Auto un tehnoloģijas
2023. gada 10. oktobris, 12:13

Auto ziņas: saules paneļi kravas auto kabīnēm, lai šoferi velti nekurinātu degvielu

Jauns.lv

Automašīnas, kas brauc uz saules baterijām, pagaidām eksistē tikai eksperimentālu modeļu formā. Tas gan nebūt nenozīmē, ka saules paneļi transportlīdzekļos nav izmantojami citādi. Dāņu uzņēmums "Green Energy" izgudrojis saules paneļus, kas spēj uzturēt kravas automašīnu un autobusu elektrības patēriņu.

Šīs tehnoloģijas demonstrāciju sarīkoja "Green Energy" oficiālie izplatītāji ""Europart Latvia". Atšķirībā no standarta saules elementiem, kas ir pārāk trausli izvietošanai uz transportlīdzekļiem, "Green Energy" izstrādājums ir krietni izturīgāks pret apkārtējo apstākļu iedarbību.

To TV Auto ziņām pastāstīja "Green Energy" A/S vadītājs un līdzīpašnieks Karls Andreasens (Karl Andreassen): ""Green Eenergy" risinājumu atradis jaunā tehnoloģijā, ko latviskojot var dēvēt par VIGS, kas ir saīsinājums no izmantotajiem materiāliem - varš, indijs, gallijs un selenīds. Divi vidējie izklausās sveši un biedējoši. Patiesībā tie ikdienu sēž mūsu somās un kabatās - mobilo tālruņu ekrānos."

foto: Ekrānuzņēmums
Atšķirībā no standarta saules elementiem, kas ir pārāk trausli izvietošanai uz transportlīdzekļiem, "Green Energy" izstrādājums ir krietni izturīgāks pret apkārtējo apstākļu iedarbību.

"Green Eenergy" izstrādātie paneļi spēj izmantot daudz plašāku gaismas krāsu spektru, tāpēc var darboties ēnā, krēslā un sliktos laika apstākļos. Kā saka Karls, tas nav saules, bet gan gaismas panelis. Un attiecīgi ievākots, tas ir ļoti izturīgs. Paneļu saražotā enerģija parasti nonāk automašīnas akumulatorā - lai gan to var uzkrāt milzu "powerbankā" un vēlāk darbināt, piemēram, rokas elektroinstrumentus. Šim nolūkam nepieciešams vadības bloks. Tā jaunākā paaudze pat pieļauj atjauninājumus tiešsaistē.