līnijām ar viena sliežu ceļa posmiem; vilcienu rezerve gadījumam, kad jāpārved pasažieri; jaunie elektrovilcieni, kas pašlaik nekursē un kuriem notiek defektu novēršana, pēc tās atgriežas satiksmē kopā ar “Škoda Vagonka” inženieri".

Šodien AS "Pasažieru vilciens" informēja, ka atcelti vairāki vilcienu reisi Tukuma un Skultes līnijās. Savukārt, vakar vakarā vilcieni kavējās gandrīz visās līnijās.

"Vivi Latvija" portālam "Jauns.lv" skaidro, ka vakar vakarā pasažieru pārvadājumus traucējuši laika apstākļi: "Vakar vakarā dzelzceļa posmā Rīga – Aizkraukle sasalstoša lietus un stipra vēja dēļ radās apledojums gan "Škoda Vagonka" elektrovilcienu strāvas noņēmējiem, gan VAS "Latvijas dzelzceļš" kontakttīklam. Šo iemeslu dēļ vilcienu kustība Aizkraukles dzelzceļa līnijā bija traucēta. Tas ietekmēja arī kopējo vilcienu kustību, jo virkne reisu ir savienoti ar reisiem citās dzelzceļa līnijās. Aizkavēšanās radīja nepieciešamību uzgaidīt pretim braucošos vilcienus viena sliežu ceļa posmos, kā arī gaidīt atļaujošā signāla iedegšanos dzelzceļa luksoforos."

Šodien no rīta ziņots, ka atcelts vilciens Skulte (plkst.6.50)-Rīga (plkst.7.59), pasažieriem ceļu turpinot ar vilcienu Saulkrasti (plkst.7.29)-Rīga  (plkst.8.29). Vienlaikus vilciens Saulkrasti (plkst.7.29)-Rīga (plkst.8.29) kursēja no stacijas Skulte. Savukārt Tukuma līnijā atcelts vilciens Sloka (plkst.8.18)-Rīga (plkst.9.08), pasažieriem ceļu turpinot ar vilcienu Tukums II (plkst.8.18)-Rīga (plkst.9.38). Tāpat ir atcelts vilciens Rīga (plkst.7.09)-Sloka (plkst.7.59).

"Jauns.lv" novēroja, ka ziņas par atceltiem reisiem vai tādiem, kas kavējas "tehnisku iemeslu dēļ", "Vivi Latvija" lietotnē parādās vairākkārtīgi stundas laikā. 

"Tehniskas problēmas var būt saistītas gan ar vilcienu, gan ar infrastruktūru. Ja infrastruktūra, tad tas var būt aizliedzošais signāls dzelzceļa luksoforā (problēmas sistēmā), nestrādā pārmiju pārvedas, operatīvs braukšanas ātruma ierobežojums sliežu ceļa vai kontakttīkla remonta dēļ. Vilciena tehnisku iemeslu dēļ nozīmē, ka kavējumu ir ietekmējis vilciena tehniskais stāvoklis, ilgstoša pasažieru iekāpšana vai izkāpšana vai sastāvs jau ir padots ar kavējumu," skaidro "Vivi Latvija".

Cilvēki savu sašutumu pauduši arī publiski sociālajos tīklos. Ilgā gaidīšana stacijās, neesošās labierīcības un kavētie ikdienas pienākumi izraisījuši pamatīgu vētru. Sabiedrība ir sašutusi un izmisusi, jo ķibeles ar vilcieniem jau kļuvušas par ikdienu. Ņemot vērā reisu izpildes neprognozējamību, daļa cilvēku pat neapsver iespēju pārvietoties ar vilcienu.

Daļa sabiedrības lūdzas, lai pie viņiem stacijā ierastos vecie vilcieni.