foto: Getty Images via AFP
Vai vēja turbīnas spēj darboties arī aukstumā?
Vēja turbīna.
Auto un tehnoloģijas
2024. gada 18. janvāris, 22:12

Vai vēja turbīnas spēj darboties arī aukstumā?

Jauns.lv

Vēja enerģija strauji kļūst par Eiropas elektrotīklu mugurkaulu, apmierinot gandrīz piektdaļu no reģionā nepieciešamās elektroenerģijas. Bet kā vēja turbīnas darbojas aukstumā?

Vēja turbīnas ir konstruētas tā, lai tās izturētu aukstumu līdz aptuveni -30 grādiem pēc Celsija.

Ledus var veidoties uz turbīnu lāpstiņām noteiktos apstākļos; ne tikai sniega vai sasalstoša lietus laikā, bet arī tad, kad ir liels vēja vēsums vai liels mitrums, kad ir migla.

Šis apledojums rada bažas, jo tas var ietekmēt lāpstiņu aerodinamiku (būtībā padarot to virsmu raupjāku), tādējādi samazinot to efektivitāti un potenciāli izraisot nelīdzsvarotības problēmas. Lai izvairītos no šīm problēmām, vēja turbīnām var nākties pārtraukt griešanos, skaidro reģiona vēja enerģijas asociācija "WindEurope".

Turbīnas var apturēt arī drošības apsvērumu dēļ, lai novērstu ledus nokrišanu no lāpstiņām. "Vislielākais ledus krišanas risks ir tad, ja vēja turbīna ir apledojusi un tad temperatūra paaugstinās vai ja uzspīd saule un uzkarsē vēja turbīnas daļas," norāda Zviedrijas Vēja enerģijas asociācija "Svensk Vindenergi".

Lai gan ledus var sagādāt galvassāpes vēja elektrostaciju operatoriem, nozarē ir izstrādāti daudzi risinājumi, kā novērst tā veidošanos vai to izkausēt.

Mūsdienu turbīnas ir aprīkotas ar atledošanas tehnoloģijām, kas tiek izvietotas no vēja elektrostaciju vadības telpām. Tās ietver sildīšanas sistēmas lāpstiņu iekšpusē, piemēram, karsta gaisa cirkulāciju, mehāniskās atledošanas ierīces vai šķidrumus, kā arī lāpstiņu vibrācijas sistēmas.