foto: Publicitātes foto
Uzbekistāna veic nozīmīgas investīcijas derīgo izrakteņu apguvē
Bizness un ekonomika
2023. gada 23. oktobris, 13:27

Uzbekistāna veic nozīmīgas investīcijas derīgo izrakteņu apguvē

Sadarbības projekts

Sadarbības projekts

Uzbekistānai ir nozīmīgi derīgo izrakteņu resursi, un pēdējos gados to apguvei Uzbekistānas valdība pievērš īpašu uzmanību, kas, īstenojot ilgtermiņa stratēģiju, nonākusi jaunā attīstības posmā.

Latvijas Ārlietu ministrija Uzbekistānu uzskata par vienu no Latvijas svarīgākajiem sadarbības partneriem Centrālāzijas reģionā. Latvijas un Uzbekistānas attiecībās, notiek regulārs un aktīvs politiskais dialogs, kā arī konstruktīva nozaru sadarbība.  Uzbekistāna ir viena no prioritārajām Latvijas attīstības sadarbības politikas partnervalstīm.

Uzbekistāna ir Latvijas lielākais tirdzniecības partneris Centrālāzijā. Perspektīva abu valstu sadarbība ir tirdzniecības, lauksaimniecības, mežsaimniecības, zaļo tehnoloģiju un IT jomās. Ņemot vērā centienus attīstīt Eiropas un Āzijas savienojamību, abām valstīm nozīmīga ir sadarbība transporta jomā.

Šogad strauji palielinājies importa apjoms no Uzbekistānas, 2023 gada pirmajos 9 mēnešos sasniedzot 24,54 miljonus eiro, kas ir gandrīz uz pusi vairāk kā pērn visa gada laikā. Pusi no visas importētās produkcijas sastāda metāli un dažādi to izstrādājumi, nozmīgas sadaļas ir arī augu valsts produkti, ķīmiskā rūpniecība un tekstilmateriāli.

Latvija 2022. gadā uz Uzbekistānu eksportēja preces 67,88 miljonu apmērā, bet šī gada pirmajos 9 mēnešos eksporta apjoms sasniedzis 57,66 miljonus. Šogad visticamāk izdosies pietuvoties vēsturiski labākajiem rādītājiem 2016. un 2017. gadā, kad eksporta apjoms pārsniedza 80 miljonus eiro.

Vairāk par Uzbekistānas derīgo izraksteņu apguvi un invetsīcijām šajā nozarē atklāj Uzbekistānas valsts uzņēmuma "Navoiuran" ģenārldirektors Žahongirs Hasanovs. 

"Urāna ieguve ir svarīga Uzbekistānas kalnrūpniecības nozare. Tāpēc Uzbekistānas prezidenta Šavkata Mirzijojeva 2022. gada 14. jūlija lēmumā “Par pasākumiem urāna ieguves, pārstrādes un valsts uzņēmuma “Navoiuran” transformācijas apjomu palielināšanai 2022. –2030. gadā” noteikti sasniedzamie mērķi:

  • urāna izejvielu bāzes attīstība;
  • investīciju un moderno tehnoloģiju piesaiste nozarei;
  • moderna klastera darbības organizēšana, kas aptver procesus no ģeoloģiskās izpētes līdz dziļās pārstrādes produkcijas iegūšanai.

Līdz ar to ir izvirzīts konkrēts uzdevums līdz 2030. gadam dubultot urāna ražošanu līdz 7,1 tūkstotim tonnu, kas ļaus uzņēmumam “Navoiuran” kļūt par otru lielāko urāna ražotāju pasaulē.

foto: ddp/abaca press/ Vida Press
Uzbekistānas prezidents Šavkats Mirzijojevs.

Tāpat savā priekšvēlēšanu uzrunā vēlētājiem Navojā šā gada jūnijā Uzbekistānas prezidents Šavkats Mirzijojevs izvirzīja vairākas sociālekonomiskās iniciatīvas laika posmam līdz 2030. gadam. Proti, realizējot 11 projektus par 550 miljoniem ASV dolāru “Navoiuran”, urāna krājumi tiks palielināti no 67 tūkstošiem līdz 100 tūkstošiem tonnu.

Mūsdienās urāna krājumu palielināšana notiek apgūstot jaunas atradnes ar ģeoloģiskās izpētes programmu palīdzību. Mērķi palielināt urāna ieguves apjomus nosaka tā vērtības nemitīgais pieaugums pasaules tirgū, kā arī apstāklis, ka pēdējos gados Uzbekistānā atklātas 27 jaunas urāna atradnes.

Pēdējā pusotra gada laikā “Navoiuran” īsteno izvirzītos uzdevumus esošo dabas urāna atradņu ekspluatācijai, reto un retzemju metālu ieguvei, urāna oksīda pārstrādei un eksportam, nodrošinot energoefektivitāti un ekoloģiskās drošības pasākumus atbilstoši starptautiskajiem standartiem.

foto: Publicitātes foto

Ražošanas transformācijas un investīciju efektīvas izmantošanas apstākļos “Navoiuran” ir stabils un dinamiski augošs uzņēmums, kas vispilnīgāk demonstrē ekonomisko potenciālu, un simtprocentīgi veic ražojamās produkcijas eksportu.

Rūpniecības un ražošanas modernizācija kopumā, tehnoloģiskā modernizācija un jaunu jaudu ieviešana nav iespējama bez investīcijām. Ņemot to vērā, ir pieņemta attiecīga uzņēmuma attīstības programma līdz 2030. gadam.

“Navoiuran” speciālistu veikto pētījumu rezultātā 2022. gadā izstrādājamo urāna atradņu skaits valstī sasniedza 20. Tas bijis iespējams pateicoties uzņēmuma investīciju programmai, kas vērsta uz urāna ieguves un pārstrādes palielināšanu. Proti, tiek īstenots projekts “Raktuvju izbūve Aktau atradnē”, kura kopējā vērtība ir pieci miljoni dolāru. Tā īstenošana paredzēta trīs kārtās. Pēc objekta nodošanas ekspluatācijā tiks izveidotas aptuveni 100 darba vietas.

Kā apgalvo “Navoiuran” ģeoloģijas dienests, Aktau atradnes krājumi, pēc sākotnējām aplēsēm, pietiks nākamajiem 15 gadiem. Savukārt raktuvēs iegūtā urāna rūdas koncentrāta daļa būs aptuveni divi procenti “Navoiuran” uzņēmuma ražošanas apjomā 2023. gadā.

Lai palielinātu urāna ieguvi un pārstrādi, noteikti realizācijas termiņi “Navoiuran” investīciju projektu plānam. Tāpat ir pabeigts pirmais projektu posms, lai Aktau atradnē izbūvētu rūdas ieguves laukumu - paplašināts tehnoloģisko un transporta iekārtu parks, izveidotas ieguves un pārstrādes jaudas. Kopā ar Francijas kompāniju “Orano Mining” realizēts investīciju projekts “Ieguves un pārstrādes jaudu paplašināšana Dienvidžingeldas” atradnē.

foto: Publicitātes foto

Uzbekistānas prezidenta lēmums ir ļāvis “Navoiuran” būtiski palielināt investīcijas uzņēmumā. Šī gada pirmajos sešos mēnešos apgūti 23,5 miljoni ASV dolāru (pieauguma temps - 2,2 reizes), bet vēl plānota finansējuma un līdzekļu apguve 61,7 miljonu ASV dolāru apmērā.

Pērn apstiprināti septiņu investīciju projektu realizācija ar kopējo vērtību 376,3 miljoni ASV dolāru. Šīm investīcijām būs nozīmīga loma uzņēmuma attīstībā līdz 2030. gadam, jo tās ļāvušas iegādāties vairāk nekā 510 tehnoloģiskās iekārtas, 93 transporta vienības, un vairāk nekā simts energoiekārtas.

Līdztekus ražošanas mērķu izpildei uzņēmumam ir vērienīgi uzdevumi efektīvu ražošanas tehnoloģiju un modernas korporatīvās pārvaldības sistēmas ieviešanā, uzņēmuma transformācijas paātrināšanā, materiāltehnisko, finanšu un darba resursu produktīvā izmantošanā.

Jebkurš investīciju projekts ir atkarīgs no rūpīgas pirmsprojekta dokumentācijas sagatavošanas. Uzņēmuma vadība un speciālisti 2022. –2030. gada laikā, lai izpildītu urāna ieguves un pārstrādes plānus, ir sagatavojusi programmu ģeoloģiskās izpētes darbu izpētei un veikšanai katras atradnes un ieguves laukuma griezumā 2023. –2024. gadā.

Līdztekus tam parakstīts līgums ar uzņēmumu “Uzkimyosanoat” par investīciju projektu “Sērskābes ceha ražošanas jaudas palielināšana”, pabeigta investīciju projekta “Urāna ražošanas rūpnīcas paplašināšana un rekonstrukcija” pirmsprojekta dokumentācija.

foto: Publicitātes foto

Pamatojoties uz Uzbekistānas prezidenta 2022. gada 14. jūlija lēmumu “Par pasākumiem urāna ieguves, pārstrādes un valsts uzņēmuma “Navoiuran” transformācijas apjomu palielināšanai 2022. –2030. gadā”, tiek izstrādāti papildus seši projekti, kas vērsti uz ražošanas jaudu palielināšanu. Īpaši, lai ražotu plastmasas caurules un izstrādājumus, tiks veikta esošās ģeotehnoloģiskās raktuves ēkas Nr. 2 rekonstrukcija. Projekta rezultātā gatavās produkcijas ražošanas apjoms palielināsies no pašreizējām 7200 tonnām līdz 15 tūkstošiem tonnu. Projekts, kas paredz vagonu tehniskās apskates un remonta depo izbūvi Centrālās materiāltehniskās bāzes teritorijā, ļaus uzņēmumam apkalpot 350 cisternvagonus gadā.

Tāpat iecerēts projekts “Urāna rūpnīcas nodrošināšana ar dabasgāzi”, kas ļaus palielināt šī uzņēmuma jaudas un pilnībā nodrošināt rūpnīcas vajadzības.

Ievadot projektu “Paraugu drupināšanas ceha izbūve Nuratinas ģeoloģiskās izpētes ekspedīcijas teritorijā”, tiks radīti nepieciešamie apstākļi paraugu smalcināšanai un apstrādei uzņēmuma pašu spēkiem, izmantojot modernas iekārtas. Paraugu glabātavas izbūve Bukantaujas ģeoloģiskās izpētes ekspedīcijas teritorijā ļaus uzlabot apstākļus ģeoloģisko paraugu uzglabāšanai un uzskaitei.

Tāpat paredzēts dušas kompleksa izbūve ar veļas mazgātavu atradnē “Učkuduks”, kas ļaus vienlaicīgi nodrošināt apģērbu mazgāšanu un tīrīšanu vienlaicīgi 600 cilvēkiem.

Uzņēmuma darbībā investīciju programma ieņem īpašu vietu - tiek apgūti jauni objekti, radītas darba vietas. Šī gada pirmajā pusgadā plānotie projekti realizēti un nodoti ekspluatācijā termiņā. Piemēram, četrus miljardus sumu (ap 310 000 eiro) vērtais projekts “Administratīvi sadzīviskās ēkas būvniecība plastmasas cauruļu un izstrādājumu ražošanas ceha teritorijā”. Īstenots arī uzņēmuma sakaru un komunikāciju sistēmas reformu pastāvošais projekts “Savienojums starptautiskajiem telekomunikāciju tīkliem, izmantojot IP telefonijas tehnoloģiju” ar kopējo vērtību 2,5 miljardi sumu (ap 195 000 eiro).

Paātrinātā tempā tiek veikti būvmontāžas darbi projektā “Esošās ēkas Dienvidbukinai ģeotehnoloģiskās raktuves Nr. 2 rekonstrukcija 200 litru metāla mucu ražošanai”.

Viens no valsts ekonomiskās izaugsmes priekšnoteikumiem ir investīcijas uzņēmumos, jo tās ir svarīgs ekonomikas elements jebkurā attīstības līmenī. Kapitālieguldījumi nozares attīstībā un tās efektivitātes paaugstināšanā stimulēs ne tikai uzņēmuma, bet arī valsts ekonomikas izaugsmi, cels iedzīvotāju labklājību, radīs darbavietas, uzlabos darba apstākļus un cilvēku dzīvi. Turklāt palielinās importējamo preču skaits, paplašinās eksporta ģeogrāfija, tiek radīta pievienotā vērtība, kas noved pie ievērojama produkcijas pašizmaksas samazinājuma. Tādus pašus mērķus paredz “Navoiuran” investīcijas jaunajos projektos."