foto: Publicitātes foto
Latvijas jaunuzņēmumu platformas radītāji izcīna prestižu Eiropas balvu
Antons Adamovičs (centrā), saņemot balvu.
Auto un tehnoloģijas
2023. gada 5. decembris, 11:38

Latvijas jaunuzņēmumu platformas radītāji izcīna prestižu Eiropas balvu

Jauns.lv

Latvijas zinātņietilpīgās jaunuzņēmējdarbības attīstības platforma “Commercialization Reactor” ir ieguvusi 1. vietu Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūta (EIT) “deep–tech” talantu iniciatīvā kā labākā “dziļo tehnoloģiju” jomas profesionāļu izaugsmes programma Eiropā, informē “Commercialization Reactor” vadošais partneris Antons Adamovičs.

“”Dziļo tehnoloģiju” kategorijā esam novērtēti kā Eiropas labākā programma, novērtējums ir par pilnu “Commercialization Reactor” programmu ciklu - no uzņēmēju un zinātnieku atlases, komandu veidošanas, apmācības komercializācijā līdz darbībai pirmsakselerācijas programmā, lai izveidotās zinātnieku un uzņēmēju komandas turpinātu darbu kā zinātņietilpīgi jaunuzņēmumi un tā ir svarīga atzinība visai “Commercialization Reactor” komandai, ” stāsta Adamovičs.

Viņš arī piebilst, ka kopš 2009. gada Komercializācijas reaktora programmā ir piedalījušās vairāk nekā 165 zinātnieku grupas, iesaistītas vairāk nekā 35 universitātes un izpētes centri. Vairāk nekā 300 uzņēmēju izgāja “Komercializācijas reaktora” programmu un metodiku, kas ļāva izveidot vairāk nekā 130 uzņēmēju un zinātnieku komandas. Šobrīd aktīvi darbojas un investīcijas ir piesaistījuši vairāk nekā 50 jaunuzņēmumu.

foto: Publicitātes foto
“Commercialization Reactor” vadošais partneris Antons Adamovičs.

Pateicoties “Altum” akcelerācijas fondu konkursam, kopš 2018. gada “Commercialization Reactor” komanda ieguva iespēju aktīvi attīstīt Latvijas jaunuzņēmumu ekosistēmu, pārvaldot piecus miljonus eiro pirmssēklas un sēklas fondu, kas tiek investēts dziļo tehnoloģiju jaunuzņēmumos ar mērķi veicināt Latvijas tautsaimniecības attīstību.

“Protams, dziļo tehnoloģiju jaunuzņēmumu attīstība ir ilgāka nekā IT jaunuzņēmumiem, taču arī ieguvumi tautsaimniecībai ir krietni lielāki, jo šie uzņēmumi valstī var radīt pilnīgi jaunas industrijas, jaunas darba vietas, kvalitatīvas iespējas talantiem un piesaistīt vērienīgas investīcijas,” teica Adamovičs.

Piemēram, viens no “Commercialization Reactor” uzņēmumiem “Eventech” piedalās Eiropas Kosmosa aģentūras un Nacionālās aeronautikas un kosmosa administrācijas (NASA) misijā uz asteroīdu Didymos. Savukārt, “EMPYRIO” ir radījis inovatīvu tehnoloģiju notekūdeņu dūņu pārvēršanai enerģijā, kuru var tālāk izmantot, piemēram, telpu apsildīšanai.

PrintyMed uz Latvijas Organiskās Sintēzes Institūta mākslīgā zirnekļa zīda iegūšanas tehnoloģijas bāzes ir izstrādājis mākslīgā sirds vārstuļa prototipu, kā arī izstrādā membrānas “organ on a chip”, jeb orgānu uz čipiem risinājumu.

Catalyco izstrādā risinājumu, lai gumijas produktu ražošanas nozarē aizstātu pirmreizējā cinka oksīda izmantošanu ar atkārtotu cinka oksīda lietošanu, kas atgūts no citu industriju blakus produktiem.

Šie ir tikai daži no Komercializācijas reaktora programmā izveidotajiem jaunuzņēmumiem, kas var dot būtisku pienesumu jaunu tautsaimniecības nozaru attīstībai, Latvijas eksportspējai, aprites ekonomikas veicināšanai.

To, ka zinātnē balstītas inovācijas ir viens no ekonomikas izaugsmes pīlāriem, apzinās arī Eiropas Savienība. Jau 2022. gadā Eiropas Komisija apstiprināja jauno Eiropas inovāciju dienaskārtību (“New European Innovation Agenda”), lai tieši stimulētu dziļo tehnoloģiju inovācijas un jaunuzņēmumus un Eiropa kļūtu par vietu, kur koncentrēti labākie jomas talanti. Ceļa karte paredz vairākus rīkus minēto mērķu sasniegšanai, tostarp arī finansējuma piešķiršanu, publiski pieejamu infrastruktūru testiem un eksperimentiem, talantu attīstību un citus.

EIT “Deep Tech Talent Initiative” ir viens no flagmaņiem minētajā dienaskārtībā, kā tiek sasniegti ES izvirzītie mērķi dziļo tehnoloģiju jomā. EIT, kas ir lielākā Eiropas inovāciju ekosistēma, ir apņēmusies apmācīt vienu miljonu eiropiešu kādā no dziļo tehnoloģiju jomām.

“Šī balva nebūtu iespējama bez sadarbības partneru, tostarp Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) un “Altum” atbalsta. Mēs lepojamies, ka esam saņēmuši ļoti nozīmīgu starptautisku novērtējumu no EIT un esam daļa no tik vērienīga un būtiska procesa. Latvijā ir spēcīgi talanti, mūsu darbs ir palīdzēt viņiem augt un stimulē uz zināšanām balstītas ekonomikas attīstību,” pauda Adamovičs, izsakot personisku pateicību vairāk kā trīsdesmit programmas veidotājiem un atbalstītājiem.

EIT “DeepTech Talent Initiative” apbalvošanas ceremonija notika 23. novembrī, Barselonā, Spānijā. Šī ir pirmā reize, kad tika plaši vērtētas Eiropas mēroga programmas, kuru mērķis ir attīstīt “dziļo tehnoloģiju” jomas talantus, kā arī pirmā reize, kad tika pasniegta šāda balva.