foto: Solent News/Shutterstock/ Vida Press
Eiropas Savienība cer iegrožot mākslīgo intelektu
Diez vai mums gaidāms robotu uzbrukums, taču ir risks, ka pārāk daudz lēmumu uzticēsim mašīnām – gan kredītu piešķiršanu, gan darbā pieņemšanu un daudz ko citu.
Auto un tehnoloģijas
2023. gada 24. jūnijs, 06:04

Eiropas Savienība cer iegrožot mākslīgo intelektu

Kas Jauns Avīze

Eiropas Savienība pirmā pasaulē gatavojas pieņemt likumu, kas regulēs mākslīgo intelektu (MI) un cilvēku aizsardzību no šīm datorsistēmām. Eiropas Parlaments jau ir nobalsojis, vēl jāsaskaņo ar Eiropas Komisiju un Padomi.

Likums stāsies spēkā ne agrāk par 2025. gadu, kas nozīmē, ka MI vēl paspēs izvērsties. MI paredzēts iedalīt trīs grupās pēc riska pakāpes. Pilnībā būs aizliegtas sistēmas, kas iedarbojas uz cilvēku zemapziņu, un tādas, kas šķiro cilvēkus pēc uzvedības, sociālekonomiskā stāvokļa un citiem personiskiem faktoriem.

Nepieņemama riska grupā iekļautas arī biometriskās atpazīšanas sistēmas (piemēram, sejas), kas darbojas reāllaika režīmā. Tās varēs izmantot jau kā ierakstu, lai meklētu noziedzniekus un pazudušus cilvēkus un tikai ar tiesas atļauju.

Tie, kas redzējuši “Terminatora” kinosāgu, atceras, ka no nākotnes sūtītais robots skenēja sejas, meklējot Džonu Konoru… Neliela saujiņa eirodeputātu aicina pilnībā aizliegt šādas programmas. “Mēs atveram Pandoras lādi, mēs radām totālu policejisku valsti kā Ķīnā,” paudis Vācijas Pirātu partijas pārstāvis Patriks Braiers.

Nepieņemama riska grupā iekļautas arī sistēmas, ko izmanto Eiropas Savienībā licencējamām precēm un pakalpojumiem – automobiļiem, aviācijai, medicīnas aparatūrai, rotaļlietām. Šajā grupā būs arī sistēmas kritiski svarīgas infrastruktūras vadībai, valsts robežas apsardzei, izglītības iestādēs un personāldaļās izmantotās.

Sistēmām, kas rada jebkādu saturu, piemēram, “ChatGPT”, būs jāmarķē savas bildes, dzeja utt., lai atšķirtu to no cilvēku daiļrades. Tās jāieprogrammē, lai nerada prettiesisku saturu.

Zema riska grupā lietotājam būs vienīgi jādara zināms, ka viņam ir darīšana ar MI. Tādas būs, piemēram, arī Latvijā slimnīcās izmantotās datorprogrammas, kas piezvana, atgādinot par vizīti pie ārsta.