Auto un tehnoloģijas
2023. gada 25. novembris, 19:59

Zviedrijas arodbiedrības sadodas rokās pret autoražotāju “Tesla”; jaunas mašīnas šobrīd valstī nevar reģistrēt

Jauns.lv

Ekscentriskais miljardieris Īlons Masks Zviedrijā notiekošo nosaucis par “vājprātu”, jo viņa uzņēmums “Tesla” šajā Skandināvijas valstī nonācis neapskaužamā situācijā.

Šobrīd Zviedrijā jau deviņas arodbiedrības uzsākušas streiku vilni pret elektroauto ražotāju “Tesla”, turklāt pavisam nesen viņiem pievienojies arī Zviedrijas Pasts, kas nozīmē, ka jaunu automašīnu reģistrācija pašlaik nav iespējama, jo spēkrati nesaņem jaunas numurzīmes, paralizējot uzņēmuma aktivitātes tik būtiskā tirgū, vēsta izdevums “Business Insider”.

Darbinieku streiks sākās 27. oktobrī, kad Zviedrijas arodbiedrības “IF Metall” automehāniķi pameta savas darbavietas. Kopš tā laika streikam pievienojušās vēl astoņas citas arodbiedrības.

foto: EPA/Scanpix
Īlonam Maskam piederošā "Tesla" saviem darbiniekiem Zviedrijā nodrošina sliktākus apstākļus nekā citi autobūves uzņēmumi, tāpēc arī sācies streiks.

Arodbiedrība cenšas panākt koplīgumu par algām un prēmijām aptuveni 120 darbiniekiem, kas strādā “Tesla” Zviedrijas servisa uzņēmumos, apgalvojot, ka tā vēlas "tādus pašus pienācīgus un drošus darba apstākļus, kādi ir tās biedriem citos līdzīgos uzņēmumos Zviedrijā".

Kā vēsta “Business Insider”, iepriekš novembrī dokeri desmitiem Zviedrijas ostu atteicās izkraut automašīnas no kuģiem, bet elektriķi pārtrauca remontdarbus “Tesla” uzlādes stacijās. Darbu “Tesla” rūpnīcās ir pārtraukuši arī tīrīšanas pakalpojumu sniedzēju pārstāvošās arodbiedrības.

Šajā nedēļā sev piederošajā sociālajā tīklā “X” Masks Zviedrijā nosauca: “Tas ir vājprāts!”

Uzņēmumam “Tesla” ar arodbiedrībām problēmas ir arī citviet pasaulē. Savā Eiropas lielākajā rūpnīcā Berlīnē, kur strādā aptuveni 11 500 darbinieku, pieaugošā spiediena dēļ Maskas darbiniekiem palielināja algas par 4%, ziņo “Business Insider”.